online-egitimler-bogazici-enstitusu
Üniversiteye Hazırlık için Ders Çalışma Programı Hazırlama

Üniversiteye Hazırlık için Ders Çalışma Programı Hazırlama


Üniversiteye hazırlık için ders çalışma programı hazırlamak, TYT ve AYT sınavlarına girecek öğrenciler için son derece önemlidir. Üniversiteye hazırlık aşamasında olan öğrencilerin mutlaka kendine bir ders çalışma programı hazırlaması gerekir.

YKS’de derece yapan öğrencilerin birçoğu kendine bir ders çalışma programı hazırlayarak başarılı olmuştur. Siz de üniversiteye hazırlık sürecini verimli geçirmek istiyorsanız ders çalışma programı hazırlamak için yapılması gerekenler ile ilgili hazırladığımız bu yazıya göz atabilirsiniz. Böylece daha verimli ders çalışabilir, netlerinizi arttırabilir ve hedefinize kolayca ulaşabilirsiniz.

Üniversiteye Hazırlık için Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

Üniversiteye hazırlık için ders programı şu şekilde hazırlanır:

  1. Rutinlerinizi belirleyin.
  2. Ders seçimlerini doğru yapın.
  3. Çalışacağınız derse ait konuları araştırın.
  4. Soru dağılımlarını inceleyin.
  5. Kendinize zaman ayırmayı unutmayın.
  6. Hedefinize uygun bir ders programı hazırlayın.
  7. Sınava kalan süreyi göz önünde bulundurun.
  8. Hedefinize ulaştığınızda kendinize ödül verin.
  9. Hangi seviyede olduğunuzu dikkate alın.
  10. Gereken durumlarda programı güncelleyin.

1. Rutinlerinizi Belirleyin

Üniversiteye hazırlık sürecindeyseniz ve kendinize bir ders çalışma programı oluşturacaksanız her şeyden önce günlük rutininizin farkına varın. Hangi vakitlerde dışarı çıktığınız, ne zaman eve geldiğiniz, ne zaman yemek yediğiniz ve uyuduğunuz gibi rutinleri belirleyin.

Ders çalışma programınızı oluştururken rutin işlerinize ek olarak hangi zaman aralıklarında ders çalışmaya müsait olduğunuzu da gözden geçirin. Bazı öğrenciler akşam daha verimli olurken bazıları gündüz saatlerinde ders çalışırken kendini daha motive hisseder. Siz hangisinin sizin için daha iyi olduğunu düşünerek hareket edebilirsiniz.

2. Ders Seçimlerini Doğru Yapın

Ders programınızı hazırlarken hangi derslerde iyi olduğunuzu ve hangilerinde kendinizi geliştirmeniz gerektiğini düşünün. Eksik olduğunuz derslere ve konulara ağırlık verin, başarılı olduklarınızda da konu tekrarı ve soru çözümü yapacak şekilde ders programı oluşturun. 

Ayrıca sınava hangi bölümden (sayısal, sözel, eşit ağırlık, dil) hazırlık yapacağınızı belirleyin ve ders çalışma programınızı buna göre hazırlayın.

3. Çalışacağınız Derse Ait Konuları Araştırın

Hangi derse çalışacaksanız o dersten sorumlu olduğunuz konuları araştırın. Aynı derslerin TYT ve AYT’de farklı konulara sahip olduğunu unutmayın. Örneğin TYT’de ağırlıklı olarak 9. ve 10. sınıf konuları çıkarken AYT’de daha çok 11. ve 12. sınıf konularından sorumlu olursunuz.

4. Soru Dağılımlarını İnceleyin

Önceki yıllarda YKS’de hangi konudan kaç soru çıktığına bakarak ders programınızı şekillendirebilirsiniz. Soru dağılımlarına bakarak hangi konuları daha çok çalışmanız gerektiğine ilişkin bir fikir edinebilirsiniz. Bu sayede daha verimli bir üniversiteye hazırlık süreci geçirmiş olursunuz.

5. Kendinize Zaman Ayırmayı Unutmayın

Dinlenmek ve sosyalleşmek için kendinize zaman ayıracak şekilde ders programı hazırlamaya çalışın. Eğer bu noktaya dikkat etmezseniz ders çalışmak sizin için can sıkıcı bir hal alabilir ve zamanla verimli ders çalışma konusunda zorluk çekebilirsiniz. Dolayısıyla her gün kendinize en az 1 saatlik vakit ayıracak şekilde ders çalışma programı oluşturun.

 

 

6. Hedefinize Uygun Bir Ders Programı Hazırlayın

İstediğiniz üniversitenin ve bölümün taban puanlarını araştırın, buna göre bir ders programı hazırlayın. Eğer yapmanız gereken puan yüksekse ders programınızı daha sıkı tutmaya çalışın. Ancak almanız gereken puan yüksek değilse ve ortalama düzeydeyse programınızı bu yönde şekillendirebilirsiniz.

7. Sınava Kalan Süreyi Göz Önünde Bulundurun

Üniversiteye hazırlık için geciktiyseniz ve sınava az bir zaman kaldıysa en çok çıkan konuları öğrenmeye çalışabilir, en temel konuları öğrenecek şekilde bir ders programı hazırlayabilirsiniz. Ancak zamanınız yeterliyse bütün konuları öğrenmeye odaklı bir ders çalışma programı oluşturabilirsiniz.

8. Hedefinize Ulaştığınızda Kendinize Ödül Verin

Üniversiteye hazırlık için kendinize ufak hedefler belirleyin. Örneğin TYT Matematik’te 5 net yapmak gibi bir hedef belirlediğinizde ve bu hedefe ulaştığınızda kendinizi sevdiğiniz bir şeyle ödüllendirin. Ancak ilerleyen zamanlarda hedefinizi yükseltin ve kendinize verdiğiniz ödülleri de değiştirin. Mesela büyük hedeflere ulaştığınızda kendinizi yapmaktan en keyif aldığınız bir aktivite ile ya da yemeyi en sevdiğiniz bir yiyecek ile ödüllendirebilirsiniz.

9. Hangi Seviyede Olduğunuzu Dikkate Alın

Üniversiteye hazırlık için ders programınızı oluşturmadan önce hangi seviyede olduğunuzu gözden geçirin. Örneğin Fizik dersine sıfırdan başlıyorsanız ve temeliniz sağlam değilse önce bu dersi en kolay bir şekilde anlatan konu anlatımı kitaplarını alarak işe başlayın. Zamanla dersin mantığını anlamaya başladıkça netlerinizi arttırabileceksiniz. Sonuç olarak çalışma programınızı hazırlarken ilgili derste ne durumda olduğunuzu bilmek önemlidir.

10. Gereken Durumlarda Programı Güncelleyin

Üniversiteye hazırlık için oluşturduğunuz ders çalışma programına sadık kalmanız önemlidir ancak bazı durumlarda programınızı güncelleyebilirsiniz. Örneğin sınava az bir zaman kaldıysa ve programınız işe yaramadıysa programı yeniden gözden geçirebilirsiniz. Ya da bir konuyu kavramak uzun sürdüyse ders çalışma programınızı revize edebilirsiniz.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?