online-egitimler-bogazici-enstitusu
Teknoloji Nedir?

Teknoloji Nedir?


Teknoloji, insan yaşamını kolaylaştırmak için bilimsel bilgilerin kullanılmasıyla yeni ürün üretilmesidir. Teknoloji kısaca insanın yaşadığı dünyayı biçimlendirmesi için kullandığı her türlü teknik bilgidir diyebiliriz. Dolayısıyla bir ürün geliştirirken kullanılan aletler, araç gereçler, üretim metotları vb. her türlü bilgi “teknoloji” olarak kabul edilir.

Teknoloji dendiğinde akla ilk olarak bilgisayar, akıllı telefon gibi ürünler gelse de masadan sandalyeye, içtiğimiz ilaçlardan kullandığımız yemek aletlerine kadar her şey bir teknolojidir. Çünkü bu ürünlerin her biri zaman içerisinde bilimsel bilgilerin artmasıyla gelişmiştir ve günlük hayatta kullanılır hale gelmiştir.

Teknoloji Ne Demek?

teknoloji ne demek

Teknoloji, insanın bulunduğu maddi dünyayı kendi ihtiyaçlarına göre değiştirmek için ürettiği her türlü alet, araç, gereç ve bunları üretirken kullandığı bilgilerin tamamına denir. Dilimize Fransızcadan gelen teknoloji kelimesi “uygulayım bilimi” olarak da ifade edilebilir.

TDK’ye göre teknoloji tanımı, “herhangi bir sanayi kolunda üretimde kullanılan aletleri, araç-gereçleri, yapım tekniklerini ve bunların hepsinin nasıl kullanılacağını içeren uygulama bilgisi” şeklindedir.

TDK’nin tanımından hareketle günümüzde kullandığımız her türlü aletin, yapılmış her türlü icadın bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Sadece robotlar ve makineler değil, evimizdeki perdeden kullandığımız mobilyaya kadar her şey bir teknoloji olarak kabul edilir. Tüm bu aletler, insanın doğayı keşfetmesi ve bilimde ilerlemesi ile ortaya çıkmıştır ve gelişmeye de devam etmektedir.

Teknolojinin temel amacı, insanın yaşamını kolaylaştırmaktır. Teknoloji sayesinde insan, doğayı kendi ihtiyaçlarına göre dönüştürebilir. Yazın havaların çok sıcak olması nedeniyle klimaların icat edilmesi, kışın soğuktan korunmak için soba, doğalgaz gibi araçların üretilmesi buna örnek gösterilebilir. Ancak tüm bu yenilikler, zamanla insana ve çevreye zarar da vermeye başlamıştır. Dolayısıyla teknolojinin bilinçli ve dozunda kullanılması son derece önemlidir.

 

 

Teknolojinin Tarihsel Gelişimi Nasıldır?

Teknolojinin tarihsel gelişimi ilk çağlarda taşların yontulmasından günümüzde dijital paraların kullanılmasına kadar olan süreci kapsar. Teknolojinin tarihi, bilimsel gelişmeler ile birlikte sürekli değişmekte olup şu başlıklar altında incelenebilir.

  1. Matbaanın icat edilmesi (1450)
  2. Elektriğin bulunması (1746)
  3. Buharlı makinenin icadı (1763)
  4. Aşının icadı (1796)
  5. Çeliğin icat edilmesi (1850)
  6. Telefonun icadı (1876)
  7. Uçağın icat edilmesi (1903)
  8. Bilgisayarın icadı (1946)
  9. İnternetin icat edilmesi (1969)

1. Matbaanın İcat Edilmesi (1450)

teknolojinin tarihsel gelişimi matbaanın icadı

1450 yılında Johannes Gutenberg ile Fust tarafından icat edilen matbaa, basın-yayın sektöründeki en büyük atılımlardan biriydi. Matbaanın icat edilmesiyle kitap basımı hız kazanmış ve böylece bilginin yayılması kolaylaşmıştır.

