online-egitimler-bogazici-enstitusu
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Aşılır?

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Aşılır?


Günümüzde oldukça fazla yaygınlaşan bu sorun ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bireyin başarısız olması, ruhsal olarak bitkinlik hali, kişinin kendini güçsüz hissetmesi durumu ve yıpranma durumu gibi haller tükenmişlik sendromu olarak tanımlanır. Tükenmişlik sendromu tıbbi hastalık olarak görülmez. Bu sadece bir sendromdur ve depresyona neden olabilecek kadar ilerleyebilir. Tükenmişlik sendromu genel olarak yoğun bir iş hayatı olan bireylerde daha fazla görülmektedir. İş hayatı gereği yoğun olarak çalışan insanlarda bu psikolojik durumun yaşanması ihtimali daha fazladır.

 

    Tükenmişlik Sendromu Ne Demek?

Bu psikolojik hastalık ilk olarak 1974 senesinde Herbert Freudenberger'in, bitkinlik durumu, bireyin tükenmişlik hali, ruhsal bir güçsüzlük olarak tanımlamasıdır. 1974'ten bu yana hastalık oldukça fazla araştırılmış ve teşhis etmek için bazı gelişmeler yapılmıştır. Her ne kadar tıbbi bir hastalık olmasa da ruhsal olarak insanı depresyona kadar götürebilecek kadar ciddi bir durumdur. Özellikle çalışma hayatında iş yükünü oldukça fazla alan kişiler bu rahatsızlıkla karşılaşabilirler. İş hayatında oldukça fazla insan ile karşı karşıya kalan kişiler fiziksel zihinsel bir bitkinlik yaşarlar. Bu durum kişinin hem iş hayatına hem aile hayatına oldukça fazla yansımaya başladığında hastalık kendini belli etmeye başlar. Özellikle bireylerin duygusal bir bunalım içinde olması çevresiyle olan ilişkisini son derece etkiler.

 

    Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu oldukça sinsi ve yavaş bir şekilde ilerleyen bir rahatsızlıktır. İlk başlarda tükenmişlik sendromuna dair bir belirti görülmez. Çünkü hastalık oldukça gizli bir şekilde gelişmeye devam eder. İnsanların çoğu bu durumu geçici olarak görür ve önemsemez. Ancak bu durum önemsenmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Tükenmişlik sendromunun belirtileri ilk zamanlarda fark edilemeyecek kadar azdır. Fark edilse bile anlık bir durummuş gibi kabul edilerek geçiştirilir. Ancak bu hastalığın daha ciddi sorunlara yol açmaması için belirtilerinin mutlaka bilinip tedavisi olunmalıdır.

Tükenmişlik sendromunun belirtileri şunlardır:

-Bedensel olarak tükenmişlik hissinin yaşanması

-Bacak, sırt ve baş ağrısı durumlarının yaşanması

-Duygusal anlamda tükenmişlik hissinin yaşanması

-Karamsar olma durumu

-En kolay bir işi halletmekte zorluk çekme

-İş hayatından oldukça fazla soğuma

-Umutsuz olma durumu

-Uykusuzluk problemi yaşanması

-Dikkatsizlik durumu

-Çarpıntı, solunum rahatsızlığı gibi kalp hastalıkları yaşanması

-Unutkanlık durumu

-Kişinin değersiz hissetmesi

-Kabız olmak

-İshal olmak

-Mide şişkinliği

-Ümitsiz olma durumu

-Severek yapılan faaliyetlerden sıkılma durumu

Bu belirtiler tükenmişlik sendromunun olduğunu gösteren en belirgin durumlardır. Böyle durumların yaşanması halinde kişi mutlaka bu durumu önemsemelidir. Aksi halde daha çok olumsuz durumlara neden olabilir. Tıbbi bir hastalık olmasa bile kişinin ruh sağlığı için oldukça ciddi bir durumdur. Bunun dikkate alınması gereklidir.

 

    Tükenmişlik Sendromu Neden Olur?

Bu sendromun özellikle yaygın olduğu insanlar iş hayatında olan bireylerdir. Çoğu kişi, iş hayatının getiriş olduğu yükü üstlenmekte zorlandığı için bu sendroma yakalanır. İş yerine karşı olan bu hastalık durumu son derece ciddi sonuçlara neden olabilir. İş hayatında bireyin verimli çalışmasına engel olabilir. Tükenmişlik sendromuna neden olan etkenlerin başında bireyin iş hayatı ve yaşamı arasında çok fazla tempo yaşaması gelir. Bu durum kişiyi oldukça strese sokar.

Bu tempolu hayatta oldukça bitkin olan birey tükenmişlik sendromunu yaşamaya başlar. Bu durum özellikle iş arkadaşlarınızla olan iletişiminizi oldukça fazla etkiler. Bu yoğun tempolu hayatta onlardan uzak durmaya çalışmanız iletişiminiz oldukça fazla etkiler. Bu durumda özellikle iş hayatının zorlu dönemlerinden geçen insanlarda tükenmişlik sendromuna rastlanır. Tükenmişlik sendromu sadece iş hayatında değil aynı zamanda kişinin yaşamında olan bazı olaylardan dolayı da meydana gelebilir.

