
YouTube SEO Nasıl Yapılır (Kritik Bilgiler)
İçindekiler
Hangi arama motoru daha popüler? şeklindeki soruya nasıl bir cevap verirsiniz? “Birinci sırada Google daha sonra Yandex ve diğerleri” diyebilirsiniz. Ancak yanılırsınız. Zira dünyanın ikinci en popüler arama motoru Youtube ‘dur. Hayır yanlış duymadınız. Hedeflediğiniz potansiyel müşteri kitlenize ulaşmanın en etkili yollarından biri olan Youtube bu konuda çok ciddi bir farkla açık ara önde. Dünya çapında yapılan araştırmalar göz ardı edilemeyecek geniş bir kitlenin yazılı içeriklerden daha çok video anlatımlara yöneldiğini gösteriyor. Bu şu demek. Bir şirket olarak mutlaka youtube ‘da yer almalısınız.
Youtube ‘da olmanız gerektiğinde bahsettik. Ancak elbette Youtube’da oluşturduğunuz videoların üst sıralarda yer alması için bir dizi çalışma yapılması gerekmekte. Kısaca Youtube SEO olarak adlandıracağımız bu süreçte youtube videolarınız daha çok görüntülenme almaya başlarken bundan web sitenizde olumlu etkilenecek ve sıralamalarda yükselişe geçecektir.
Peki Youtube SEO Nasıl Yapılır. Oluşturduğunuz videoya eklediğiniz hedef anahtar kelimenizin sadece başlık ve açıklama içinde geçiyor olması yeterlimi? Elbette hayır. Youtube SEO sürecini etkileyen birbiri ile bağlantılı bir çok kriter var. Önce bu kriterleri madde madde inceleyelim;
Youtube Sıralama Kriterleri
1 - Kanal Abone Sayısı
2 - Kanal Görüntülemeleri
3 - Video Görüntülenme Sayısı
4 - Video Beğenme Sayıları
5 - Videolara Yapılan Yorumlar
6 - Video Paylaşım Embed Kodunu Kullanan Domain Sayısı
7- Olumlu Beğeni ve Değerlendirme Yüzdesi
8 - Açıklamadaki Anahtar Kelime Sayısı ve Yerleşim Oranı
9 - Başlıkta Anahtar Kelime Sayısı ve Doğru Kullanımı
10 - Açıklamadaki Anahtar Kelime Sayısı ve Yoğunluğu
11 - Videolarda Tahmini İzleme Süresi
12 - Beğenmeme Oranları
13 - Günlük Ortalama Video Görüntüleme Sayısı
14 - Periyodik Video Yayınlama Zaman Sayısı
15 - Video Oynatma Süresi
16 - Kanaldaki Toplam Video Sayısı
17 - Kanal Açıklaması ve Uzunluğu
18 - Kanal Açıklamasındaki Anahtar Kelime Yoğunluğu
Adım Adım Youtube SEO Nasıl Yapılır
Anahtar Kelime Araştırması
Youtube SEO sürecinde ilk adım anahtar kelime araştırmasıdır. En doğru kelimeleri seçmeniz hedefe ulaşmada size itici güç olacaktır. Youtube anahtar kelime araştırması için farklı kaynaklar kullanılabilir. Ancak önceliği kendi kaynağına yönlendirmek akılcı bir strateji olacaktır. Dolayısı ile önce Youtube arama özelliğini kullanıyor olacağız. Zira tıpkı google gibi Youtube ‘da size Latent Semantic Indexing diğer adıyla Gizli Anlamsal İndexleme özelliği sunar. Örneğin;
Henüz seo nasıl yapılır ifadesini bile tamamlamadan daha önce yapılan aramaların bir listesini hemen karşımıza çıkardı. İşte bu. Bu kelimeler bizzat Youtube kullanıcılarının yaptığı popüler arama kelimeleridir. Kullanacağımız kelimeleri buradan %100 doğrulup payı ile öğrenmiş oluyoruz. Tabi Youtube anahtar kelime araştırması için kullanabileceğiniz başka alternatif kaynaklarda var. Bunlar;
» keywordtool.io/youtube
» ahrefs.com/tr/youtube-keyword-tool
Dikkat Çekici Video Konusu Başlığı ( Title )
Videonuzun en önemli bütünleyici parçalarından biri dikkat çekici bir başlık. Dahası Youtube ‘un bizzat kendiside başlıkların kritik öneme sahip olduğunu doğruluyor. Ayrıca Video başlığının sonuna parantezde ekleyebilirsiniz. Türkiye şubeside bulunan ünlü Inbound Pazarlama ve Satış otomasyon firması HubSpot ‘un araştırma ve test sonuçlarına göre video başlığına parantez eklemek %33 oranında tıklama artışı getiriyor.
