Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Kendini Tanıtma Örnekleri

Kendini Tanıtma Örnekleri


Kendini tanıtma örnekleri, iş başvurusunda bulunan ve mülakata çağrılan tüm adayların hakim olması gereken bir konudur. İş mülakatlarında adaylara “Bize kendinizden bahseder misiniz” sorusu sık sık sorulur. İşte bu soruya yanıt vermek için kendini tanıtma yazısı yazmayı bilmek gerekir.

Kendini tanıtma örneklerini inceleyerek iş mülakatlarında işverene kendinizden en etkili ve doğru şekilde bahsedebilirsiniz. Böylece işverenin zihninde kendinizle ilgili daha pozitif bir izlenim bırakmış olursunuz. O halde hazırsanız kendini tanıtma örneklerini birlikte keşfedelim.

Kendini Tanıtma Yazısı Nedir?

Kendini tanıtma yazısı, iş başvurularında adayların kısa ve etkili bir şekilde aldığı eğitimi, iş deneyimlerini ve başarılarını yazdığı bir yazıdır. Kendini tanıtma yazısında aday, bu işe neden başvurduğunu da belirtmelidir.

Kendini tanıtma yazısı aslında öz geçmişin metin halinde yazılması olarak düşünülebilir. Ancak kişinin kendini tanıtma yazısında mutlaka işle ilgili hedeflerinden, projelerinden ve bu işi neden istediğinden de bahsetmesi gerekir. Kısacası kendini tanıtma yazısı, bir kişinin başvurduğu işe kabul edilmek için mesleki açıdan kendinden en iyi şekilde bahsettiği bir yazıdır.

 

 

Kendini Tanıtma Yazısı Nasıl Yazılır?

Kendini tanıtma yazısı, şu adımlar uygulanarak yazılır:

  1. Kişisel bilgilerinize yer verin.
  2. İş deneyimlerinizden bahsedin.
  3. Aldığınız eğitimleri anlatın.
  4. Kariyer hedeflerinizden söz edin.
  5. Sizi diğerlerinden ayıran yetkinliklerinizi anlatın.
  6. Mesleki başarılarınıza yer verin.
  7. Bu işe neden başvurduğunuzdan bahsedin.
  8. Kısa ve etkili cümleler kullanın.

1. Kişisel Bilgilerinize Yer Verin

kendini tanıtma yazısı yazmak kişisel bilgiler

Kendini tanıtma yazısında kısaca kişisel bilgilerinize yer verebilirsiniz. Bazı kendini tanıtma yazılarının kısa olması istenir. Bu durumda kişisel bilgileri detaylandırmamak önemlidir. Ancak genel olarak ad, soyad, meslek, mezun olunan bölüm ile okul gibi temel bilgileri yazmanız gerekir.

Kişisel bilgilere giriş kısmında yer vermek gerekir. Bu kısımda birkaç cümle ile kendinizi tanıttıktan sonra yaptığınız işlerden bahsetmeye başlamalısınız.

2. İş Deneyimlerinizden Bahsedin

kendini tanıtma yazısı yazmak iş deneyimlerinden bahsetme

Bir işveren için en önemli olan şey iş deneyimlerinizdir. Hangi kurumlarda ne kadar süre ile çalıştığınızı, sorumluluklarınızın neler olduğunu bu kısımda mutlaka belirtin.

Bu kısımda yapmadığınız bir işi yazmamaya çalışın. Kendini tanıtma yazısını yazarken daima dürüst davranmaya özen gösterin.

3. Aldığınız Eğitimleri Anlatın

eğitim bilgileri

Kendini tanıtma yazısında mesleğinizle ilgili hangi eğitimleri aldığınızı yazın. Bu kısma da genellikle giriş paragrafında yer vermeniz önerilir ancak sertifika programları, seminerler gibi aldığınız ek eğitimlerden yazının ilerleyen aşamalarında da bahsedebilirsiniz.

Burada doğrudan mesleğinizi ilgilendiren eğitimlerden söz etmenizde yarar vardır. Örneğin okuduğunuz liseden bahsetmek, mesleğinizi direkt ilgilendirmeyen bir durum olduğu için bu konuya değinmemek gerekir. Aksi halde kendini tanıtma yazısı amacına ulaşmamış olur.

Ancak meslek lisesinden mezunsanız, üniversite okumadıysanız ve çeşitli iş deneyimleriyle mesleki becerilerinizi geliştirdiyseniz kendini tanıtma yazısında okuduğunuz liseden bahsedebilirsiniz. 

