online-egitimler-bogazici-enstitusu
WhatsApp Alternatifi 12 Uygulama

WhatsApp Alternatifi 12 Uygulama


Biliyorsunuz WhatsApp, dünyanın en popüler sohbet uygulamalarından biri.  2021 yılına 2 milyarı aşkın kullanıcı sayısı Google Play ‘de 5 milyardan fazla indirilme gibi son derece yüksek verilerle giriş yaptı.  WhatsApp ne işe yarıyor?. Metin mesajları, resimler ve video dosyaları göndermenize, ücretsiz sesli ve görüntülü aramalar yapmanıza, sesli mesajlar göndermenize imkân tanıyor.  Akıllı telefonunuza kurup kullanabiliyorsunuz. Çoklu platform özelliği sayesinde eş zamanlı olarak  bilgisayarınızın masaüstünde kullanabilmenizde mümkün.  

Ancak bir gün WhatsApp ile ilgili bir sorun yaşadığınızda ona alternatif olarak hangi programı kullanacaksınız?. Bunu düşündünüz mü?. Zira WhatsApp 'ın geçmişte bazı önemli gizlilik sorunları ortaya çıkmıştı.  Dahası Facebook 'un bununla ilgili olumlu  raporuda  yok.  Kullanıcılar mahremiyeti ihlâl edilmiş yada edilme olasılığı yüksek Facebook ekosisteminin bir parçası olmak istemiyor. Bunu dünya çapında birçok insan özellikle belirtmekte.

Son zamanlarda ortaya çıkan WhapsApp Sözleşme problemide sorunu ciddi anlamda tetikliyor gibi. Aslında kurulum sırasında her zaman sizden bazı izinler isteyen bir WhatsApp sözleşmesi vardı. Tabi sözleşmenin yeniden gündeme gelmesi ve diğer bütün sorunlar WhatsApp'a karşı birçok alternatifin ortaya çıkmasının yolunu açtı. Ancak en baştan şunu belirtmemizde fayda var. Gerek WhatsApp gerekse alternatif olarak düşünülen hiçbir uygulama için yüzde 100 güvenli diyemeyiz. Zira bunların hiç birini siz yapmadınız. Yinede eğer bir gün WhatsApp kullanmaktan vazgeçip alternatif arayışı içine girerseniz sizler için Whatsapp Alternatifi 12 Uygulama  ‘yı bir araya getirdik.  

 

WhatsApp Alternatifi 12 Uygulama

1 – Signal

Signal, yüksek düzeyde gizlilik ve kullanıcı güvenliğine sahip popüler bir sohbet uygulaması.  WhatsApp ‘tan farklı ve benzersiz bir özelliğide var.  Silmek istediğiniz mesajlar için bir zamanlama oluşturabilirsiniz. Tıpkı Whatsapp'ta olduğu gibi, metin mesajları gönderebilir, grup sohbetleri oluşturabilir, dosya paylaşabilir ve sesli - görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz. Aynı şekilde Android, iPhone, ve masaüstü kullanımı mevcut.

 

2 – Discord

Discord, özellikle oyuncular için çok kullanışlı bir metin mesajlaşma ve sesli sohbet ortamı sağlıyor. Güvenli olduğu belirtilen uygulama hem akıllı telefon hem de masaüstü için kullanılabilir. Güvenlik konusunda listeleme yapmadan önce belirttiğimiz gibi hiçbir platformun yüzde yüz güvenli olduğunu net olarak söyleyemeyiz. Bu Discord içinde geçerli. Windows, Android, Mac ve iOS cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir.

 

3 – Tox

Tox, ekibinizle, arkadaşlarınızla veya ailenizle bağlantı kurmanızı sağlayan ücretsiz bir uygulama. İyi bir WhatsApp alternatifi. Özellikleri arasında anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü iletişim, ekran paylaşımı, dosya paylaşımı ve grup sohbetleri bulunuyor.