İyi Kurgulanmış Video Açıklamaları ( Description )
Youtube ‘un arama sonuçlarında video açıklamalarının sadece 120 karakterlik bölümünü gösterdiğini unutmayın. Dolayısı ile tetikleyici ifadeler yazmak istiyorsanız 120 karakteri geçmemelisiniz. Başlık detayından sonra dikkat edilecek ikinci kriter açıklama bölümü. Dolayısı ile bu bölümüde ideal şekilde ayarlamalısınız. Video açıklama bölümünde de anahtar kelimeleri aşırıya kaçıp spam yapmadan kullanmalı ve doğru yerleşim yapmalısınız.
Doğru yerleşim nedir? Tüm metnin içerisine metindeki anlatımları tamamlayıp metinle bir bütün oluşturacak şekilde yerleştirilmesi doğru yerleşimdir. Örneğin anahtar kelimemiz SEO olsun. Şöyle bir kullanım yapalım;
"Seo web sitenizin sıralamalarda yükselmesini hedeflerken seo ile daha
iyi bir web sitenizin olmasını size SEO sağlar."
Yukarıdaki bu ifade genel çoğunluğun yaptığı yanlış anahtar kelime yerleşimi için ideal bir örnek. Anahtar kelimeyi aynı cümlenin içinde 3 defa kullanmakla hem cümlenin kalitesini düşürdük hemde spam yapmış olduk. Oysa doğrusu şöyle olmalı;
"SEO web sitenizin sıralamalarda yükselmesini hedefler."
Hepsi bu. Anahtar kelimeye vurgu yapmak için cümlenin anlamını bozmaya ve abartılı anlatım yaparak aşırı derecede uzatmaya hiç gerek yok. Yukarıdaki tek cümlelik ifade de SEO ‘nun neye yaradığını anahtar kelimemizide kullanarak net olarak açıkladık. Böylece anahtar kelime ile bütünleşen anlamlı bir cümle çıktı ortaya.
İzlenebilir Kaliteli Bir Video
Videonuzun çekim ve montaj işlemlerini oldukça dikkatli yapın. Burası tamam. Ancak Youtube kanalınıza yüklemeden önce son defa en baştan izleyerek yine dikkatlice kontrol edin. Zira montaj sırasında yapmış olduğunuz bir hata izlenme kaybı yaşamanıza sebep olabilir. Video izlenme süresi oldukça önemli bir sıralama kriteri. Videonuz bitinceye kadar izleniyorsa bu youtube ‘a olumlu bir sinyal olarak gidecektir. İzleyicilere fayda sunacak, izlemekten sıkılmayacakları bir video olduğuna emin olduğunuzda yükleme işlemini başlatabilirsiniz.
Yorum Beğeni ve Abone ( Kullanıcı Etkileşimi )
Kanalınızdaki videoların görüntülenme sayısı önemli bir kriter. Ancak kullanıcı etkişelişimide bir o kadar gerekli. İnsanların videonuzla ilgilenip ilgilenmediği gibi önemli bir ayrıntı gerek google gerekse Youtube için gerekli bir sinyal verisi. Buradan alınan sinyalle sıralama seviyeleri etkileniyor. Global çaplı araştırma sonuçlarıda bunu bizzat doğruluyor.
Dolayısı ile kullanıcı etkileşimini asla göz ardı etmeyin. Videolarınızda etkileşim oluşturmak için izleyicilerden yorum yazmalarını, videolara beğeni yapmalarını ve kanalınıza abone olmalarını isteyebilirsiniz. Bunu bütün youtuber ‘lar yapıyor. Ancak siz daha farklı teknikler geliştirerek izleyicilerinizle iletişimi daha sağlam bir hale getirebilirsiniz.
Örneğin, “videoya yorum yazmayı unutmayın” gibi herkesin kullandığı klasik kalıp bir cümle kurmaktansa, videonuzun en sonunda ciddi anlamda merak uyandıran bir soru sorup cevabın, fikir ve düşünelerin yorumlara yazılmasını isteyebilirsiniz.
Videolarınızı Web Sitenizde Yayınlayın
Bu çok önemli. Zira video paylaş özelliğinden embed kodu ile başka platformlara eklenmiş videolar tahmininizin ötesinde görüntülenme sayısı elde etmenizi sağlayacaktır. Örneğin web sitenizde videolarınızı yayınlamak oldukça iyi bir strateji. Videolarınıza referans göndermesi yapmış oluyorsunuz.
Web siteniz yada blogunuz olmayabilir. Artık oluşturmanın vakti geldi. Bir blog oluşturmak zor değil merak etmeyin. Gmail hesabınız açıkken şu adrese tıklayın blogger.com Bu kısımda Google ‘ın bir hizmeti olan blogger ‘dan yönlendirici adımlarla kolayca blogunuzu oluşturabilirsiniz.
