Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Soft Skills Nedir?

Soft Skills Nedir?


Soft skills, bireylerin karakterlerine bağlı olarak eylemlerine yansıyan becerilerin tamamıdır. Soft skills kolay şekilde ölçümlenemeyen yalnızca birey eyleme döktüğünde gözlemlenen becerileri kapsar.

Soft skills, diğer adıyla yumuşak beceriler, kişilerin gündelik yaşamda hayatlarını kolaylaştıran ve onlara iş hayatında da pek çok avantaj sağlayan içsel becerilerdir. Soft skills’e örnek olarak kişilerin liderlik özelliği, etkili iletişim yeteneği ve ikna kabiliyeti verilebilir.

Soft Skills Ne Demek?

Soft skills bir kişiye ait dışarıdan kolay bir şekilde gözlemlenemeyen ve ölçülmesi zor olan beceriler anlamına gelir. 

Soft skills özellikle kişiler arası ilişkilerde nasıl bir bağ kurduğumuzu kapsamaktadır. Soft skills Türkçede “yumuşak beceriler” anlamına gelmektedir. Kavramın Türkçe çevirisindeki “yumuşak” kelimesi aslında soft skills’ın insanlarda daha zor gözlemlenebilir ve kişinin karakteriyle ilgili olduğunu belirtmektedir.

Soft Skills Beceriler Nelerdir?

Soft skills beceriler şunlardır:

  • İkna etmek
  • Motivasyon
  • Sabırlı olmak
  • Etkili iletişim kurmak 
  • Zamanı etkili yönetmek
  • Takım çalışmasına yatkın olmak
  • Problemlere hızlı çözüm üretebilmek
  • Öz güvenli olmak
  • Anlayışlı olmak
  • Empati yeteneğine sahip olmak
  • Liderlik özelliklerine sahip olmak
  • İnsanları etkileyebilmek
  • İyi bir dinleyici olmak
  • Kriz yönetimi yapabilmek
  • Hızlı ve etkili karar vermek
  • Sorumluluk almak
  • Uyumluluk
  • Yeniliklere açık olmak

Soft skills becerilerinden etkili iletişim kurmak ve öz güvenli olmak iş başvurularında kişinin avantajlı olmasını sağlamaktadır. Soft skills becerilerin birçoğu işverenler tarafından işe alım kriteri olarak belirlenmektedir.

Soft Skills Örnekleri Nelerdir?

Soft skills örnekleri şunlardır:

  1. Etkili iletişim becerisi
  2. Görev ve sorumluluk alma becerisi
  3. Zamanı etkin yönetme becerisi
  4. İkna etme becerisi
  5. Öz güven sahibi olmak
  6. Yeniliklere uyum sağlama becerisi
  7. Kriz ve problem yönetimi becerisi

1. Etkili İletişim Becerisi

Soft skills örneklerinden ilki etkili iletişim becerisidir. Etkili iletişim becerisi, insanlarla iletişimde profesyonel ve etkileyici şekilde konuşma tarzına, mimik ve jestlere sahip olmaktır.

Etkili iletişim becerisi her kategoriye ait alanda iş yapan kurum, marka ve firmalarda çalışmak için gereklidir. Etkili iletişim becerisi kişilerin hem günlük yaşantıda hem de profesyonel yaşamda işine yaramaktadır. Kişinin etkili iletişim becerisi sosyal hayatta diğer insanlarla kurduğu etkileşimde avantaj sağlayacaktır. Etkili iletişim becerilerini daha çok geliştirmek ve profesyonel hale getirmek için bu alanda eğitim alınabilir.

 

 

2. Görev ve Sorumluluk Alma Becerisi

Görev ve sorumluluk alma becerisi özellikle iş yaşamında avantaj sağlayan soft skills örneklerinden biridir. Görev ve sorumluluk alma becerisi, kişinin ona verilen sorumluluklardan kaçınmaması ve gerektiğinde sorumluluğu kendisinin üstlenmesi anlamına gelir. Görev ve sorumluluklardan kaçınmamak bireylerin liderlik vasfına sahip olduğuna da işaret edebilir. 

3. Zamanı Etkin Yönetme Becerisi

Zamanı etkin yönetme becerisi kişinin sorumluluklarını vaktinde yerine getirmesi için önemli olan soft skills örneklerindendir. Zamanı etkin yönetmek bireyin gün içinde hem görevlerini yerine getirmesini hem de kendine vakit ayırmasını sağlar. Zamanı etkin şekilde yönetmek bireylerin plan ve program yapmasını gerektirebilir. Yapılan plan sayesinde kişiler hangi sorumluluğu hangi saatte gerçekleştirmeleri gerektiğini kolayca hatırlar. Böylece zamanı etkin yönetmek daha kolay hale gelir.

