online-egitimler-bogazici-enstitusu
Sosyal medyanın günlük kullanımı nasıl olmalıdır

Sosyal medyanın günlük kullanımı nasıl olmalıdır


Sosyal Medya Kullanımı Faydaları ve Zararları

Günümüzde insanların anlık olarak haberleşme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal medya siteleri, faydaları ve zararları ile hayatımıza fazlasıyla etki etmeye devam ediyor. Bu içeriğimizin devamında sosyal medyanın faydaları ve zararları hakkında vereceğimiz bilgilerin yanı sıra, sosyal medya bağımlılığı ve çocuklar için sosyal medya konuları gibi farklı birçok detaya beğendik beğendik. Ayrıca bilinçli sosyal medya kullanımı hakkında da, farklı bilgileri yine bu rehber yazımıza yazımızda bulabilirsiniz. 

Sosyal Medya Nedir? 

Sosyal medya internet üzerinden insanların başta kendilerine ait ve kendi üretmiş oldukları içerikler olmak üzere, farklı içerikleri anlık olarak paylaşabildikleri çevrimiçi bir ağdır. 

Bu ortamda paylaşılan içerikler metin, fotoğraf ve video gibi farklı formatlarda olduğu gibi, sadece sesli içerikler şeklinde olmaktadır. Hayatımızın her alanına etki eden çocuk, yetişkin, kadın ve erkek fark etmeksizin neredeyse hepimizin anlık olarak kullandığı sosyal medya platformları, faydaları ve zararları ile dünya genelinde hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. 

Hayatımızda vazgeçilmeyecek kadar önemli etkilere sahip olmasa da, her geçen gün artan sosyal medya bağımlılığı nedeniyle toplum geneline bakıldığında vazgeçilmez kabul edilmektedir. Her ne kadar kişi kendisini sosyal medya bağımlısı olarak tanımlamasa da, genel kullanımı incelediğimizde bunu kabul etmeyen kişilerin dahi, aslında belirli düzeyde sosyal medya bağımlısı olduğunu rahatlıkla görmekteyiz. 

Bu mecraların hayatımıza bu kadar etki etmesinin en temel sebebi, başta normal hayatta tanıdığımız insanlar olmak üzere, tanımadığımız kişilere dahi fikirlerimizi ve kendimiz hakkındaki haberleri anlık ve toplu bir şekilde iletiyor olmamızdan kaynaklanmaktadır. 

Sosyal Medya Nedir? Boğaziçi Enstitüsü Sertifika Programı

Sosyal Medya Neden Bu Kadar Çok Tercih Ediliyor? 

Sosyal medya kullanımının bu kadar çok tercih edilmesinin en temel nedeni, yukarıda da bahsettiğimiz gibi insanlarla hızlı ve doğrudan iletişim kurmaya imkan verdiği gibi, bu iletişimin toplu bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıması da ilk sıralarda yer almaktadır. 

Bunun dışında insanların beğenilme ve takdir toplama ihtiyaçlarının bilinçaltında doyuma ulaşması için, sosyal medya siteleri bağımlılık derecesine gelmektedir. İnsanların fikirlerinin başkaları tarafından beğenildiğini görmesi, maalesef ki gündelik hayatta birçok insanın göremediği ilgiyi burada gördüğüne yönelik bilinçaltı oluşumlar bunu desteklemektedir.  

Sosyal medya ağlarının bir diğer kullanılma amacı ise, ticari sebeplerle olmaktadır. Markaların bilinirliğini ve güvenilirliğini artırılması için önemli bir araç olan bu dünya, bu yüzden markalarında kullanmasına neden olmaktadır.

Sosyal Medyanın Faydaları Nelerdir? 

Tanıdıklarla anlık haberleşme bugün en popüler olan Facebook, Instagram, Twitter diğer sosyal medya siteleri, hesap sahibinin profilinden dilediği gibi paylaşım yapmasına izin verdiği gibi özel görüşmeler içinde uygun olan yerlerdir. 

Bu özellikleri ile sosyal medya siteleri, insanların birbiriyle haberleşmelerinde önemli bir rol oynamaktadır. İnsanlar özellikle uzaktaki arkadaş ve akrabalarından haberlerini anlık olarak sosyal medyadan aldıkları gibi, kendi hayatlarındaki gelişimleri de buradan paylaşmaktadır. Bu sayede tek tek haberleşme yerine, daha çok toplu iletişim aracı olarak kullanılmaktadır.