Bu durumlarda kişiler yaptıkları işlere karşı bir özgüven duymazlar. İş hayatında mükemmel olmak isteyen kişiler oldukça fazla iş almaya başlarlar. Bu durum onların zamanla tükenmişlik sendromuna yakalanmasına neden olur. Hatta bazı durumlarda verilen işleri yerine getirememek stresli bir durum yaratır. Stresle baş etmenin oldukça büyük bir çaba gerektirdiği aşikardır. Bu nedenle kişiler strese maruz kaldıklarında bu durumla baş edilememesi tükenmişlik sendromuna neden olabilir.

 

Bireyin aldığı işlerde zorlanması durumu da tükenmişlik sendromuna neden olmaktadır. Bu yüzden kişilerin hayatlarında yapmak istedikleri meslekleri iyi seçmeleri oldukça önemlidir. İş hayatı bireyin en fazla vakit harcadığı alanların başında gelir. Bu nedenle baş edemeyeceğiniz bir işi seçmek oldukça yanlıştır. Bu durumda da çeşitli ruhsal bozukluklar meydana gelebilir. Yapılan işin uzun süreli olması durumu da yine tükenmişlik sendromuna neden olabilecek durumlar arasındadır.

 

Bireyin bu uzun iş döneminde kendine vakit ayıramaması, dinlenme zamanının belirgin olmaması gibi durumlar tükenmişlik sendromuna neden olabilir. Tüm bu nedenlerin yanında bireyin bedensel rahatsızlıklar yaşaması da tükenmişlik sendromuna neden olmaktadır. Özellikle bu dönemlerde bireylerin ümitsizlik yaşamaları tükenmişlik sendromuna neden olmaktadır.

Bunun yanında ruhsal hastalıkların yaşanması da tükenmişlik sendromuna neden olabilir. Genel olarak bakıldığında tükenmişlik sendromu psikolojik açıdan kişinin rahatsızlığı olarak görülür. Tıbbi bir hastalık olmaması durumu ise hastalığın dikkate alınmaması anlamına gelmez. İnsanın ruhsal olarak kendisini iyi hissetmesi fiziksel olarak da iyi olması anlamına gelir.

 

    Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer?

Tükenmişlik sendromu tedavisinde ilk adım bu rahatsızlığın tedavisini kabullenmektir. Bu durumla başa çıkma isteğinin olması tedavi için son derece önemlidir. Hastalık bir nevi stresle başa çıkma durumuna benzemektedir. Hastalık belirtilerini göstermeye başladığı andan itibaren tedavi olmak son derece önemlidir. Her hastalıkta unutulmaması gereken bir kural vardır. Erken teşhis her zaman önemli bir kuraldır.

     tukenmislik-sendromu-nasil-gecer

İster ruhsal ister fiziksel bir rahatsızlık olsun erken teşhis mutlaka tedaviyi olumlu etkilemektedir. Bu nedenle hastalığın ciddiye alınması ve daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gereklidir. Tükenmişlik sendromunun tedavisi oldukça kolay bir tedavidir. Tedavinin süresi, bireyde tükenmişlik sendromunun ne kadar ilerlediğine göre belirlenir. Bu yüzden tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu tedavinin belirlenmiş bir şekli yoktur. Bu tamamen bireyin ne derecede bu hastalığı yaşadığına bağlıdır.

 

Aslında tedavisi bireyin kendisi tarafından da yapılabilir. Ancak bu durum tamamen bireyin kendi çabasına bağlıdır. Hayatında veya iş hayatında yapacağı bazı düzenlemeler ile bu durumlarla baş etmek kolay olabilir. Tükenmişlik sendromuna neden olan durumun ortadan kaldırılması veya bireyin bu durumlardan uzak durması hastalığı ortadan kaldırabilir. Uzmanlar tarafından yapılan tedavi de de ilk olarak bu hastalığa neden olan etkenler ortadan kaldırılır. Eğer hastalık ileri bir seviyeye ulaşmış ise tedavi için gerekli görüldüğü takdirde ilaç kullanımı yapılabilir. Bu durum tamamen hastalığın seviyesine göre değişir.

 

Eğer doktorunuz ilaç tedavisi uygularsa bu durum normal bir tedavidir. Ancak doktora danışmadan kesinlikle bir ilaç tedavisi alınmamalıdır. Hastalığa neden olan etkenlerin düzenleme yapılmasının ya da tamamen ortadan kaldırılmasının ardından birey kendisine çok daha fazla vakit ayırmalıdır. Kendisine iyi gelecek kişilerle vakit geçirmeye özen göstermelidir. Ruh sağlığına iyi gelecek aktiviteleri yaparak mutlu olmalıdır. Psikoloji her hastalık için çok önemlidir. Kişinin bu durumlarda kendini iyi hissetmesi oldukça büyük öneme sahiptir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?