Acele et! İş fırsatı sunan üniversite sertifikalı eğitimlere indirimli kaydol!
2023-03-30T11:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Site İçi (On Page) SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Site İçi (On Page) SEO Nedir? Nasıl Yapılır?


SEO çalışmaları, web sitelerinin tümünü inceleyen ve arama motoru optimizasyonunu uygun hale getiren çalışmalar bütünü olarak tanımlanabilmektedir. Site için ve site dışı olarak ayrı işlemler ile yapılarak, istenilen hedefe ulaşılmaya çalışılmaktadır. Site içi (on page) SEO çalışmaları, üzerinde iyileştirme yapılan web sitelerindeki her bir sayfanın tek tek incelenmesini sağlamaktadır. SEO stratejileri hakkında da detalı bilgi için Sıralama Yükselten 8 SEO Stratejisi adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Yapılacak olan çalışma ile her bir sayfanın içeriklerinin, Google arama motoru ile uyumlu olması hedeflenmektedir. Site içi çalışmaları kaliteli ve güvenilir yapılması, web sitesine olan ziyaretçi trafiğini artıracaktır. Trafiğin artması ise sektörel alanda, markalaşmayı ve ürün satış oranını artıracaktır. SEO çalışmaları, arama motoru optimizasyonu olduğu için işlemlerin, arama motoru algoritmalarına hakim kişiler tarafından yapılması gerekiyor.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

SEO çalışmaları, Türkçe olarak, arama motoru optimizasyon çalışmaları olarak açıklanır. Search Engine Optimization sözcüklerinin ilk harflerinden oluşan, SEO sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır. İnternet erişimlerinde, web sitelerinin, arama motorlarında önemli bir konuma gelebilmesi için SEO çalışmalarına ihtiyaç duyulur. Arama motorları, web sitelerini yapılan erişimler ve bağlantı hızlarına göre puan vererek, kalite sıralaması yapmaktadır. Web sitesi sahipleri, kalite puanlarını yükselterek, arama motorları listesinin ilk sıralarında yer almaya çalışmaktadır. Web sitesinin, kod hatalarının düzeltilmesi, uygun içeriklerin belirlenmesi, link belirleme gibi işlemler için yapılan çalışmalar SEO çalışmalarıdır.

Arama Motoru Optimizasyonunun (SEO) Sitelere Faydası Nedir?

İnternet üzerinden, reklam ve ürün satışı yapan siteler, arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmalarının siteler için büyük faydaları vardır.

Doğru yapılacak bir arama motoru optimizasyonu sonucunda, web sitelerinde görülen faydalar şunlardır;

  • Hedeflenen ziyaretçi sayısı,
  • Görünebilirliği artırma,
  • Uygun maliyet,
  • Yüksek yatırım getirisi,
  • Uzun vadeli konumlandırma,
  • Ölçülebilir sonuçlar,
  • Esneklik,

SEO çalışmaları sayesinde, sitenin arama motorlarında ilk sıralarda gösterilmesi sağlanmaktadır. Doğru anahtar kelime seçimi yapıldığında, sitenin ziyaretçi sayısı otomatik olarak artacaktır. Siteye yapılan ziyaretin artması ve ziyaretçilerin sitede uzun süre kalmasının sağlanması, tanınırlığı artırırken, firmaya çeşitli yönlerle karlılık sağlayacaktır. SEO çalışmaları ile müşteri hareketlerini izlemek daha kolay olacak ve çeşitli analizler daha rahat yapılabilecektir.

Site İçi SEO'nun Önemi Nedir?

Site için (on page) SEO Google ve Yandex gibi tüm arama motorlarında sitenin bulunduğu sıranın yukarılara taşınması hedeflenmektedir. Site içi SEO ile optimize edilmiş kodlar kullanılarak, sitenin müşteri sayısının artırılması hedeflenir. Site içi SEO çalışmaları, yukarı sıralara çıkartılan sitenin müşteri sayısını artırırken, müşterilerin firmayı ya da ürün fark etmesi sağlanmış olacaktır. Müşterilerinize ürün ve hizmetlerinizi ilk elden gösterme fırsatını yakalar ve pazarlama maliyetlerini düşürebilirsiniz.

SEO çalışmalarında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilenler, yapılan çalışma sonunda, hedefe ulaşabilmektedir. Site içi SEO çalışmalarında, analiz yapmak daha kolay olmakta ve web sitesi sorunları daha kolay tespit edilebilmektedir. Arama motorları sitenizi daha iyi analiz ederek, hangi konu üzerine hizmet verdiğini hemen algılayacaktır. Site içi SEO sayesinde arama motorları, ziyaretçilerin yapacağı kelime aramalarında, sitenizi ilk sırada gösterecektir.

Site İçi Ve Site Dışı SEO Farkı Nedir?

Web sitelerinin geliştirilmesi ve arama motorlarında önemli bir konumda olmasını sağlayan SEO çalışmaları iki türde yapılmaktadır. Bunlardan birisi site için SEO, diğeri ise site dışı SEO çalışmalarıdır. Bu çalışmalar birbirinden farklıdır ancak hedef ve amaçlar ortaktır. Web sitesinin arama motorlarından üst sıralara çıkabilmesi için site dışı SEO çalışmalarına daha çok ağırlık verilmelidir.