4. İkna Etme Becerisi

Soft skills örneği olarak başlıca söylenebilecek becerilerden biri de ikna etmedir. İkna etme becerisi sonradan geliştirilebilecek bir beceridir. İkna etme becerisi özellikle satış sektöründe hizmet veren iş yerleri için aranan özelliklerdendir. Soft skills örnekleri arasında yer alan ikna etme yeteneğine sahip kişilerin etkileyici ve sabırlı da oldukları söylenebilir.

5. Öz Güven Sahibi Olmak

Gündelik hayatta ve iş yaşamında yeterli düzeyde öz güvene sahip olmak bireylere farklı avantajlar sağlar. Öz güven sahibi olan kişiler, etraftakilerle rahat etkileşime girebilir ve kendilerini rahat şekilde ifade edebilirler.

Öz güven, bireylerin sosyal başarılarıyla ilişkilidir. Öz güveni yeterince yüksek olan bireyler sosyal hayatta arkadaş canlısı, sorumluluk sahibi ve uyumlu olabilir.

Öz güven sonradan kazanılabilen bir beceridir. Öz güven kazanmak için etkili yöntemlerden biri, bireyin kişisel gelişimine özen göstermesidir. Kişisel gelişime katkı sağlamak için online kişisel gelişim eğitimleri alınabilir, böylece kişi kendini önemli alanlarda geliştirmiş olur.

6. Yeniliklere Uyum Sağlama Becerisi

Soft skills örneklerinden olan yeniliklere uyum sağlama becerisi, bireylerin çevresel olarak farklı durumlara hızlı şekilde entegre olmasıdır. Özellikle iş başvurularında uyumluluk özelliği kriter olarak aranmaktadır. Yeniliklere uyum sağlama becerisi, bireylerin sorumluluklarını farklı yöntemler kullanarak hızlı şekilde yerine getirmesini sağlar. 

7. Kriz ve Problem Yönetimi Becerisi

Problemlere karşı mantıklı çözümler üretebilen ve kriz anında soğukkanlılığını koruyan bireylerin kriz ve problem yönetim becerisi yüksektir. Kriz ve problem anını iyi şekilde yönetmek, her bireyin uygulayabildiği bir davranış değildir. Kriz anında mantıklı kararlar almak kişinin sosyal hayatında olumlu etkiler yaratır. Problemlerle başa çıkmak, bu beceriye sahip bireyler için diğerlerine kıyasla daha kolaydır.

Soft Skills ve Hard Skills Arasındaki Farklar Nelerdir?

Soft skills kişinin karakterine ve duygusal durumuna bağlı olarak doğuştan getirdiği ya da sonradan geliştirdiği bireysel yetenekleri içermektedir. Buna karşılık olarak hard skills becerileri, bireylerin ailede veya akademik hayatta öğrendikleri, somut ve ölçülebilen becerileri kapsamaktadır. Soft skills’ın hard skills’a kıyasla en büyük farkı, soft skills becerilerinin zor ölçülmesidir.

Soft skills hard skills’a göre kişinin daha çok bireysel eğilimlerine dayalıdır. Hard skills becerileri soft skills’a kıyasla sonradan daha çabuk öğrenilir ve geliştirilebilir. Fakat soft skills becerileri bireyin psikolojik durumuyla da alakalıdır. Soft skills becerileri sonradan geliştirilebilir olsa da bu oran hard skills becerilere göre daha düşüktür.

Soft Skills Eğitimi Nedir?

Soft Skills Eğitimi soft skills yani yumuşak beceriler alanında bireylerin bilgilenmesini ve bu becerileri geliştirmesini amaçlayan bir kurstur. Soft Skills Eğitimi’nde bireylere ikna yeteneği, etkili iletişim yöntemleri ve liderlik niteliği gibi özelliklerin nasıl geliştirileceği anlatılmaktadır.

Soft Skills Eğitimi’ne katılan bireyler eğitim sırasında öğrendikleri yöntemler sayesinde sosyal hayatta ve iş yaşamında avantajlı konuma gelebilir. Kişiler soft skills becerilerini daha ileri bir boyuta taşımak ve geliştirmek için Soft Skills Eğitimi’ne katılım sağlayabilir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?