Online iletişim için güvenli bir çözüm olduğu belirtiliyor. Güvenlik konusunda tam anlamıyla katılmasakta dediğimiz gibi WhatsApp alternatifi olma konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Android, Mac OS, Windows, Linux, FreeBSD platformlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

4 – Element

Element, iletişim ve işbirliğini geliştirmek için oluşturulmuş global bir sohbet uygulaması. Uygulama ile istediğiniz herhangi bir konuda oda oluşturabilir, dosya paylaşabilir, sohbet edebilir, widget ekleyebilir ve video görüşmeleri yapabilir yada konferanslar düzenleyebilirsiniz. Uygulama Matrix üzerine kurulu açık kaynaklı çalışıyor. Dolayısı ile kendi sunucunuzda barındırarak daha kontrollü bir kullanım sağlamanız mümkün.  Web, iOS, Android, Mac OS, Windows platformlarında kullanıma uygundur.

 

5 - Threema

Threema, WhatsApp ‘a benzer bir arayüze sahip. Sohbet sırasında resimler, kısa mesajlar ve konum bilgisi gönderebilirsiniz. Ayrıca, Threema kullanıcılarını kolayca bulabilmeniz için tüm kişi listenizi senkronize eder. Güvenliğinin yüksek olduğu belirtiliyor. Öyleki, geliştiricileri bile gönderilen mesajları okuyamıyormuş. Tabi bu bir varsayım. Ancak iyi bir WhatsApp alternatifi olduğunu söyleyebiliriz. Zira arayüz bile aynı. Windows, Android, Linux, Mac, iOS platformlarında kullanılabiliyor.

 

6 – Telegram

Telegram tüm sohbetler için uçtan uca şifreleme sunar. Tıpkı WhatsApp gibi. Ayrıca sohbet sırasında 200.000 kullanıcıya kadar metin ve medya mesajları gönderebilirsiniz. Telegram ‘ın diğer uygulamalardan daha hızlı mesaj göndermeye izin veren bulut tabanlı teknolojiyi kullandığını iddia ediliyor. Telegram aynı zamanda daha fazla güvenlik oluşturmak için mesajlarınızı bir süre sonra otomatik olarak imha etmenize izin veren bir zamanlayıcı işlevine sahip. Ücretsiz ve açık kaynak bir yazılım olan Telegram Android, iOS, Windows Phone, Windows masaüstü, Linux (hem 32 hem de 64 bit), macOS ve Web üzerinde kullanılabilir.

 

7 – Viber

Tıpkı WhatsApp gibi, Viber de kullanıcıları tanımlamak için telefon numaralarını kullanan online sohbet uygulaması. Kayıt olduğunuzda, cep telefonuza bir kod gönderilir. Diğer kullanıcıları ücretsiz arayabilir, mesajlar, resimler ve videolar gönderebilirsiniz.  Kullanılabilir platformlar,  iOS, Android, Windows Phone, Bada, Mac ve Windows.

 

8 – WeChat

WeChat, daha çok Çin'de kullanılan WhatsApp benzeri popüler bir sohbet uygulaması. WhatsApp 'a nasıl kaydoluyorsanız aynı yolu izleyerek sisteme dahil olabilirsiniz.  WeChat kullanan diğer insanları bulmak için e-posta adresinizi yada Facebook hesabınızı kullanabiliyorsunuz.  Uygulama dosya göndermenize, konum paylaşmanıza, ücretsiz olarak görüntülü ve sesli aramalar yapmanıza veya mesaj göndermenize imkân tanıyor.

Tabi bununla birlikte WhatsApp ‘tan daha fazla özelliği olduğunuda belirtelim. Örneğin etiketleme özelliği sayesinde sadece istediğiniz kullanıcılara etiket atayabiliyorsunuz. Ne işe yarıyor bu özellik?. Arama bölümüne atadığınız etiketi yazdığınızda etiketlediğiniz kişileri karşınıza getiriyor. Oldukça kullanışlı bir özellik.  Ki daha birçok farklı özelliği mevcut. iOS, Android, Windows, Mac ve Web platformlarında kullanılabilir.

