Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Tasarımda Düşünce Üretimi Nedir?

Tasarımda Düşünce Üretimi Nedir?


Tasarım Odaklı Düşünme, 1960’ların sonunda temellerinin atıldığı ilk andan itibaren gelişim sürecini ivmeli olarak devam ettiriyor. Aynı zamanda bu kavrama tasarımda düşünce üretimi de denir. Peki, tasarımda düşünce üretimi nedir? hemen sizlere açıklayayım. Bu kavram birçok başlığa öncülük etmiştir. Örneğin; tasarlama, problem çözme, öğrenme, eğitim, iş dünyası gibi. Bu alanlara dair pek çok değer katmıştır. Bununla birlikte yenilik yaratabilen bir yaklaşım sergilemiştir. Tasarım düşüncesi sürece dâhil olan kişilerin duyarlılıklarını etkiler. Aynı zamanda sorun çözmedeki yaklaşımlarını ve yaratıcılıklarını da yönetir. Bu bağlamda bazı kavramlar ön plana çıkıyor. Aklınıza yatması adına birkaç örnek de buna verelim. Örneğin; gözlem, görselleştirme, hızlı öğrenme, birlikte çalışma, strateji geliştirme gibi. Bu kavramlar insan odaklı ve yenilikçi bir süreci içinde barındırır. Yani belirli şartlar altında çözümleri analiz etmek için empati, yaratıcılık ve rasyonelliğin bir araya getirilmesidir. Aslında bu, tasarımcılar tarafından problem çözmede kullanılan yöntemlere benzer. Ve farklı disiplinlere araştırma ilkelerine sahip insanlar tarafından kullanılabilir. Çünkü bu yöntem, bilişsel ve duygusal süreçleri içeren bir yöntemdir. Şimdi bu konuya yönelik bir diğer kavrama gelelim. Eğitim kavramına. Eğitim, yaşam boyunca öğrenmenin desteklendiği değişken, aynı zamanda da dinamik ve temel bir olgudur. Eskiden eğitim, bilginin aktarılmasıyla sınırlıydı. Fakat şimdi öyle mi? tabii ki de değil!  Artık teknolojiyle bilgiye erişimin hızlandı. Farklılıklar, yenilikler, yaratıcılığın ön plana gelmesi, eğitimin değişmesi gündeme geldi. Tasarım odaklı düşünme yöntemi de kendi alt başlıklarına ayrıldı. Mesela motivasyon, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, öğrenme deneyimi, problem çözme becerisi, öz yeterlik, ergonomi gibi. Bu başlıklar dâhilinde de tasarımdadüşünce üretimi kavramına açıklık getirebilirsiniz.

 

Tasarım Odaklı Düşünme Modelleri Nelerdir?

Tasarım odaklı düşünme modellerinde süreç, beş adımda ilerler. Peki, neden beş aşamalı ilerler? Hemen söyleyeyim. Bu yöntem hem en yaygın kullanılan model olduğu için, hem de araştırmalarda da kullanıldığı için 5 evreli model açıklanmış. Öyleyse tasarım odaklı düşünme modelleri nelerdir? hadi görelim!

  1. Empati: Yerinde gözlem ve kullanıcıyı anlama.
  2. Tanımlama: Problemi tanımlama.
  3. Fikir üretme: Çözüm için fikirler, beyin fırtınası yapma.
  4. Prototip: Hızlı prototip kavramları geliştirme.

 

Empati Kur!

Bu adım, kullanıcının içinde yaşadığı ortamı gözlemler. Bir bakıma kullanıcıyı ve sorunu anlama adımıdır. Sürecin odağına insanı koymak için mutlaka empati ile başlanmalıdır. Ele alınan sorun genelde kullanıcıya özel sorunlardır. Bu sebeple de kullanıcıyı derinlemesine anlamak gerekir.

 

Tanımla!

Kullanıcıdan toplanan bulgular ışığında, ele alınması gereken problem etraflıca inceleyin. Bir sonraki aşamanın verimli olması için bir önceki adımdan alınan iç görü kavramından yararlanın. Burada tasarımcı bakış açısı kullanmanız gerekecek. Çünkü bu bakış açısı, kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde tasarım sürecini benzersiz kılacak unsurdur. Hatta bu kavrama yaratıcı sistemler teorisi açısından bakalım. Bu adımın problem farkındalığı ile ilgili keşif unsurları içeren bir sistem oluşturma eylemi olduğu düşünelim. Sorunu çözme fikri, bireysel yaratıcı sisteme bağlı keşif zincirini gerektirecektir. Yani ne demek istiyorum? Bu adım, tasarımcıların sistemde hangi sorunu çözmek için istekli olduklarını belirlemek için kullanılır. Başka bir betimleme ile tanımlama aşamasında kullanıcı ihtiyacının belirlenmesi gerekir. Aynı zamanda problemlerin tanımlanması hedeflenir. Bu amaçla, kullanıcılar ile sözlü ve yazılı olarak iletişime geçilebilir. Ve kullanıcı gözlemlenerek nelere ihtiyaç duyduğu belirlenmeye çalışılır. Bu işlemin sonucunda kullanıcının farkında olduğu veya olmadığı ihtiyaçlar sıralanır.

 

Fikir Üret!