İnsanlar sosyal medya siteleri sayesinde, kendi memleketlerinden de çok daha rahat bir şekilde haber alabilir duruma gelmiştir.

Hedef Kitleye Ulaşmak İçin En İyi Araçtır 

Dünya genelinde insanların neredeyse tamamına yakını, hayatlarının bir döneminde en az bir sosyal medya sitesini kullanmaktadır. Sosyal medya sitelerinin gelişmiş özellikleri sayesinde, hedef kitleye ulaşmak çok daha kolaydır. 

Gerek kendi çabanızla ve gerekse sponsor reklamlar ile sesinizi çok daha geniş kitlelere, sosyal medya siteleri sayesinde çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Bu mecralar özellikle sponsor reklam ayarlarında reklam verenin istediği lokasyon, yaş aralığı ve cinsiyet gibi özellikleri belirlemeye imkan vermesi, çeşitli amaçlarla geniş kitlelere ulaşmak isteyenler için önemli bir fırsattır. 

Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, ticari faaliyet yürüten markalar ve hatta bireysel şekilde farklı çalışmalar yapan insanlar, seslerini rahatlıkla başkalarına duyurma fırsatına sahiptir. Günümüzde dijital pazarlamanın neredeyse tamamına yakını, sosyal medya siteleri üzerinden yapılmaktadır.

Kalıcı Reklam Stratejisi 

Sosyal medyanın faydaları arasında, bu alanlarda sayfa ve grupları oluşturarak sabit takipçi kitlesi oluşturmak ücretsiz bir şekilde hedef kitleye ulaşmak için önemlidir. Birçok ticari marka çeşitli sayfalar oluşturarak, hedef kitlesinin bu sayfaları takip etmesini sağlamaktadır. Bu sayede yeni tanıtımları ya da duyuruları on binlerce takipçisi olan sayfalarından paylaştıklarında, hedef kitlelerine ücretsiz olarak ulaşmaktadır.

Bazen Moral Kaynağıdır 

İnsanların canı sıkıldıkça kullandıkları sosyal medya siteleri, başta önemli kronik hastalıkları bulunanlar için moral kaynağı olmaktadır. Kendileri gibi benzer hastalıklara sahip insanlara ulaşabildikleri gibi, bu insanların kendilerini daha iyi anlayacakları insanlara ulaşmaları da, onlara moral vermektedir. Bu platformlar üzerinde hastalıklarının gelişimi ile ilgili diğer insanlarla irtibata geçerek, daha fazla bilgi almaları da kolay olmaktadır.

Yaşlıların Yalnız Hissini Önlüyor 

Sosyal medya medyanın zararları arasında gençleri yalnızlığa sürüklediği öne çıksa da, yaşlıları yalnızlıktan kurtarması da, sosyal medyanın faydaları arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklarından uzak yaşayan yaşlılar için sosyal medya kullanımı, onların moral ve mutluluğu için faydalar sağlamaktadır.

Sosyal medyanın zararları nelerdir? Boğaziçi Enstitüsü

Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalıdır? 

Doğru kullanılması durumunda her şeyde olduğu gibi sosyal medya siteleri de, bir takım yararlar sağlamaktadır. Ancak sosyal medya kullanımını bağımlılık derecesine getirmek, uzmanlar tarafından zararlı görülmektedir. Aşağıda vereceğimiz zararlarda, normal kullanımlardan ziyade bağımlılık derecesine gelen kullanıcılar için daha çok geçerlidir.

Sosyal Medya Aptallaştırıyor 

Yapılan bilimsel araştırmalar aşırı sosyal medya kullanımının, insanlar üzerinde büyük olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir. 100 gönüllü kişi seçilerek bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, sosyal medyanın saatlerce kullanılmasının insanları aptallaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır. 

İnsanların özellikle karışık soruları cevaplamakta sosyal medya kullanımının artması ile birlikte, daha da zorlandığı görülmüştür. Oysaki sosyal medya kullanımının bilgi edinmeye yönelik şekilde kullanılması, insanların bilgi haznelerinin gelişmesi için büyük faydalar sağlarken, bu amaç dışında bağımlılık derecesinde kullanılması ise sosyal medyanın zararları arasında yer almaktadır. 

