Yoğun İstek Üzerine Kampanyamızı Uzatıyoruz! Bütün Dil Eğitimleri 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-28T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Restorasyon Teknikeri Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Restorasyon Teknikeri Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Restorasyon teknikeri, tarihi yapıların veya sanat eserlerinin restorasyon çalışmaları ile ilgilenmektedir. Restorasyon teknikeri olmak isteyen bireyler, Restorasyon ve Konservasyon Bölümü’nden mezun olmalı ya da restorasyon alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.

Restorasyon Teknikeri Nedir?

Restorasyon teknikeri; kültürel mirasın, tarihi yapıların veya sanat eserlerinin korunması ve yeniden canlandırılması konusunda uzmanlık sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu teknikerler; çeşitli malzemelerden oluşan tarihi eserleri onarmak, korumak ve restorasyon süreçlerini yönetmek için gerekli bilgi ve becerilere sahiptir.

Restorasyon teknikeri; antik yapıların, sarayların, kiliselerin veya müzelerin restorasyonunda görev yapabilmektedir. Aynı zamanda heykel, mobilya, seramik ve resim gibi zarar görmüş sanat eserlerinin tarihi değerini korumayı ön planda tutarak gereken onarım işlemlerini gerçekleştirir.

Restorasyon Teknikeri Ne İş Yapar?

Restorasyon teknikeri, tarihi yapıların ve sanat eserlerinin tarihi özelliklerini koruyarak gelecek nesillere aktarılabilecek bir durumda olması için yapılan çalışmaları yürütür.

Restorasyon teknikeri görevini sürdürürken eserin sahip olduğu özelliklere göre farklı malzemeler ve teknikler kullanarak oldukça hassas bir şekilde çalışır. Gereken durumlarda eserlerin orijinalliğini bozmamak için bilimsel araştırmalar ve analizler yapar.

Aynı zamanda çevre koşullarının sanat eserleri ve tarihi yapılar üzerindeki etkilerini değerlendirerek uzun süreli koruma yöntemlerinden yararlanan restorasyon teknikerleri, kültürel mirasın korunmasında oldukça önemli bir rol üstlenmektedirler.

 

 

Restorasyon Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Restorasyon teknikeri olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Restorasyon ve Konservasyon Bölümü’nden mezun olmak
  • Dikkatli ve titiz çalışabilmek
  • Tarihi eserler ve yapılar hakkında bilgi sahibi olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Planlı çalışabilmek

Restorasyon Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Restorasyon teknikeri olmak için üniversitede Restorasyon ve Konservasyon Bölümü okunması gerekmektedir. Ancak restorasyon teknikeri olabilmek için özellikle üniversite eğitimi şartı aranmamaktadır. Kişi, alanında deneyimli ve mesleki yeterliliğe sahip olması durumunda restorasyon teknikeri olarak görev yapabilir.

Restorasyon Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Restorasyon teknikerinin maaşı 15.250 TL ile 24.000 TL aralığındadır.

Restorasyon teknikeri maaş aralığı, çalışanın tecrübesine ve mesleki yetkinliğine göre değişkenlik gösterir. Bir yıl deneyime sahip restorasyon teknikeri 15.250 TL ile 18.000 TL arasında kazanırken iki yıl deneyimli restorasyon teknikeri 20.500 TL, üç yıl deneyimli bir restorasyon teknikeri ise ortalama 24.000 TL maaş alır.

Restorasyon Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan bir restorasyon teknikeri, sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödeme şartını sağlamalıdır. Bu gruptaki erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla özel sektörde çalışmaya başlayanların ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu şartı sağlayan erkekler için emeklilik yaşı 60 yaşından 65’e kadar devam ederken kadınlar prim süresi şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olur.

Kamuda 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan bir restorasyon teknikeri, gereken yıl kadar prim ödemeleri durumunda emekli olabilirler. Bu süre kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayan bir restorasyon teknikeri ise 9000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Devlette Restorasyon Teknikeri Nasıl Olunur?

Devlette restorasyon teknikeri olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, Restorasyon ve Konservasyon Bölümü’nden mezun olarak Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve başarılı bir puan almalıdırlar.

Yurt Dışında Restorasyon Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında restorasyon teknikeri olmak için yurt dışında geçerli bir diplomaya sahip olmak ve yurt dışında çalışma izni almak gerekmektedir.

Aynı zamanda iyi düzeyde yabancı dil bilinmesi de gerekmektedir. Yabancı dil alanında sorun yaşayan ve yurt dışında görev yapmak isteyen restorasyon teknikerlerinin yabancı dil eğitimlerine katılmaları avantajlı bir durum olacaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?