online-egitimler-bogazici-enstitusu
Pazar Araştırma Analisti Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Pazar Araştırma Analisti Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Pazar araştırma analisti, satışa sunulan hizmetlerin ya da ürünlerin durumunu araştırarak rakip analizi yapar. Ayrıca anket ve mülakat gibi tekniklerden yararlanarak satış stratejilerinin uygun olup olmadığını belirler.

Pazar Araştırma Analisti Nedir?

Pazar araştırma analisti; pazar araştırmalarının planlanması, uygulanması ve analiz edilmesinde uzmanlık sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu kişiler, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması için önemli bir rol oynar.

Pazar araştırma analisti, pazarlama departmanlarıyla ve şirket yönetimiyle işbirliği yaparak elde ettikleri analiz sonuçlarını paylaşır. Bu bilgiler, stratejik kararların alınmasına ve pazarlama kampanyalarının etkinliğinin ölçülmesine katkı sağlar. Pazar araştırma analistleri; sağlam bir analitik beceri setine sahip olmalı, veri toplama yöntemlerini iyi bilmeli ve güçlü iletişim, raporlama gibi yeteneklere sahip olmalıdır.

Pazar Araştırma Analisti Ne İş Yapar?

Pazar araştırma analisti; bir şirketin pazarlama stratejilerini ve kararlarını destekleme amacıyla pazar araştırmalarını planlar, uygular ve analiz eder.

Pazar araştırma analisti; tüketici davranışlarını anlamaya çalışır, pazar trendlerini yakından takip eder ve rakip analizi yaparak pazar potansiyelini değerlendirir. Projelerin zaman çizelgelerinin yönetiminden de sorumlu olan pazar araştırma analisti; veri toplama sürecinde anket, mülakat ve odak grup gibi yöntemler kullanır.

Pazar araştırma analistleri, yaptıkları araştırmalar sonucunda elde ettikleri verilerden yola çıkaracak şirketler için pazarlama stratejileri oluşturur ve hedef kitlenin beklentilerini göz önünde bulundurarak pazarlama kampanyaları yönetirler.

 

 

Pazar Araştırma Analisti Olma Şartları Nelerdir?

Pazar araştırma analisti olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • İktisat, Pazarlama, İşletme, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerden mezun olmak
  • Pazarlama alanında bilgi sahibi olmak
  • Çözüm odaklı düşünebilmek
  • Disiplinli ve dikkatli olmak

Pazar Araştırma Analisti Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Pazar araştırma analisti olmak için İşletme, İktisat, Pazarlama, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerin okunması gerekmektedir.

Aynı zamanda pazarlama eğitimleri sonunda alınan sertifikalar sayesinde kişi, öz geçmişini güçlendirir ve iş başvurularında rakipleri arasında ön plana çıkma şansı elde eder.

Pazar Araştırma Analisti Maaşları Ne Kadar?

Pazar araştırma analistinin maaşı 14.500 TL ile 27.000 TL aralığındadır.

Pazar araştırma analisti maaş aralığını etkileyen faktörler arasında kişinin çalıştığı iş yeri ve alanında elde ettiği deneyim yer alır. Pazar araştırma analisti mesleğin başlangıcında 14.500 TL maaş alır, iki yıl deneyimli bir pazar araştırma analisti 17.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir pazar araştırma analisti 17.500 TL-27.000 TL arasında maaş alır.

Pazar Araştırma Analisti Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özelde işe başlayan bir pazar araştırma analisti, emekli olmak için 7000 gün prim ödemek zorundadır. Bu grupta yer alan erkekler 60 yaşında emekli olurken kadınlar 58 yaşında emekli olabilir. Ayrıca sigortalılık süresinden muaf tutulurlar.

8 Eylül 1999'dan sonra kamuda işe başlayan bir pazar araştırma analisti, emekli olmak için 7200 gün prim ödemek zorundadır. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş arasındayken emekli olur, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanmaktadır.

Yurt Dışında Pazar Araştırma Analisti Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında Pazar araştırma analisti olmak için ilgili bölümlerden mezun olarak uluslararası geçerliliği bulunan bir diploma alınması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan Pazar araştırma analistleri, yurt dışında çalışma izni almalı ve gidilmesi planlanan ülkedeki firmalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilmek de aranan şartlar arasında yer alır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?