4. Kariyer Hedeflerinizden Söz Edin

kendini tanıtma yazısı yazmak kariyer hedefleri

Sahip olduğunuz meslekte neler yapmak istediğinizi, gelecek planlarınızı ve varsa projelerinizi kendini tanıtma yazısında anlatın. Özellikle başvurduğunuz pozisyon ve iş yeriyle ilgili projelerinize yer vermeye özen gösterin. Çünkü bir projeye sahip olmak, sizi bu işe başvuran diğer adaylara göre daha çok öne çıkarır. Böylece işverenler sizin bu işi gerçekten istediğinizi düşünmeye başlar ve işe alınma ihtimaliniz çok daha yüksek olur.

5. Sizi Diğerlerinden Ayıran Yetkinliklerinizi Anlatın

kendini tanıtma yazısı yazmak yetkinlikler

Unutmayın ki, bu işe başvuran bir sürü kişi var ve onlar arasından sıyrılmanız gerekiyor. Peki ama nasıl? Diğer adaylardan farklı olduğunuz yönlerinizi öne çıkararak, örneğin kendini tanıtma yazısında mesleki yetkinliklerinizden ve becerilerinizden bahsederek bir adım önde olabilirsiniz. 

İşverenlerin baktığı en önemli şeylerden biri, bu işle ilgili aldığınız eğitimin dışında hangi becerilere sahip olduğunuzdur. Çünkü okuduğunuz okul bir yere kadar sizi güzel yerlere getirir, sonrasında daha çok sizin mesleki yeterliliğinize bakılmaya başlanır. Örneğin uluslararası bir firmaya başvuruyorsanız mutlaka yabancı dil bilmeniz gerekir, yazılım alanında iş başvurusu yapıyorsanız mutlaka gerekli kodlama ve programlama becerisine sahip olmanız beklenir.

6. Mesleki Başarılarınıza Yer Verin

kendini tanıtma yazısı yazmak mesleki başarılar

İşverenler için iş deneyiminizin yanında o işte elde ettiğiniz başarıların neler olduğunu bilmek de önemlidir. Örneğin bir reklamcıysanız ve yaptığınız reklamlar sayesinde çalıştığınız firmaların satış oranları yükseldiyse bunu rakamsal veriler yardımıyla kendini tanıtma yazısında anlatabilirsiniz. 

Mesleki başarılarınızı anlatırken kendini övmek ile başarılarını anlatmak arasındaki ince çizgiyi kaçırmamaya dikkat edin. Sürekli kendinizi övdüğünüz bir kendini tanıtma yazısı tam tersine olumsuz intiba bırakmanıza neden olur. Daha etkili bir imaj yönetimi için bu hususa dikkat edin.

7. Bu İşe Neden Başvurduğunuzdan Bahsedin

kendini tanıtma yazısı yazmak işe başvuru nedeni

Kendini tanıtma yazısında aldığınız eğitim, iş deneyimleriniz, mesleki yeterlilikleriniz gibi kısımlardan bahsettikten sonra işe başvurma motivasyonunuzu da anlatın. Bu kısımda neden bu kurumda ve bu pozisyonda çalışmak istediğinizi, hedeflerinizin neler olduğunu açıklayabilirsiniz.

Firmayı internetten araştırıp edindiğiniz bilgileri kullanabilirsiniz. Örneğin firma, çalışmak istediğiniz sektörün liderlerinden biriyse bu durum, işe başvurma nedenlerinizden biri olabilir.

8. Kısa ve Etkili Cümleler Kullanın

kısa cümleler kurmak

Kendini tanıtma yazısını uzun tutmamaya çalışın çünkü sizinle birlikte bu işe başvuran çok sayıda aday olacak. Bu yüzden kısa ve öz bir şekilde kendinizi anlatın, gereksiz detaylara yer vermemeye dikkat edin.

Kendini Tanıtma Yazısı Örnekleri Nelerdir?

Kendini tanıtma yazısı örnekleri şunlardır:

  1. İnsan kaynakları için kendini tanıtma yazısı örneği
  2. Yazılım için kendini tanıtma yazısı örneği

Kendini tanıtma yazısı örnekleri mesleklere göre farklılık gösterebilir. Yazının bu bölümünde sizlere örnek oluşturması açısından insan kaynakları ve yazılım departmanlarında çalışmak isteyen kişilerin iş başvurusunda kullanabileceği kendini tanıtma yazısı örneklerinden bahsedeceğiz.

1. İnsan Kaynakları için Kendini Tanıtma Yazısı Örneği

Merhaba, ben Mehmet Kaya. 2015 yılında Sakarya Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum. Üniversite eğitimim boyunca Migros ve n11.com başta olmak üzere birçok kurumda staj yaptım. Stajyer pozisyonunda görev aldığım kurumlarda insan kaynakları planlaması, işe alım süreçleri ve bordrolama alanlarını öğrendim.

