Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Aksesuar Tasarımcısı Nasıl Olunur? Aksesuar Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Aksesuar Tasarımcısı Nasıl Olunur? Aksesuar Tasarımcısı Ne İş Yapar?


Aksesuar tasarımcısı kıyafetlere uygun kemer, ayakkabı, el çantası, eşarp, şapka gibi aksesuarları tasarlamakla görevli çalışandır. Aksesuar tasarımcısı mevsimlere uygun kreasyonlar tasarlar, tasarladığı ürünlerin örneğini müşterilere sunar, satış ve teknik ekipleriyle iş birliği halinde çalışarak ürün geliştirir. Aksesuar tasarımcısı olmak için üniversitede Moda Tasarımı ve Tekstil, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı gibi bölümlerden birini okumak gerekir. Bu bölümleri okumayan kişiler ise moda ile ilgili kurslara giderek gerekli eğitimi alabilir ve aksesuar tasarımcısı olarak çalışır.

Aksesuar Tasarımcısı Nedir?

Aksesuar tasarımcısı kıyafetlere uygun kemer, ayakkabı, el çantası, eşarp, şapka gibi aksesuarları tasarlamakla görevli çalışandır. Aksesuar tasarımcısı müşterilerin taleplerine göre tasarım yapabileceği gibi kendisi de belirlediği temaya uygun olarak kreasyon oluşturabilir.

Giyim ve moda endüstrisinde çalışan aksesuar tasarımcıları, trendleri ve modayı yakından takip etmek durumundadır. Hangi desenlerin, kumaşların, sembollerin vs. popüler olduğunu bilmeli, farklı müşteri kitlelerinin ihtiyaçlarını tanımalıdır.

Aksesuar Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Aksesuar tasarımcısı kemer, takı, ayakkabı, çanta, şapka gibi aksesuarların tasarımını yapar, mevcut tasarımları geliştirir. Üretim aşamasında müşterilerin isteklerini, yılın trendlerini ve modayı da göz önünde bulundurur. Ayrıca piyasa analizi yaparak hedef kitleyi anlamaya çalışır, rekabeti değerlendirir ve tasarımlarını buna göre planlar.

Aksesuar tasarımcısı, aksesuar üretimiyle ilgili her aşamada görev alır. Örneğin trendlerin takip edilmesi ve aksesuarın tasarımına karar verilmesi, konsept oluşturulması, ürün prototipinin çıkarılması, kullanılacak malzemelerin belirlenmesi ve temin edilmesi, teknik çizimlerin yapılması, seri üretime geçmeden ürünün değerlendirilmesi gibi aşamalardan sorumludur.

Aksesuar Tasarımcısı Olma Şartları Nelerdir?

Aksesuar tasarımcısı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Üniversitelerin Moda Tasarımı, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı gibi bölümlerinden birini okumak ya da moda akademilerinden eğitim almak
  • Estetik anlayışa sahip olmak
  • Tasarım alanında yetenekli olmak
  • Görsel alanda gerekli becerilere sahip olmak
  • Desen, renk, şekil gibi teknik kavramlara hakim olmak
  • Modayı ve giyim alanındaki trendleri takip etmek

Aksesuar Tasarımcısı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Aksesuar tasarımcısı olmak için Moda Tasarımı, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı gibi üniversite bölümlerinden birini okumak veya moda akademilerinde eğitim almak gerekir. İyi bir aksesuar tasarımcısı olmak için sadece eğitim almak yeterli değildir, kişinin moda sektörünü yakından takip etmesi de gerekir.

Aksesuar Tasarımcısı Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Aksesuar tasarımcısı olmak için TYT sonucuna göre hesaplanan Kuyumculuk ve Takı Tasarımı taban puanları 224,87395 şeklinde açıklanmıştır.

Öte yandan aksesuar tasarımcısı olmak için Kuyumculuk ve Takı Tasarımı mezunu olmak şart değildir. Kuyumculuk - Mücevher Tasarımı veya Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olanlar da bu mesleği yapabilir. TYT ile alım yapan Moda Tasarımı taban puanları 186,43178, AYT'de eşit ağırlık puan türüne ait Moda Tasarımı taban puanları 241,92954 ve Kuyumculuk - Mücevher Tasarımı taban puanları ise 235,74153’tür.

Aksesuar Tasarımcısı Nerelerde Çalışabilir?

Aksesuar tasarımcısı, kendine ait bir tasarım atölyesinde, büyük aksesuar firmalarında ya da başkalarının açtığı tasarım atölyelerinde çalışabilir.

Aksesuar tasarımcıları özel sektörde çalışır, bu kişiler devlette iş imkanına sahip değildir.

Aksesuar Tasarımcısı Maaşları Ne Kadar?

Aksesuar tasarımcısı maaşları 20.000 TL ile 70.000 TL aralığındadır.

Aksesuar tasarımcısı maaş aralığı; kişinin mesleğinde ne kadar tanınan biri olduğuna, elde ettiği deneyime, çalıştığı firmaya göre değişkenlik gösterir. Örneğin mesleğe yeni başlamış bir aksesuar tasarımcısı genellikle 20.000 TL civarında maaş alır ancak tecrübesi arttıkça ve tanındıkça maaşı 70.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Aksesuar Tasarımcısı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Aksesuar tasarımcıları sadece özel sektörde çalıştığı için emeklilik şartları da bu kriter üzerinden değerlendirilir.

Özel sektörde aksesuar tasarımcısı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özelde aksesuar tasarımcısı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Yurt Dışında Aksesuar Tasarımcısı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında aksesuar tasarımcısı olmak için kişinin aksesuar tasarımı alanında gideceği ülkede geçerli bir diploma ya da sertifikasının olması gerekir. Bu şartı sağlamayan kişiler, gittikleri ülkede eğitim alarak da mesleği icra edebilir.

Yurt dışında aksesuar tasarımcısı olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken diğer hususlar ise yurt dışına çıkışa engel bir durum yaşamamak, gidecekleri ülkede çalışma izni almak şeklinde sıralanabilir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?