Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Bilişim Nedir?

Bilişim Nedir?


Bilişim, diğer adıyla bilgi bilimi ya da enformatik, bilginin özellikle teknolojik araçlar yardımıyla düzenli bir şekilde, akla uygun ve sistematik olarak işlenmesidir.

Bilişim, insanların ihtiyacı olan bilginin üretilip depolanması ve sunulması için uygulanan yöntemlerdir. Bilişim kelimesini, kavram olarak ilk kez 1957’de Alman bilgisayar bilimcisi Karl Steinbuch kullanmıştır.

Bilişim Ne Demek?

Bilişim, insanların kullanmaya ihtiyaç duyduğu bilginin teknolojik araçlar kullanılarak işlenmesi, depolanması ve sunulması ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

TDK (Türk Dil Kurumu) bilişim kavramını “insanların ekonomik, toplumsal ve teknik alanda kurulan iletişimde kullandığı ve bilimin dayanak noktası olarak görülen bilginin makineler aracılığıyla düzenli şekilde işlenmesi” olarak tanımlar.

Bilişim, bilginin toplum yararına ve insanların ihtiyaçları doğrultusunda işlenmesi anlamına gelir. Bilişim denildiğinde akla sadece bilgisayarlar gelmemelidir; bilgisayarların donanımları, yazılımları, ağ sistemleri vb. her alan bilişim kapsamında değerlendirilir. 

Bilişim Ne İşe Yarar?

Bilişim; bilginin işlenmesi, bilgiye ulaşılması ve bilginin yayılması noktasında işe yarar. Örneğin bilişimin en önemli kavramlarından olan internet aracılığıyla bilgi kısa sürede yayılır ve dünyanın farklı bir yerinde neler yaşandığı hakkında bilgi almak mümkün hale gelir.

Bilişim, mesafelerin kısalmasını ve işlerin daha hızlı şekilde yerine getirilmesini sağlar. Nitekim bilişim teknolojileri gelişmeden önce farklı ülkelerdeki insanlarla iletişim kurmak oldukça zordu ancak günümüzde sosyal medya ve e-posta araçları sayesinde farklı ülkelerden kişiler ile kolay bir şekilde iletişim kurmak mümkün hale geldi. Tüm bunlar bilişim teknolojileri alanındaki gelişmeler sayesinde yaşandı.

Bilişim, iş dünyasında verimliliğin artmasını ve üretimin hızlanmasını da sağlar. Örneğin bilişim teknolojileri ile üretilen makineler, insanların yapacağı işi çok daha kısa sürede ve doğru bir şekilde yapabilir. Bu sayede iş verimliliği artmış olur.

Bilişim, maliyetin düşmesini de sağlar. Örneğin makineler insanlara göre daha hızlı bir şekilde üretim yapar. Bu sayede bu işi yapması için kullanılacak insan gücüne her ay düzenli olarak ücret ödemeye gerek kalmayacaktır. Nitekim bilişim, ekonomik olmayı beraberinde getiren bir alandır.

Bilişim Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bilişim şu alanlarda kullanılır:

Bilişim günümüzde akla gelebilecek her alanda kullanılır. Hastanelerdeki MR cihazlarından internet bankacılığına, muhasebe programlarından robot teknolojisine kadar hayatın her alanında bilişimden yararlanılır. 

 

 

Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim teknolojileri; bilginin işlenmesi, depolanması ve sunulması için teknolojik araçların kullanılmasıdır.

Bilişim teknolojileri denildiğinde akla ilk gelen kavramlar robot, yazılım, programlama, kodlama ve bilgisayar gibi terimlerdir. Bu terimler sadece bilişim alanında değil, bilişim teknolojilerinin kullanıldığı hemen her alanda kullanılır.

Örneğin bilişim teknolojilerinin kullanım alanları arasında sağlık, eğitim, ulaşım, alışveriş, iletişim, mühendislik gibi pek çok alan bulunur. Bu alanların sayısı gittikçe artmaktadır ve bilişim teknolojileri yaşamın hemen her alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bilişim Teknolojisi Nedir?

Bilişim teknolojisi; herhangi bir alandaki bilginin işlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi için kullanılan teknolojidir.

Bilişim teknolojisi çok geniş bir alanda kullanılır. Ekonomiden sanayiye, mimarlıktan iletişime kadar birçok alanda bilişim teknolojisinin sunduğu bilgilerden yararlanılır.

Örneğin sanayi alanında üretimi hızlandırmak için robotlardan faydalanılması, mimarlıkta tasarım yapmak için bilgisayar programlarının kullanılması, iletişimde sosyal medya uygulamaları, ekonomide internet bankacılığı ve muhasebe programları gibi birçok alanda bilişim teknolojisi kullanılmaktadır.