 

9 – Wire

Wire uygulaması uçtan uca şifreleme ve basit arayüz ile Whatsapp'a en iyi alternatiflerden biri.  Skype kurucu ortağı Janus Friis tarafından oluşturulan bu uygulamaya kaydolmak için telefon numaranız ve e-posta adresiniz yeterli. Tabi bu bilgilerin kimseyle paylaşılmayacağı belirtiliyor.  Wire,% 100 açık kaynak kodlu bir uygulama. Ayrıca bağımsız olarak denetlendiği belirtiliyor. Android, iOS ve Web platformlarında rahatlıkla kullanılabilir.

 

10 – Snapchat

Snapchat, tıpkı İnstagram gibi 24 saat içinde kaybolan online hikayeler oluşturmak için popüler bir uygulama. Şunu belirtelim. bu İnstagram ‘dan önce Snapchat ‘in kullandığı bir özellik. İnstagramın hikayeler özelliğini Snapchat ‘ten kopyaladığı belirtiliyor.

Snapchat, diğer kullanıcılarla sohbet etmenize, ücretsiz olarak resim, video gönderip sesli yada görüntülü görüşme yapabilmenize imkân tanır. Snapchat ayrıca, alıcı tarafından görülen tüm mesajlarınızı silen benzersiz bir özelliğede sahip. Dahası,  herhangi biri konuşmanızın ekran görüntüsünü aldığında Snapchat bu konuda sizi bilgilendiriyor. WhatsApp ‘a alternatif olarak kullanılabilecek başarılı bir uygulama. Android, iOS dışında başka bir platformda kullanamıyorsunuz.

 

11 – HighSide

HighSide, yüksek güvenlikli bir ekip işbirliği yazılımı ve iletişim çözümü olarak sunulan başarılı bir uygulama. Günümüzde kullanılan en popüler araçlarla karşılaştırıldığında, HighSide uçtan uca şifreleme, coğrafi konum tabanlı erişim kontrolleri, kimlik avı ve sahtekarlık saldırılarına karşı koruma gibi çok daha fazla güvenlik özelliği ile bir adım öne çıkıyor. Yüksek güvenli olma özelliğine sürekli vurgu yapan uygulama tam anlamıyla ücretsiz değil. iOS, Android, Mac OS, Windows, Ubuntu 64-bit platformlarda rahatça kullanılabilir.

 

12 – Fortknoxster

Fortknoxster, askeri düzeyde üst düzey şifreleme ile birlikte gelen özel ve güvenli bir iletişim çözümü. Siber güvenlik uzmanları tarafından kurulan Fortknoxster, diğer kullanıcılarla uçtan uca şifreli olarak sohbet etmenize, mesaj göndermenize, sesli veya görüntülü aramalar yapmanıza, grup sohbetleri oluşturmanıza, şifreli olarak ekran görüntüsü paylaşmanıza, veri depolamanıza ve daha pek çok şeye imkân tanır.

Fortknoxster, kullanımı son derece kolay ve reklamsız hale getirirken gizliliği ve veri güvenliğini üst düzey seviyede ciddiye aldığını belirtiyor. iOS ve Android cihazlarınızda kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda bilgisayarınızdan web uygulaması olarakta kullanabilirsiniz.

 

Sonuç

Kuşkusuz güvenlik herkes için son derece önemli bir unsur. Hiç kimse telefon görüşmelerinin, dosya paylaşımı yada iş toplantılarının birileri tarafından izlenmesini, deşifre edilip başkaları ile paylaşılmasını istemez. Dahası böyle bir davranış tam anlamıyla suç teşkil eden son derece yanlış bir tutum. Dolayısı ile dünya çapında tüm insanlar güvenlik sözü veren ve buna uyduğunu net olarak kanıtlayan uygulama ve yazılımları kullanmayı tercih edecektir kuşkusuz.  Nitekim öylede oluyor. WhatsApp dahil yukarıda liste olarak sıraladığımız uygulamaların hiç birinin güvenliği konusunda yüzde yüz emin olmamakla birlikte gerekli test, kontrol ve araştırma işlemlerini size bırakıyoruz.  Alternatifleri belirledik. Araştırmalarınız sonucunda en güvenli olduğuna kesin kanaat getirdiğiniz uygulamayı kullanmak akılcı bir strateji olacaktır.

 

 

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?