Sosyal İlişkileri Olumsuz Etkiliyor

Sosyal medyanın zararları arasında önemli olanlardan biri de, insanların sosyal ilişkilerini zayıflatması olarak öne çıkıyor. Aşırı sosyal medya kullanımı, kullanıcının çevresiyle olan sosyal ilişkilerine oldukça olumsuz şekilde etkilemektedir. 

Günümüzde bir sohbet ortamında dahi birçok insan, mobil cihazlarıyla sosyal medya kullanımını sürdürmektedir. Bunu yaparken bulunduğu ortamda çok uzun süredir görmediği kişilerin olup olmaması da, sosyal medya bağımlıları için fazla fark etmiyor. 

Etkileşimi Azaltıyor 

Sosyal medya bağımlılığının normal seviyede olması dahi, insanların çevresiyle olan etkileşimini en aza indirmektedir. Özellikle de gençler, herhangi bir sosyal ortamda iletişim kurması gereken kişilerle dahi kısa cümlelerle ve çok kısa sürede iletişim kurmaktadır. Bu durum sosyal medya bağımlısının diğer insanlarla olan etkileşimini, büyük oranda olumsuz etkiliyor.

Depresyon Sebebi Olabilir 

Sosyal medyanın aşırı ölçüde kullanılması, kişinin kendini olduğundan farklı bir karakterde göstermesine sebep oluyor. Ancak eninde sonunda kendisiyle yüzleşen insanlar, psikolojik olarak büyük bir çöküntünün içine girmektedir. 

Ayrıca sosyal medya arkadaşlarının kendisinden her anlamda daha iyi bir yaşam biçiminin olması, kıskançlık olmasa da yine kullanıcıyı olumsuz etkilemektedir. Böyle bir uzun süreçte kullanıcı, depresyon gibi acı bir gerçekle yüz yüze kalabiliyor.

Çalışma Performansına Olumsuz Etki Yapıyor 

Çalışan kişilerin sürekli sosyal medyaya girme çabasının yanı sıra, hakkında sosyal medyada olup bitenlerin neler olduğu gibi bir düşünce olması sebebiyle çalışma performansını olumsuz etkilemektedir. 

Çalışan sosyal medya kullanıcılarının işlerine tam olarak adapte olamamaları, sosyal medyanın zararları arasında iş hayatına yansıyan önemli olumsuzluklardan biridir. 

Aile Bağlarını Zayıflatır 

Yapılan bilimsel araştırmalara baktığımızda, aşırı sosyal medya kullanımının aile bağlarını oldukça zayıflattığı görülmüştür. Gençler gün geçtikçe yalnız kalma ihtiyacı hissederek, ailesi ile olan bağlarını kopartmaktadır. 

Kişilik Bozukluğuna Yol Açıyor 

Sosyal medya bağımlılığının zararları arasında, özellikle gençler üzerinde kişilik bozukluğuna yol açması büyük bir tehlike olarak görülüyor. Özellikle narsizim gibi insanın kendine hayran olması şeklinde tanımlanan farklı kişilik bozuklukları, sosyal medya bağımlılığı üzerinde en fazla görülen olumsuz etkilerden biridir. 

Bu mecralarda kendi arkadaşlarımızın tavırlarına ve paylaşım şekillerine baktığımızda, en basit aktivitede dahi kendilerini öne çıkarma çabasında olduklarını rahatlıkla görebiliriz.

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı nasıl olmalı? Boğaziçi Enstitüsü

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalıdır? 

Sosyal medya sitelerinin bilinçli bir şekilde kullanılmasıyla, yukarıda sayılan zararları farklı alanlarda avantaja dönüştürebilirsiniz. Bunun için basit birtakım şeylere dikkat etmek yeterlidir. 

Çevrenizle Etkileşim İçin Kullanın 

Bilinçli sosyal medya kullanımı için boş yere vakit geçirmek yerine, boş vaktinizi sosyal medya üzerinden uzakta olan sevdiklerinizle iletişim kurmak için kullanabilirsiniz. Bu hem size hem de sevdiklerinizle iyi bir moral kaynağı olacağı gibi, onların basit bir şekilde gönlünü almanızı da sağlamış olacaktır. 