2. Elektriğin Bulunması (1746)

teknolojinin tarihsel gelişimi elektriğin bulunması

Teknolojinin tarihsel gelişimindeki en büyük keşiflerden biri elektriğin bulunmasıdır. Benjamin Franklin tarafından bulunan elektrik, günümüzde evlerden iş yerlerine kadar pek çok yerde kullanılıyor. Bu buluş, sonradan yeni teknolojilerin üretilmesine de önayak olmuştur.

3. Buharlı Makinenin İcadı (1763)

buharlı makinenin icadı teknoloji tarihi

Buharlı makinenin icadı, sadece teknoloji tarihini değil sosyal, siyasi tarihi de büyük ölçüde etkilemiştir. Çünkü buharlı makinenin üretilmesiyle Sanayi Devrimi başlamıştır. James Watt tarafından icat edilen buharlı makineler, ısı enerjisinin mekanik enerjiye çevrilmesinde rol oynuyordu. Bu sayede üretim hızlandı ve bu teknolojiye ayak uyduran ülkeler zenginleşti.

4. Aşının İcadı (1796)

teknoloji tarihi aşının icadı

Teknolojinin tarihsel gelişimi sürecinde sağlık teknolojisinde de atılımlar yaşandı. Bunlardan en önemlisi ise insan ömrünün kısalmasını engelleyen aşıların icat edilmesiydi. Edward Jenner tarafından 1796'da icat edilen çiçek aşısı sayesinde insanoğlu birçok viral enfeksiyondan kurtulmuş oldu.

5. Çeliğin İcat Edilmesi (1850)

çeliğin icat edilmesi

Günümüzde bir yapı inşa edilirken en çok kullanılan malzemelerden biri olan çelik, 1850 yılında Henry Bessemer tarafından üretildi. Dayanıklı olması nedeniyle birçok alanda kullanılan çelik, birçok sektördeki üretimin gelişmesinde etkili oldu.

6. Telefonun İcadı (1876)

teknolojinin tarihsel gelişimi telefonun icadı

Teknolojinin tarihsel gelişimindeki en büyük olaylardan biri telefonun icadıdır. Uzakları yakın eden telefon, Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından 1876’da icat edildi.

Daha sonra Martin Cooper tarafından 1973’te cep telefonları icat edildi. Günümüzde yaygın olarak kullanılan akıllı telefonlar ise 1992’de IBM Simon Personal Communicator adıyla ilk kez piyasaya sürülmüş oldu.

7. Uçağın İcat Edilmesi (1903)

uçağın icat edilmesi

Teknoloji tarihi boyunca yapılan en çılgın icatlardan biri ise uçağın icat edilmesiydi. İnsanların kanatlanıp uçması imkansızdı ama Orville ve Wilbur Wright kardeşler tarafından icat edilen uçaklar artık bu eylemi mümkün kılıyordu.

8. Bilgisayarın İcadı (1946)

teknoloji tarihi bilgisayarın icadı

Bilgisayarın icadı, teknoloji tarihine yön veren en önemli icatlardan biridir. Elektronik veri işleyebilen ilk bilgisayar olan ENIAC’ın icat edilmesinden sonra geliştirilen bilgisayar, Sanayi 3.0 Devri’nin en büyük atılımlarından biriydi.

9. İnternetin İcat Edilmesi (1969)

internetin icat edilmesi teknolojinin tarihsel gelişimi

Bilgisayarın icadından sonra internetin icat edilmesi, bilişim teknolojilerinin daha da gelişmesini sağladı. İnsan yaşamını büyük ölçüde etkileyen internet, Tim Berners Lee ve Vinton Cerf tarafından icat edildi.

Teknolojinin Önemi Nedir?

teknolojinin önemi

Teknoloji, insan yaşamını kolaylaştırması ve insanın yaşadığı dünyayı kendi ihtiyaçlarına uygun hale getirebilmesi açısından önemlidir. Teknoloji sayesinde insanın yapamadığı hemen her şey mümkün hale gelir. Örneğin insan uçamaz ama teknoloji sayesinde uçabilir, insan zararlı virüslere karşı kendini koruyamaz ama ilaç, aşı gibi sağlık teknolojileri sayesinde virüslerden kurtulabilir.