2013 yılında Erasmus Öğrenci Değişim Programı’na kabul edildim ve eğitimime 1 yıl boyunca Polonya’da devam ettim. Kendi bölümümü üçüncülükle tamamladıktan sonra Garanti BBVA’da 3 yıl ve Hepsiburada’da 4 yıl boyunca insan kaynakları uzmanı pozisyonunda görev aldım. Her iki kurumda performans değerlendirme, bordrolama, işe alım süreci gibi alanlarda hizmet verdim. İnsan kaynakları sorumlusu olarak işe başladığım Garanti BBVA’daki 1 yıllık deneyimimin ardından insan kaynakları uzmanı pozisyonuna terfi aldım.

B2 seviyesinde İngilizce bilgisine sahibim ve Excel programına ileri düzeyde hakimim. İnsan kaynakları alanındaki mesleki birikimimi arttırmak amacıyla İnsan Kaynakları Kongresi, İnsan Kaynakları Zirvesi gibi çeşitli etkinliklere katılmaktayım. İlgi alanlarım arasında psikoloji ve sosyoloji bulunmakta. Bu alanlarda kendimi geliştirmek için sık sık makale ve kitap okumaktayım.

Kariyerimi insan kaynakları alanında geliştirmeyi hedeflemekteyim. Mağazacılık sektörünün önde gelen firmalarından biri olan şirketinizde açılan ilana ilişkin kriterleri karşıladığıma eminim. Şirketinizde insan kaynakları uzmanı pozisyonunda çalışarak hem kurumunuza hem de kendi kariyerime değer katacağıma inanmaktayım. Bu amaçla başvurumu değerlendirmelerinize sunarım.

Saygılarımla.

2. Yazılım için Kendini Tanıtma Yazısı Örneği

Merhaba, ben Ayşe Şenoğul. Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldum. Üniversite eğitimim boyunca Yazılım ve Bilişim Kulübü’nde görev aldım, mobil uygulama tasarlama alanında freelance işlerde hizmet verdim. Özeliz, Diyet Listesi ve Adım Sayar adlı mobil uygulamaların tasarımında görev yaptım.

İlgi alanlarım arasında mobil uygulama ile web site tasarımı yer almakta. Bu alanlarda üniversite eğitimime ek olarak Boğaziçi Enstitüsünden Web Tasarım ve Kodlama Eğitimi ile Python Eğitimi aldım. Her iki eğitim sonunda uluslararası düzeyde geçerli sertifika sahibi oldum. Upper-indermediate seviyesinde İngilizce ve pre-intermediate seviyesinde Almanca bilgisine sahibim.

Üniversiteden mezun olduktan sonra ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren Akınsoft adlı firmada çalışmaya başladım. Akınsoft firmasının yazılım ekibinde mobil uygulama ve robotik kodlama alanlarında hizmet verdim. Akınsoft firması için yazılım ekibiyle tasarladığım mobil uygulama, Turkcell tarafından düzenlenen GNÇ Bi'Fikir adlı yarışmada ikincilik ödülü aldı.

Kariyerimi mobil uygulama tasarımı alanında geliştirmeyi hedeflemekteyim. Bu amaçla yazılım alanındaki gelişmeleri takip etmekte ve sertifika programlarına katılmaktayım. Yazılım alanında Türkiye’nin lider şirketlerinden biri olan firmanızda açmış olduğunuz ilana ait kriterleri karşılamaktayım. Firmanız için ürettiğim LMS Projesi ile şirketinizin büyümesine katkı sunacağımı düşünmekteyim. Ekte proje ile ilgili detayları paylaşmaktayım.

İş başvurumu değerlendirmelerinize sunarım.

Saygılarımla.

Mülakatta Kendini Tanıtma Nasıl Olmalıdır?

Mülakatta kendini tanıtma şu şekilde olmalıdır:

  • Kişi, kendini tanıtma yazısında yer alan bilgileri anlatmalıdır.
  • Güçlü yönleri öne çıkaran bir konuşma yapılmalıdır.
  • Mülakat sırasında beden dili hareketleri etkin bir şekilde kullanılmalıdır.
  • Kişi, kendini tanıtırken ses tonunu doğru ayarlamalıdır.
  • Öz güvenli ve istekli bir duruş sergilenmelidir.
  • Kişi, kısa ve öz bir şekilde iş deneyimlerini ve mesleki becerilerini anlatmalıdır.
  • Mülakatta kendini tanıtmadan önce kişi mutlaka prova yapmalıdır.
  • Konuşma sırasında acele edilmemeli, kaygı seviyesi kontrol edilmelidir.
  • Mülakatta konuşma sırasında yapılan hatalar mizah yoluyla kapatılmalı, hataların üzerinde fazla durulmamalıdır.

Mülakatta kendini tanıtma bölümünü başarılı bir şekilde geçirmek isteyen kişilerin mülakat teknikleri ve türleri alanında da bilgili olması önemlidir. Mülakatlarda hangi tekniklerin kullanıldığını ve işe alım sürecinde hangi mülakat türlerinden yararlanıldığını öğrenmek, kişinin iş görüşmesinde daha bilinçli hareket etmesini sağlar.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?