Ticari Amaçla Kullanabilirsiniz 

Sosyal medyanın faydaları arasında da bahsettiğimiz gibi, bu mecraları ticari faaliyetleriniz için kullanmak size katkı sağlayacaktır. Yani ihtiyaç duyduğunuz zaman kullanmanız durumunda, zararlarını avantaja çevirebilirsiniz.

Duygularınızı İstismar Edenlere Prim Vermeyin 

Sosyal medya siteleri üzerinde sayfa açarak ticari amaçlarla kullanmak isteyen birçok kişi, maalesef ki insanların duygularını istismar edecek paylaşımlar yaparak takipçi kazanmaktadır. 

Özellikle dini ve milli paylaşımların, bu konuda daha fazla yapıldığını görmekteyiz. Bilinçli bir şekilde sosyal medya kullanmak istiyorsanız, duygularınızı istismar edecek talepleri geri çevirmesini mutlaka bilin. Bunu yapmak sizin o paylaşımdaki içeriği sevmediğiniz anlamına gelmez. 

Yanlış Haberlerin Yayılmasına Alet Olmayın 

Sosyal medyanın bilinçsiz bir şekilde kullanılmasının en önemli zararlarından biri de, maalesef yanlış bilgilerin hızlı bir şekilde gerçekmiş gibi yayılmasına imkan vermesidir. 

Kesinliği teyit etmediğiniz hiçbir bilgiyi, gerek görmedikçe paylaşmamaya özel gösterin. 

Kişisel Bilgiler Vermekten Uzak Durun 

Bilinçli sosyal medya kullanımı için dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de, kişisel bilgilerinizi böyle ortamlarda paylaşmaktan uzak durmaktır. Kişisel bilgilerinizi ele geçirmek için fırsat kollayan kimlik avcılarına malzeme verip işlerini kolaylaştırmak istemiyorsanız, kesinlikle kendinizin ve aile bireylerinizin hakkında özel bilgileri paylaşmamaya özen gösterin.

Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı çocuklar için Nasıl Olmalıdır? 

Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalıdır? 

Yukarıda vermiş olduğumuz sosyal medyanın faydaları ve zararları, ebeveynler tarafından özellikle dikkate alınarak çocuklar için sosyal medya kullanımı konusunda bazı kararlar almalarına neden olmalıdır.

Günümüzde sosyal medya sitelerini sadece yetişkinler değil, aynı zamanda çocuklarda yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Sosyal medyada maalesef ki sadece güzel şeylerin paylaşıldığından bahsetmek, fazla doğru olmayacaktır. Müstehcenlik, savaş ve uyuşturucu gibi birçok olumsuz unsur da bu web siteleri üzerinde bulunmaktadır. 

Ayrıca çocuk ve kadınların sosyal medya üzerinde siber zorbalık tehditlerine daha fazla maruz kaldığını düşünürsek, çocuklarınızın sosyal medya kullanımını kontrol altında tutmanızın önemi çok daha iyi anlaşılacaktır.

Diğer Ülkelerde Sosyal Medya Kullanımı Nasıl?

Diğer ülkelerde Sosyal medya kullanımı, Türkiye’den farksız değildir. Örneğin en fazla Facebook üyesi bulunan ülkelere baktığımızda, ülkenin nüfusu da dikkate alınarak sosyal medya kullanım oranının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. 

Türkiye'de aktif olarak Facebook kullanan kişi sayısı 2018 yılı için, 44 milyon kişi olarak tespit edilmiştir. Bu sayı İngiltere’de 41 milyon, Filipinler’de 70 milyon Amerika Birleşik Devletleri'nde ise, 200 milyon kişidir. Bu rakamlar sadece en popüler olan sosyal medya siteleri arasında ki Facebook'ta, aktif olarak üyeliği bulunan kişileri kapsamaktadır. 

Facebook dışında diğer sosyal medya sitelerinin de yoğun olarak kullanıldığını düşündüğümüzde ortaya çıkan korkunç rakam, sosyal medyanın hayatımızdaki etkisini net bir biçimde göstermektedir.

Hem sosyal medyanın bilinçli kullanımını tam olarak kavramak ve hem de bu mecralardan gelir elde etmek için, Boğaziçi Enstitüsü tarafından verilen Sosyal medya eğitimisertifika programlarımıza katılabilirsiniz. Bu sayede alacağınız sertifika ile farklı alanlarda, iş bulmak için daha fazla avantaj sahibi olabilirsiniz.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?