online-egitimler-bogazici-enstitusu
Redaktör Nasıl Olunur? Redaktör Ne İş Yapar?

Redaktör Nasıl Olunur? Redaktör Ne İş Yapar?


Redaktör, metinlerin profesyonel bir biçimde düzenlenmesini ve okuyucuya en kaliteli haliyle ulaşmasını sağlamaktadır. Alanında başarılı bir redaktör, yazım diline hakim olmalı ve yazım kuralları açısından yapılan hataları belirleyerek gereken düzenlemeleri yapabilmelidir.

Redaktör Nedir?

Redaktör; yazılı materyallerin düzenlenmesi, gözden geçirilmesi ve yayınlanmadan önce son halini alması gibi süreçlerde sorumluluk sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Redaktörün en temel amacı içerikleri daha profesyonel bir biçimde oluşturmak ve okuyucuların ilgisini çekerek bilgi aktarımının en verimli şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Genellikle bir yayın kuruluşunda, gazetede, dergide, kitap yayınevlerinde veya diğer medya kuruluşlarında görev yapan redaktörler;  yazılı içeriğin dilbilgisi, imla, anlatım, mantıksal yapı ve tutarlılık açısından doğru ve düzenli olmasını sağlarlar.

Redaktörler; yazarlarla iletişim halinde olarak yazıları düzenler, düzeltir ve içerikleri yayınlanmaya hazır hale getirirler. Ayrıca yazıların konuya ve amaca uygunluğunu değerlendirerek uygun bir biçimde düzenlenmesini sağlarlar. Redaktörler, yazıları düzenlerken hedef kitleyi göz önünde bulundurur ve yanıltıcı bilgilerin önüne geçer.

Redaktör Ne İş Yapar?

Redaktör, yazılı materyalleri düzenleyerek yayınlanmaya hazır hale getirilmekle sorumludur.

Redaktör; gazete, dergi, yayınevi, reklam ajansı ve web sitesi gibi pek çok alanda görev yapma şansına sahiptir. Dilbilgisi, imla ve anlatım kurallarını denetleyerek yazım hatalarını düzenleyen redaktör; yazıların akıcılığını sağlamak için çaba gösterir. Aynı zamanda içeriğin hedef kitleye uygun bir biçimde düzenlenmesini sağlar.

Yazının konu ve amacın dışına çıkmamasını sağlayarak okuyucuya net bir biçimde ulaşması için içerik düzenlemesi yapan redaktörler, yazıların bütünlüğünün korunmasını ve anlatımın düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda yazarlarla iletişim halinde olarak yazıların onların amacına yönelik bir biçimde düzenlenmesini ve metinlerin kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışır.

 

 

Redaktör Olma Şartları Nelerdir?

Redaktör olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Temel bilgisayar kullanımına hakim olmak
  • Dilbilgisi kurallarını bilmek ve imla hatalarını tespit edebilmek
  • Araştırma yapmaya yatkın olmak
  • Okumayı sevmek
  • Yazım alanında yetkinlik sahibi olmak
  • Sözel alanda başarılı olmak
  • Çoklu görev yapma konusunda başarılı olmak

Redaktör Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Redaktör olmak için belirli bir eğitim alma şartı bulunmamaktadır. Yazarlık becerisi olan ve yazım kurallarında uzman olan herkes redaktör olarak görev yapabilir. Ancak alanında başarılı bir redaktör olmak isteyen kişilerin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü veya Türkçe Öğretmenliği Bölümü okuması doğru bir tercih olacaktır.

Aynı zamanda Temel Bilgisayar Kullanımı Eğitimi, Uzaktan Çalışma ve Verimlilik Eğitimi gibi sertifika programlarına katılım sağlanması ve sertifika sahibi olunması kişinin iş başvurularında avantaj elde etmesine yardımcı olacaktır.

Redaktör Maaşları Ne Kadar?

Redaktör maaşı 14.500 TL ile 21.000 TL aralığındadır.

Redaktör maaş aralığı, kişinin iş deneyimine ve çalıştığı kurumun yapısına göre farklılık göstermektedir. Bir yıllık deneyime sahip redaktörü 14.500 TL ile 17.000 TL arasında kazanırken iki yıl deneyimli redaktör 18.500 TL maaş almaktadır. Üç yıl ve üzeri deneyime sahip redaktör ise 19.000 TL ile 21.000 TL maaş alır.

Redaktör Emeklilik Şartları Nelerdir?

1 Mayıs 2008 itibarıyla özelde redaktör olarak işe başlayan erkekler, 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özelde redaktör olarak çalışmaya başlayan kadınlar sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olurlar.

Yurt Dışında Redaktör Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında redaktör olmak için öncelikle yurt dışında da geçerliliği bulunan ilgili bir diplomaya veya sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Gidilmesi planlanan ülkenin diline hakim olunması da aranan şartlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda yazı sektöründe görev yapan redaktörün yazı dili alanında da başarılı olması gerekmektedir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?