Teknoloji sayesinde bilgi daha hızlı yayılır, böylece dünyanın her yeriyle iletişim kurulabilir. İnsanın normalde daha uzun sürede yapabildiği işler teknolojik gelişmeler sayesinde kimi zaman saniyeler içerisinde halledilebilir. Örneğin insan için monoton olan, insanın doğasına aykırı olan meslekler robotik kodlama ile üretilen makineler sayesinde yok olmaya başlamakta ve bunun yerine insan yaratıcılığının ön planda olduğu meslekler öne çıkmaya başlamaktadır. Geleceğin meslekleri diye tarif edilen bu meslekler, teknolojinin insan yaşamını kolaylaştırmasının bir sonucudur.

Teknolojik gelişmeler, insanın doğayla etkileşimini biçimlendirmesi açısından da önemlidir. Aşırı sıcak ve soğuklara karşı önlem almak, doğal afetlere karşı tedbirli olmak, doğa olaylarının insan yaşamı üzerinde yaratabileceği her türlü olumsuzluktan kurtulmak için teknoloji önemlidir.

Teknolojinin Faydaları Nelerdir?

teknolojinin faydaları

Teknolojinin faydaları kısaca insan yaşamını kolaylaştırması şeklinde ifade edilmekte olup şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsanın bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar.
  • İnsanlar için yapması zor olan işler, teknoloji sayesinde daha kısa sürede halledilir.
  • İnsanların bir işi yaparken fiziksel olarak harcadığı çabayı düşürür.
  • Uzak mesafelerin yakın hale gelmesinde rol oynar.
  • İnsanın doğayı kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirmesini sağlar.
  • İnsan ömrünün uzatılmasında görev alır.
  • Eğitim teknolojileri sayesinde fırsat eşitliği sağlanır.
  • Çevreye verilen zararın azaltılmasında rol oynayabilir.
  • Üretimde maliyeti azaltır.
  • İnsan yaşamını konforlu hale getirir.
  • Zamandan tasarruf etmeyi sağlar.

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

teknolojinin zararları

Teknolojinin zararları hem insan yaşamı hem de doğa üzerinde etkilidir ve şöyle açıklanabilir:

  • Çevre kirliliğinin artmasına neden olur.
  • Radyasyon nedeniyle insan sağlığını tehdit eder.
  • Doğal dengenin bozulmasını etkiler.
  • Bazı mesleklerin yok olmasına ve işsizliğin artmasına sebep olur.
  • Yalnızlık, yabancılaşma, depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.
  • Teknoloji, hareketsiz bir yaşamı beraberinde getirerek obezite gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir.
  • İnternet bağımlılığı, nomofobi gibi yeni sorunlar yaratır.
  • Yüz yüze iletişimin azalmasına neden olur.
  • İnsanlarda tembellik, unutkanlık gibi problemler yaratabilir.

Teknolojinin Hayatımıza Etkileri Nasıldır?

teknolojinin hayatımıza etkileri

Teknolojinin hayatımıza etkileri sağlıktan ulaşıma, gıdadan sağlık hizmetlerine kadar her alanda karşımıza çıkar. Teknolojinin insan hayatına ve doğaya etkisi hem olumlu hem olumsuz yönlere sahiptir.

Örneğin ulaşım ve iletişimde kolaylık, insan ömrünü uzatma, işleri kısa sürede bitirme, yaşamı konforlu hale getirme açısından teknolojinin hayatımıza etkileri olumludur. Ancak teknolojinin bilinçsiz kullanılması hayatımızı olumsuz etkileyebilir. Örneğin sosyal medya ve internette siber zorbalığa maruz kalma, unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi zihinsel sağlıkta sorunlar, toplumdan uzaklaşma isteği, gizlilik ihlali, çevre kirliliği gibi birçok sorun teknolojinin hayatımıza olumsuz etkileri arasında gösterilebilir.

