online-egitimler-bogazici-enstitusu
Podolog Nasıl Olunur? Podolog Ne İş Yapar?

Podolog Nasıl Olunur? Podolog Ne İş Yapar?


Podolog, üniversitelerin Podoloji Bölümü’nden mezun olan ve ayak hastalıklarının tedavisinde aktif rol oynayan bir sağlık uzmanıdır. Podolog; ayaklarda şekil bozukluğu, aşırı terleme gibi hastalıkların tedavisinde doktorla birlikte çalışır.

Podolog Nedir?

Podolog, ayak sağlığı konusunda uzmanlık sahibi olan bir sağlık personelidir. Podolog; ayak ve ayak bileği hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesiyle ilgilenir. Bu süreçte tıbbi bilgi ve becerilerinden faydalanarak gerekli yönlendirmeleri yapar.

Podolog, ayakların anatomisi konusunda detaylı bilgi sahibidir ve bir hastayı değerlendirirken yürüme mekanizmaları gibi faktörleri göz önünde bulundurur. Gereken durumlarda röntgen, ultrason ve kan testi gibi tetkikler talep ederek tedavi sürecini doğru bir biçimde planlar. Aynı zamanda ayak sağlığı konusunda hastalarını bilgilendirir ve yaşam kalitelerinin düşmemesi için çaba gösterir.

Podolog Ne İş Yapar?

Pedolog, hastaların ayaklarını değerlendirerek karşılaşılan problemlerin çözülebilmesi için uygun olan tedaviyi uygulamaktadır.

Podolog; ayak sorunlarının teşhis edilmesini ve tedavi sürecinin doğru yürütülmesi konusunda aktif rol oynamaktadır. Tırnak batması, diyabetik ayak, tırnak mantarı, nasır ve topuk çatlakları gibi pek çok hastalıkla ilgilenen podolog; ortez protez gibi cihazların uygun bir biçimde uygulanmasını da sağlamaktadır.

Aynı zamanda diyabetik ayak bakımıyla da yakından ilgilenen podolog; hastalarını ayak bakımı konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirmeli ve diyabetik ayak sendromu alanında oldukça dikkatli davranarak sinir hasarı gibi problemlerin önlenmesini sağlamalıdır.

 

 

Podolog Olma Şartları Nelerdir?

Podolog olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Podoloji Bölümü’nden mezun olmak
  • Sağlık sektörüne ilgi duymak
  • Disiplinli bir şekilde çalışmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Ayak hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmak

Podolog Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Podolog olmak için ön lisans programları arasında yer alan Podoloji Bölümü okunmalıdır. Aynı zamanda ilgili alanda staj yapılması mesleki deneyim kazanmaya yardımcı olarak kişiyi iş yaşamına hazırlar.

Podolog Maaşları Ne Kadar?

Podolog maaşı 14.800 TL ile 19.000 aralığındadır.

Podolog maaş aralığı, kişinin çalıştığı kuruma ve alanında edindiği deneyime göre değişiklik gösterir. Podolog ortalama 14.800 TL maaş alarak işe başlar, iki sene tecrübeli bir podolog 16.000, üç sene ve üzeri kadar tecrübeli bir podolog ise 16.500 TL-19.000 TL aralığında maaş alır.

Podolog Emeklilik Şartları Nelerdir?

Podologların 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda işe başlaması durumunda emekli olmak için erkekler 25 yıl ve kadınlar ise 20 yıl prim ödemek zorundadır. 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda çalışmaya başlayan podologlar ise emeklilik için 9000 gün prim öder. Prim süresi, cinsiyete göre değişmemektedir ve bu gruptaki kişiler yaş kriterine de tabidir. Nitekim erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekliliğe ayrılabilir.

Podolog 8 Eylül 1999'dan sonra özelde işe başlamışsa emekli olmak için 7000 gün prim ödemesi ve yaş koşuluna uyması gerekir. Sigortalılık süresinin geçersiz olduğu bu gruptaki kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir. 1 Mayıs 2008’den sonra özelde çalışmaya başlayan podologlar ise 7200 gün prim ödeyip yaş koşulunu sağladıktan sonra emekli olabilir. Primi dolan erkekler 60-65 yaş aralığında, kadınlar 58 yaşında emekli olur.

Devlette Podolog Nasıl Olunur?

Devlette podolog olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve üniversitelerin Podoloji Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve devlet kurumlarında görev yapabilmek için iyi bir puan almalıdır.

Yurt Dışında Podolog Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında podolog olmak için Podoloji Bölümü’nden mezun olmak ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Aynı zamanda yurt dışında çalışma izni alınmalı ve ileri seviyede yabancı dil bilinmelidir.

Podolog Nasıl Giyinir?

Podolog kıyafet tüzüğü medikal üniforma, eldiven, maske gibi ürünlerin kullanılması gerektiğini ifade etmektedir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?