Ayrıca bir detay, Yine global bir araştırma sonucuna göre embed kodu ile web sitelerinde paylaşılan videolar diğerlerinden daha çok 1. Sırada listeleniyor. Bu detayı asla göz ardı etmeyin ve blogunuzda videolarını paylaşarak sıralamalarınızın yükselmesini sağlayın.
Videolarınızı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın
Bunu zaten yapıyor olabilirsiniz. Zira zaten herkes böyle yapıyor. Videoyu Youtube ‘a yükleyip ardından facebook – twitter gibi sosyal medya hesaplarında yoğun olarak paylaşıyor. Amaç videonun izlenme ve etkileşim oranını artırmak. Evet bu paylaşımlar videolarınız için bir miktar görüntülenme sayısı oluşturacaktır. Ancak beklediğiniz sonuçlar asla oluşmaz. Neden?
Çünkü gerek Youtube gerekse sosyal medya ağları kullanıcılarının kendi platformlarında sürekli kalmasını herhangi bir vasıta ile ayrılıp gitmesini istemez. Algoritmaları buna uygun kodlanmıştır. Oysa siz video ekleyerek insanları Youtube ‘a yani başka bir platforma yönlendiriyorsunuz. Bu isteğiniz büyük oranda gerçekleşmez. Zira videonuz takipçilerinizden bu algoritma yapısı nedeniyle büyük oranda gizlenip çoğunluğa gösterilmeyecektir.
Peki bu engeli nasıl aşacağız?. Kolay bir metodla. Şöyle ki;
Sosyal medya hesabınıza videonuzun tamamını değil çok kısa bir tanıtımını ( tıpkı bir film fragmanı gibi ) yükleyin. Videonuz yüklenip yayınlandıktan sonra yorum alanına asıl videonun youtube linkini yapıştırıp “Videonun tamamını izlemek için linke tıklayabilirsiniz”şeklinde bir yorum yazabilirsiniz. Bu şekilde çok daha yüksek bir izlenme oranını yakaladığınızı göreceksiniz.
Videonuzu Konunuzla İlgili Anahtar Kelimelerle Etiketleyin
Youtube 'un resmi İçerik Oluşturucu Akademisi , izleyicilere videonuzun ne hakkında olduğunu bildirmek için etiketlerin kullanılmasını öneriyor. Bu öneriyi göz ardı etmeyin. Ancak unutmayın etiketleme yaparak sadece izleyicilerinizi değil aynı zamanda Youtube 'un kendisini de bilgilendirmeniz gerekiyor. Zira Youtube videonuzun içeriğini anlamak için etiketleri kullanıyor.
Youtube, sizin kullandığınız etiketler vasıtası ile videonuzu benzer videolarla nasıl ilişkilendireceğini algılar buna göre bir sıralama oluşturur. Tabi bu da içeriğinizin erişim oranını artıracaktır.Ancak etiketlerinizi videonuzun konusu ile ilgili olmasına çok dikkat edin. Sıralamalarda yükselmek için asla videonuzla ilgili olmayan bir etiket kullanmayın aksi halde bir Google cezası yiyip çok gerilere düşebilirsiniz.
Youtube Video Önizleme Resmi ( Çok Önemli )
Video küçük ön izleme resmi videoları görüntüleyenlerin video sonuçları listesinde gezinirken gördükleri ana resimdir. Videonun başlığının yanı sıra, bu küçük resim izleyiciye videonun içeriği hakkında sinyal gönderir. İyi bir strateji ile oluşturulmuş küçük ön izleme resmi videonuzun aldığı tıklama ve görüntüleme sayısını ciddi anlamda etkileyecektir.
Youtube tarafından otomatik olarak oluşturulan küçük ön izleme resim seçeneklerinden birini her zaman seçebilirsiniz, ancak özel bir küçük resim yüklemenizi önemle tavsiye ediyoruz. Zira İçerik Oluşturucu Akademisi, Youtube ‘da en iyi performans gösteren videoların % 90'ının özel küçük resimlere sahip olduğunu bildiriyor.
Ayrıca 1280 x 720 piksel boyutlarında 2MB veya daha küçük .jpg olarak kaydedilen resimlerin kullanılmasını öneriyor. Bu parametrelere uygun hareket ederseniz küçük ön izleme resminizin birden çok görüntüleme platformunda eşit derecede yüksek kalitede görünecektir. Ancak özel bir küçük resim yüklemek için Youtube hesabınızın doğrulanması gerektiğini unutmayın. Eğer henüz bu işlemi yapmadıysanız youtube.com/verify adresini ziyaret edin ve orada listelenen talimatlara göre işlemlerinizi yapın.
Toplam : 0 Yorum
| 0 Yazı Puanı |
Toplam : 0 Yorum
- %0
- %0
- %0
- %0
- %0
{{yrm.yazar}}
{{yrm.baslik}}
{{yrm.yorum}}
Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}