Ne kadar geliştiğinden bağımsız olarak teknolojinin yararları ve zararları hep var olacaktır. Burada önemli olan, insanın teknoloji ile ilişki kurarken bilinçli hareket etmesidir. Bu konuda bilinç kazanmak için ek eğitimler alınabilir.

 

 

Son Yılların En Önemli Teknolojik Gelişmeleri Nelerdir?

Son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri daha çok bilgisayar ve internet gibi bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeniliklerdir. Bu gelişmeler aşağıda sıralanmıştır.

  1. Sosyal medya
  2. Yapay zeka
  3. İnternet bankacılığı
  4. NFC
  5. Kripto para
  6. Metaverse
  7. Dronelar
  8. Giyilebilir teknoloji
  9. 3D yazıcı
  10. AR ve VR gözlükler
  11. Bulut teknolojisi
  12. Çip organlar
  13. İnsansı robotlar
  14. Sürücüsüz araçlar
  15. Uzay otomobili

1. Sosyal Medya

son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri sosyal medya

Son yılların en önemli teknolojik gelişmelerine baktığımızda günlük yaşamımızı derinden etkileyen sosyal medya ilk sırada karşımıza çıkıyor. Instagram, Twitter, Facebook gibi popüler sosyal medya uygulamaları insanların görüşlerini paylaştığı ve kamuoyu oluşturduğu mecralar. Bu platformlar, günümüzde birçok ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimlerini bile etkileyebiliyor.

2. Yapay Zeka

son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri yapay zeka

Yapay zeka, tıpkı insan zekası gibi çalışan ve çeşitli şekillerde topladığı verileri dönüştürerek kullanışlı bilgilere dönüştüren bir sistemdir. Örneğin Netflix’in kişiye özel katalog sunması, mesaj yazarken metinlerin otomatik olarak düzeltilmesi, chatbotlar, dijital asistanlar gibi birçok alanda yapay zeka teknolojisi kullanılıyor.

 

 

3. İnternet Bankacılığı

son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri internet bankacılığı

Eskiden bankalarda oluşan uzun kuyruklar, internet bankacılığı sayesinde çok daha azalmış durumda. EFT, havale, yatırım hesabı açma-yönetme, kredi başvurusu yapma, altın/döviz alma-satma, şifre değiştirme gibi birçok işlem, telefonlara indirilen uygulamalarla yapılabiliyor. Bu sistem geliştiği takdirde gelecekte banka çalışanlarına gerek kalmayacak gibi duruyor.

4. NFC

nfc özelliği önemli teknolojik gelişmeler

NFC, özellikle temassız ödeme yaparken kullanılan bir teknolojidir. Şifre ya da kimlik doğrulama gerekmeden alışveriş yapmayı sağlayan NFC özelliği, bilhassa koronavirüs döneminde değer görmeye başladı.

5. Kripto Para

kripto para

Kripto para, dijital ortamda kullanılabilen bir para çeşidi. Değeri ülkelere göre değişmiyor ve bir yatırım aracı olarak kullanılıyor. Son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olan kripto paralar ile alışveriş yapmak ve bu paraları tıpkı bir kağıt para gibi ATM’lerden temin etmek mümkün.

6. Metaverse

son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri metaverse

Metaverse, dijitalleşmenin geldiği son noktada devrim niteliğinde bir yenilik olarak görülüyor. Örneğin metaverse teknolojisi bir videoyu ekrandan seyretmek yerine o videonun içinde yaşamayı sağlıyor. Metaverse evreninde kendi şehirlerinizi yaratmanız hatta buradan bir arsa satın alarak yatırım yapmanız da mümkün.

Bu teknoloji şimdiden insanları daha da yalnızlaştıracağı endişesiyle bir risk olarak görülse de gün geçtikçe geliştirilmeye devam ediyor.

 

 

7. Dronelar

drone

Dronelar, son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olarak kabul ediliyor. Başlangıçta video çekmek, fotoğraf çekmek için kullanılan bu kameralı uçan araçlar zamanla güvenlik, taşımacılık, ilaçlama gibi farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Hatta drone pilotluğu diye yeni bir meslek dahi çıktı.