Tasarım odaklı düşünme sürecinin bu evresinde radikal tasarım alternatifleri aranır. Bu aşamada bir kavram dikkat çeker. Iraksak düşünme! Iraksak düşünmeyle birlikte büyük resmi görme çalışması yapılır. Odaklanma yerine parlayıp büyüyen bir düşünme yaklaşımı vardır. Ne kadar çeşitli fikirler üretilirse ideal çözüm bulma olasılığı da o derece artar. Fikirler yargılanmaz. Veya değerlendirilmeye alınmaz. Kötü ya da saçma fikir yoktur. Bu adımdan çıkacak malzeme ile bir sonraki adımda prototipler yapılacaktır.

 

Prototiple!

Bu evre, fikirlerin düşünsel zeminden çıkartılıp gerçek dünyaya girdiği evredir.  Kısaca fiziksel formu olan herhangi bir şey prototip olabilir. Şöyle düşünün. Yapışkan kâğıtlarla dolu bir duvar! ya da bir drama çalışması! Bu kavramlar prototip yerine geçebilir. Tasarım ekibi, kullanıcılar ya da diğer insanlar, prototiple ne kadar etkileşime girer ve onu deneyimlerse prototip o kadar başarılı olur. Prototip, bir imge olarak oluşturulur. Bununla birlikte fikri somutlaştırmak suretiyle ekip içinde ortak bir tanımlama yaratır. Prototip aşaması yinelemeli olarak hızlı bir şekilde öğrenmeyi sağlar. Bu da birçok farklı olasılığı araştırmanızı mümkün kılar.

 

Test Et!

Test adımı rafine çözümleri ve dönütleri kapsar. Bununla birlikte kullanıcıyla daha derin bir empati için önemli bir aşamadır. Bu aşama, yinelenebilir, değerlendirme ve dönüt sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, tasarım düşüncesi yönteminde insan merkezli tasarım açısından kritiktir. Aynı zamanda geliştiricilerin fikirlerinin, tasarımlarının ya da hedeflerinin son kullanıcılardan gelen fikirleri dikkate almadan uygun olup olmadığı görülemez. Yaratıcılığın değerlendirilmesi açısından dönüt almak oldukça önemlidir.

 

Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Eğitimi Dersleri

Yukarıda bahsettiğimiz bütün kavramları Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Eğitimi sayesinde öğreneceksiniz. Peki, Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Eğitimi Dersleri nelerdir? sizler için sıraladık.

  • Giriş
  • Empati
  • Yorumlama
  • Fikir Üretme
  • Prototipleme
  • Uygulama 1
  • Uygulama 2
  • Uygulama 3
  • Uygulama 4
  • Uygulama 5
  • Uygulama 6
  • Uygulama 7
  • Uygulama 8
  • Uygulama 9
  • Kapanış
  • Tasarım Odaklı Düşünme( Design Thinking) Sertifika Programı

 

Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimi Sertifikası Nereden Alınır?

Bu alanda birçok farklı eğitim platformları eğitim veriyor. Bu noktada sizin için en iyi olan enstitüyü bulmalısınız. Biliyoruz ki verilen eğitimin kalitesini araştırmak ve bu araştırma sonucunda elde edeceğiniz tavsiyelere uymak oldukça önemlidir. Bu araştırmalar sonucu en mantıklı ve verim alacağınız seçimi yapmalısınız. Aynı zamanda güven esaslı ve tecrübeli eğitmenlerle çalışan bir enstitü arayışında olabilirsiniz. Güven, kalite, verim kavramlarını karşılayan tek bir yer var. Tabii ki Boğaziçi Enstitüsü! Neden mi? Çünkü Boğaziçi Enstitüsü size en iyi eğitimi verecek olan enstitüdür. Bunun sebebi Boğaziçi Enstitüsü tecrübeli akademik bir kadro ile çalışır. Enstitü olarak sizin geleceğiniz bizler için önceliktir. Bu sebeple de eğitmenlerimiz, katılımcıların geleceği için ne kadar önemli olduğunun bilincindeler. Dolayısıyla da eğitimde alacağınız dersler oldukça verimli ve keyifli geçer. Derslerden aldığınız verimi iş hayatınızda da kullanabilme fırsatı edineceksiniz. Aynı zamanda tasarım odaklı düşünmeye dair her şeyi öğreneceksiniz! Bununla beraber Boğaziçi Enstitüsünün verdiği sertifikalar sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. Neden mi? Çünkü Boğaziçi Enstitüsü uluslararası akredite olan İngilizce sertifika vermektedir. Bunun yanında üniversite onaylı bir sertifika daha sunmaktadır. Bu sayede çok daha donanımlı bir hâle geleceksiniz. Eğitim bitirme sertifikasıyla beraber toplamda 3 sertifika sahibi olacaksınız ve bu sizi 3 adım öne geçirecek. Aldığınız sertifikaların kişisel gelişiminizdeki yeri paha biçilemez. Bu eğitimi edinmek istiyor olabilirsiniz. Bunun için Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformunu ziyaret edebilirsiniz. Bununla birlikte Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Sertifika Programı hakkında inceleme yapabilirsiniz. Bu eğitimin yanında gelişiminizi zirveye taşıyacak olan diğer eğitimlerin listesini de sizler için aşağıda paylaşıyorum. Yazıların üzerine tıklayarak istediğiniz eğitimin sayfasına ulaşabilir, burada araştırma yapabilirsiniz.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?