Yoğun İstek Üzerine Kampanyamızı Uzatıyoruz! Bütün Dil Eğitimleri 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-28T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Navigasyon Nedir? Nasıl Çalışır?

Navigasyon Nedir? Nasıl Çalışır?


Günün herhangi bir saatinde, yaya ya da sürücü olarak sıklıkla navigasyon kullanıyoruz. Nerede olduğumuzu tespit edebiliyor, yolumuzu navigasyon ile kolayca bulabiliyoruz. Peki navigasyon nedir? Navigasyon sistemi nasıl çalışır? Her geçen gün gelişen navigasyon teknolojisine dair tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Navigasyon Nedir?

Navigasyon nedir sorusunu kısaca özetlemek gerekirse navigasyon; Dünya yörüngesinde GPS uyguları ile konum tespiti yapılabilen bir teknoloji sistemidir. Bu sistem toplamda üç aşamadan meydana gelir. İlki Dünya yörüngesinde hareket halinde olan GPS uyguları, ikincisi GPS uygularından radyo sinyali alan yer istasyonu merkezleri ve son olarak da üçüncüsü yer istasyonundan aldığı sinyalleri bize ileten GPS alıcıları. Bu üç aşamanın herhangi birinde problem yaşanması durumunda navigasyon sistemleri doğru bir şekilde çalışmayacak, mütemadiyen hata verecektir.

Kullanıcılar, akıllı telefonlarındaki, aracındaki veya farklı bir cihazda yer alan GPS alıcısını aktif hale getirdiği an GPS uygularının, yer istasyonlarına gönderdiği radyo sinyali, GPS alıcısı tarafından yakalanır. En az üç farklı GPS uydusu, radyo sinyalini aldığı an tam konum tespiti yapabilir. Günümüzde kullandığımız navigasyon sistem ve araçları 7,8 metrelik bir sapma ile çalışır ve bu oran tam konum tespiti için fazlasıyla yeterlidir.

Navigasyon Nasıl Çalışır?

Navigasyonlar, üçleme olarak adlandırılan bir sistem üzerinden çalışır. Fakat bu sistem, navigasyonu çalıştıran üç aşamalı sistemden biraz farklıdır. Navigasyon sistemleri, Dünya yörüngesinde hareket eden GPS uygularının, yer istasyonlarına gönderdiği radyo sinyalini alan GPS alıcı ile sonlanır. Tam konum tespitini GPS alıcılar belirler.

Üçleme olarak isimlendirilen olay ise GPS uyduları ile alakalıdır. Dünya üzerinde bulunan biri, elindeki GPS alıcısını aktif hale getirdiği an yer istasyonları önce birinci, sonra ikinci ve ardından üçüncü uydunun gönderdiği radyo sinyallerini alıcıya gönderir. Bu üç GPS uydusundan gönderilen sinyallerin kesişme noktası, GPS alıcının tam konumunu işaret eder. Üçleme sistemi tam olarak budur.

İlk Navigasyon Nasıl Ortaya Çıktı?

Bugün kullandığımız birçok teknolojide olduğu gibi navigasyon teknolojilerinin çıkış noktası da askeri bir amaca dayanıyor. İlk GPS uydularından sinyal alması için tasarlanan GPS alıcılar, askerlerin savaşın ortasında sırtlarında koca bir yük olarak taşıdıkları büyük çantalardı. Bu büyük çantalar, üzerinde GPS alıcısının radyo sinyallerini toplamakla görevli devasa antenlere sahipti. Navigasyon sistemlerinin sivil kullanımı için de uygun görülmesi, bu teknolojinin daha da ilerlemesine yol açtı. İlk olarak otomobiller üzerinde denenen navigasyon zaman içinde harici olarak kullanılan GPS alıcılarına dönüştü. Teknolojinin günden güne gelişmesiyle birlikte navigasyon sistemleri, aletler ile entegre hale geldi. Savaş yıllarında askerlerin koca bir çanta olarak sırtlarında taşıdıkları navigasyon sistemleri, bugün cebimizde küçücük bir aletin içine sığdı.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?