8. Giyilebilir Teknoloji

giyilebilir teknoloji

Giyilebilir teknoloji, bilim kurgu filmlerinde gördüklerimizi gerçek hale getirebilecek yeni sistemler üreterek son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri arasında yer alıyor. Örneğin akıllı telefonlar ile uyumlu spor malzemeleri, VR ve AR gözlükler, akıllı saatler bunlar arasında yer alıyor.

9. 3D Yazıcı

3d yazıcı

,Kısaca bilgisayarlardan çıktı almamızı sağlayan yazıcıların 3 boyutlu versiyonu diye tanımlayabileceğimiz 3D yazıcılar; şu ana kadar ev, köprü, otomobil, insansız hava aracı üretiminde kullanıldı. Gün geçtikçe maliyeti azalmaya başladığı için daha da popülerleşen 3D yazıcılar, proje geliştirme, proje üretimi ve tasarımı gibi birçok aşamada kolaylık sağlıyor.

10. AR ve VR Gözlükler

son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri ar ve vr gözlükler

Dijital içerikleri 3 boyutlu görmeyi sağlayan sanal gözlükler, sergilerde ve müzelerde kullanılmaya başladı. Arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanarak üretilen AR ve VR gözlükler, özellikle dijital oyun sektöründe sıkça kullanılıyor. Bunun en iyi örneklerinden biri ise Pokemon Go oyunu.

11. Bulut Teknolojisi

bulut teknolojisi

Bulut teknolojisi, büyük verilerin saklanması noktasında önemli bir kolaylık sağladı. Örneğin dosyalarınızı telefonunuz yerine Google Drive, Dropbox, OneDrive gibi bulut depolama araçlarında saklayabilirsiniz. Bu araçlara yüklediğiniz dosyaları başkalarının erişimine açabilir, başkalarının bu dosyalar üzerinde değişiklik yapmasını sağlayabilirsiniz.

12. Çip Organlar

çip organlar

Çip organlar, sağlık teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkmış bir diğer icat. Çip organlar sayesinde hayvan deneylerinin durdurulması ve tıp biliminin kişiselleştirilmesi sağlanabilir. Bu yüzden tıp ve teknoloji dünyası çip organlar üzerinde çalışmaya son sürat devam ediyor.

13. İnsansı Robotlar

insansı robotlar

2013-2014 yıllarında popüler olan insansı robotlar, hızla geliştirilmeye devam ediyor. Tıpkı insanlar gibi jest ve mimiklere sahip olan bu robotların hareket etme özellikleri de gittikçe geliştiriliyor. Pek çoğu sorulan sorulara otomatik cevaplar yerine yapay zeka teknolojisi sayesinde özgün yanıtlar veriyor.

İnsansı robotların en iyi örneklerinden biri ise Hong Kong merkezli Hanson Robotics şirketinin geliştirdiği Sophia. Öyle ki Sophia, dünya vatandaşlığı elde eden ilk robot olma unvanı bile kazandı. Katıldığı programlarda neredeyse bir insan gibi soruları mantıklı bir şekilde yanıtlayabiliyor ve fikirlerini beyan edebiliyor.

14. Sürücüsüz Araçlar

son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri sürücüsüz araçlar

Sürücüsüz araçlar, Google tarafından 2008 yılında başlatılan bir proje idi. Günümüzde savaş teknolojisinde kullanılan sürücüsüz araçlar, bazı metro ve tramvaylarda da karşımıza çıkıyor.

15. Uzay Otomobili

uzay otomobili

Son yılların en önemli teknolojik gelişmeleri dendiğinde en çılgın olanlarından biri ise uzay otomobili. Bilim kurgu filmlerini aratmayan uzay otomobili, Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla ve SpaceX şirketleri tarafından geliştirildi. Araba görünümündeki bu araçlar, uzaya gidebiliyor ve birden fazla kez kullanılabiliyor. Bu otomobiller geliştirildiği takdirde filmlerdeki gibi uzaya gidip gelmek, memlekete gidip gelmek kadar kolay olacak.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?