Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-28T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Sosyal Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Sosyal güvenlik uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle bir lisans programını bitirmeleri gerekmektedir. Daha sonra ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girip başarılı olunmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) atanma hakkı kazanmalıdır. Sosyal güvenlik uzmanı, görevini devletin sosyal güvenlik sistemi üzerine sürdürmektedir.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Nedir?

Sosyal güvenlik uzmanı; sosyal güvenlik sisteminin işleyişi, yasaları ve uygulamaları alanında görev yapan kişiye verilen mesleki ünvandır. Sosyal güvenlik uzmanları, görevini sürdürmekte olduğu kurumda sosyal güvenlik haklarıyla ilgili danışmanlık yapar ve ihtiyaç duyulması durumunda yasal süreçlerde destek sağlar.

Sosyal güvenlik uzmanları,  güncel yasal düzenlemeleri takip ederek bireylerin ve işverenlerin sosyal güvenlik sistemiyle ilgili haklarını anlamalarına da yardımcı olurlar. Aynı zamanda bu uzmanlar, vatandaşların sosyal güvenlik haklarını korumaları ve en iyi şekilde kullanmaları için gerekli adımları atmalarına rehberlik ederler.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal güvenlik uzmanı, sosyal güvenlik sisteminin yapısını anlayarak bu alanda sorumluluk sahibi olduğu süreçleri tamamlamaktadır.

Sosyal güvenlik uzmanları; çalışanların, engellilerin, emekliliklerin ve diğer bireylerin sosyal güvenlik haklarını anlamalarına yardımcı olurlar. Bu doğrultuda bireylerin emeklilik, iş kazaları, sağlık sigortası ve hastalık izinleri gibi konulardaki hakları hakkında danışmanlık hizmeti sunarlar. Ayrıca bireylerin sosyal güvenlik başvurularını yakından takip ederler ve bu gerekli olan formların doldurulmasında rehberlik yaparak ilgili belgelerin toplanmasına yardımcı olurlar. Başvuru sonrasında da takibi bırakmayan sosyal güvenlik uzmanları, başvuruların sonuçlanma sürecinin en hızlı ve kolay biçimde sonuçlanmasını sağlamak için çaba gösterirler.

 

 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Sosyal güvenlik uzmanı olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Üniversitelerin lisans programlarından mezun olmak
  • Ekonomi ve finans alanında görev yapmak istemek
  • Güçlü bir hafızaya sahip olmak
  • Araştırma yapmaktan keyif almak
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Objektif olmak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sosyal güvenlik uzmanı olmak için üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Teorik bilgileri pratiğe dökme şansı sunan staj programları ise sosyal güvenlik uzmanı olmak isteyen kişiler için doğru bir tercih olacaktır.

Aynı zamanda katılım sağlanan Çalışan Hakları Eğitimi ve Liderlik Eğitimi gibi sertifika programları sayesinde kişi, mesleki yeterliliğini belgelendirme şansı kazanabilir.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Sosyal güvenlik uzmanı maaş aralığı 22.000 TL ile 35.000 TL arasındadır.

Sosyal güvenlik uzmanı mesleğini etkileyen en önemli faktör, kamuda çalışma süresidir. Göreve yeni başlayan bir sosyal güvenlik uzmanı ortalama 22.000 TL maaş alırken tecrübeli bir sosyal güvenlik uzmanının aldığı maaş 35.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

​​Sosyal güvenlik uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri sürece yaş şartına takılmadan istedikleri zaman emekli olur. Bu koşulu sağlamayanlar gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olabilir. Sosyal güvenlik uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşuluna takılmadan istedikleri zamanda emekli olur. Bu koşulu sağlamayanlar gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olur.

Devlette Sosyal Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette sosyal güvenlik uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, lisans eğitimini tamamlamalı ve ardından Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) geçerli bir puan alarak mülakatta başarı elde etmelidir.

Yurt Dışında Sosyal Güvenlik Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sosyal güvenlik uzmanı olmak için lisans bölümlerinden mezun olunması ve mesleki deneyim kazanılması gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir sosyal güvenlik uzmanının iyi seviyede yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan bireylerin online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak gelişimlerini desteklemeleri avantajlı bir durum olacaktır.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Nasıl Giyinir?

Sosyal güvenlik uzmanı kamu kuruluşlarında gömlek, pantolon, takım gibi resmi kıyafetler giyer. Devlet Memurluğu’na uygun olunmalıdır bu nedenle renkli saç, piercing ve erkekte uzun saç ile sakal gibi şeyler tercih edilmemelidir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?