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçu, diğer adıyla siber suç, bilgisayarların ya da bilgisayar ağlarının kullanılması yoluyla işlenen her türlü suçtur.

Bilişim suçu yalnızca bilgisayar üzerinden işlenmez, telefon veya tablet gibi cihazlara da uygulanabilir. Bilişim suçları; kişiye ait verilerin çalınması, kişi adına hesap açılarak işlem yapılması, kişinin internet ortamında tehdit edilmesi, dolandırılması, kişinin banka hesap bilgilerinin ele geçirilmesi gibi birçok şekilde karşımıza çıkar.

Bilişim suçu günümüzde oldukça popüler bir konudur ve bilişim suçlarının önüne geçilmesi için hükümetler kanun çıkarmıştır. Bu sayede kişisel verilerin korunması ve siber suçların önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

 

 

Bilişim Suçları Nelerdir?

Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bilişim suçları şunlardır:

  • Bilişim sistemine girme suçu
  • Sistemi bozma, erişilmez kılma, engelleme, verileri değiştirme ya da yok etme suçu
  • Kredi ya da banka kartının kötüye kullanılması suçu 
  • Yasak program ya da cihaz kullanma suçu

Bilişim Sektörü Nedir?

Bilişim sektörü; bilginin işlenmesi, depolanması ve kullanılması için sunulması için uygulanan bilişim teknolojilerinin dahil olduğu istihdam alanıdır.

Bilişim sektörü; yazılım, kodlama, bilgisayar, robotlar, programcılık, mobil uygulama, yapay zeka uygulamaları, web site tasarımı gibi alanları kapsar. Bilişim sektörü günümüzde diğer sektörlerin gelişimine katkı sunar. Örneğin bilişim sektörü; eğitim, mimarlık, sağlık, mühendislik, ulaşım, iletişim, ekonomi, alışveriş, güvenlik gibi sektörlerin gelişimine yardımcı olur.

Bilişim Alanında Hangi Meslekler Vardır?

Bilişim alanında şu meslekler vardır:

Görüldüğü üzere bilişim alanındaki mesleklerin sayısı oldukça fazladır. Bilişim, geleceğin popüler mesleklerinde de en çok öne çıkan alandır. Çünkü bilişim teknolojileri iletişimden sağlığa, ulaşımdan sanayiye kadar birçok alanda kullanılır.

Bilişim Uzmanı Nedir?

Bilişim uzmanı, bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmış profesyonel bir meslek elemanıdır. Bilişim uzmanı; bilginin tanımlanması, işlenmesi, dönüştürülmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi için çalışır.

Bilişim uzmanı, ileri seviye programlama ve yazılım bilgisine sahip bir çalışandır. Bilişim uzmanı, bilişim teknolojileri alanında üst düzey bilgi ve beceriye sahiptir ve bu bilgileri çalıştığı sektöre nasıl uyarlaması gerektiğine hakimdir.

Bilişim Uzmanı Ne İş Yapar?

Bilişim uzmanı; bilginin işlenip kullanıma sunulması noktasında gerekli olan her türlü faaliyeti yerine getirir, çalıştığı kurumun bilişim ile ilgili yaşadığı problemlerin çözülmesi noktasında görev yapar ve bu alanda firmalara danışmanlık hizmeti verir.

Bilişim Uzmanı Nasıl Olunur?

Bilişim uzmanı olmak için üniversitede Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği Bölümü okunmalıdır. Bu bölümlerden mezun olan kişiler, bilişim alanında kendilerini geliştirip deneyim kazandıklarında bilişim uzmanı pozisyonunda çalışabilirler. Bilişim uzmanı olmak için kişinin bilişim alanında düzenlenen sertifikalı eğitim programlarına katılması önemlidir. 

Bilişim Sertifika Programları Nelerdir?

Bilişim sertifika programları şunlardır:

Bilişim Uzmanı Maaşları Ne Kadardır?

Bilişim uzmanı maaşları 13.000 TL ile 35.000 TL arasında değişir.

Bilişim uzmanı maaşları; kişinin mesleki deneyimine, çalıştığı firmaya ve sektöre bağlı olarak değişir. Örneğin bir yıl deneyimli bir bilişim uzmanının maaşı 13.000 TL, iki yıl deneyimli bir bilişim uzmanının maaşı 16.800 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir bilişim uzmanının maaşı ise 27.600 TL ile 35.000 TL arasında değişir.

Yurt dışında çalışan ya da uluslararası firmalarda istihdam edilen bilişim uzmanlarının maaşı ise bu rakamların çok daha üzerinde olmaktadır. Çünkü bu kişiler dolar, euro gibi para birimleri üzerinden maaş almakta ve genelde yurt dışında ya da uluslararası firmalarda ücret koşulları yerele kıyasla daha iyi olmaktadır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?