Site için SEO ile her bir sayfa tek tek incelenmekte ve uygun içeriklerin, anahtar kelimelerin oluşturulması sağlanmaktadır. Site dışı SEO çalışmalarında ise daha çok arama motorlarında yukarıya taşıyacak backlink ve link çalışmaları yapılmaktadır. Site için sayfa içeriğini düzenlerken, site dışı dışarıdan yapılacak bağlantı linklerinin oluşturulmasını sağlamakta ve aralarındaki fark bu şekilde gösterilmektedir.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

SEO çalışmaları ile web sitesindeki tüm hataların giderilmesi, tüm arama motorlarında yukarılara taşınarak, ziyaretçi sayısı artırılması hedeflenmektedir. Site içi SEO, sayfa içeriklerini düzenlemektedir. Site içi SEO çalışmaları nasıl yapılır, nelere dikkat edilir bilinmeli ve uzman olarak işlemler yapılmalıdır.

Öncelikle sitenin hızını düşüren ögeler tespit edilmeli ve kaldırılmalıdır. Site içi SEO çalışmalarında anahtar kelime kullanımları önemli bir yere sahiptir. Anahtar kelimeleri doğru belirlemek ve uygun yerlerde yeterli sayıda kullanmak gerekiyor. SEO çalışmalarında sayfa başlıklarının ve alt başlıkların doğru düzenlenmesine dikkat edilmelidir. Sayfa içeriklerinin, arama motorları tarafından doğru algılanabilmesi için tüm meta açıklamaları doğru kurgulanmalıdır.

SEO Uyumlu URL

Uniform Resource Locators (URL), Türkçe karşılığı ise tekdüzen kaynak belirleyici, arama motorlarında, web sitelerine yönlendirme yapan konut türü olarak açıklanmaktadır. SEO uyumlu URL, ziyaretçilere erişim öncesinde neyle karşılaşacakları hakkında bilgi veren komutlar olarak bilinmektedir. URL bağlantı bilgilerinizi doğru belirlediğinizde, ziyaretçi sayınız artacaktır. SEO uyumlu URL belirlemelerde, web sitesinde verilen hizmet türüne, markaya ve sektöre göre bilgilere yer verilmeye çalışılmaktadır. SEO uyumlu URL belirlerken, uzantı türünün sektör yapısına göre belirlenmesi, ziyaretçi sayısının artması ile birlikte hızlı erişim yapılmasını sağlayacaktır.

Anahtar Kelime Araştırması

SEO çalışmalarının en önemli aşamalarından birisi anahtar kelime araştırmasının yapılmasıdır. Site için SEO çalışmalarında, kullanılan her bir anahtar kelime, sitenin önemini artırırken, oluşacak ziyaretçi trafiğinin de artmasına neden olacaktır.

Anahtar kelime araştırması şu kriterlere göre yapılmalıdır;

  • İçerik kalitesi, sayfa yapısı ve otorite durumu,
  • Markalaşma, pazarlama ve trafik artışı,
  • Düşük maliyetli tanıtım,
  • Rakip firma analizleri ile rekabet oluşturma,

SEO çalışmalarında kullanılacak olan anahtar kelimeler belirlenirken, internet üzerinde rakibiniz olan diğer sitelerin analizlerinin doğru yapılması önemlidir. Arama motorları, kelime indeksi oluşturarak, listeleme yaptığı için kullandığınız anahtar kelimeler, ilk sırada görünmenizi sağlayacaktır.

H Etiketlerini Doğru Kullanmak

H (heading) etiketi, arama motoru botlarının sayfa içeriğinin ne olduğunu anlamasını sağlayan başlıklardır. Web sitelerinden h etiketleri 1’den başlar (h1) ve 6’ya (h6) kadar devam edebilmektedir. H etiketleri, SEO çalışmalarında, sayfayı okunabilir yapmak ve anahtar kelimelerle ilgili alaka düzeyini belirlemek için kullanılmaktadır.

H etiketlerinin doğru kullanılması, hazırlanacak olan makalelerde, bölümleri ve alt bölümlerin amacına uygun oluşturulmasını sağlayacaktır. Kullanılacak olan etiketler, kullanıcıların aradıklarını bulmasını sağlarken, arama motorlarının içeriğe daha hızlı ulaşmasını sağlayacaktır. H etiketlerini doğru kullanmak, erişilebilir olmayı ve ziyaretçi sayısının artmasını sağlayacaktır. H etiketleri sayfa içerisinde dağıtılmaktadır.

H1 etiketi sayfanın en üst bölümünde yer alır ve ziyaretçilerin içeriğin hangi konuda bilgi verdiğini anlamasını sağlar. Ziyaretçileri sayfada daha uzun süre tutabilmek için h etiketlerinin doğru kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Site İçi Linkleme

Site içi SEO çalışmalarında, sitenin erişilebilir olmasını sağlamak için çeşitli araştırmalar yapılır. Site içi linkleme bu çalışmalardan birisidir. Site içi linkleme kısaca, site içerisinde birbiri ile alakalı bölümler arasında geçiş yapılmasını sağlayan çalışmalar olarak tanımlanabilmektedir. İçeriğe yönlendirme işlemidir ve kullanıcı davranışlarına göre belirlenmelidir. Site sayfalarında yer verdiğiniz içerik ile ilgili farklı bölümlerde kullanıcı ilgisini çekecek içerikleriniz varsa buna linkleme yapabilirsiniz. Site içerisinde yapılacak olan her türlü yönlendirme işlemi site içi linkleme olarak açıklanabilmektedir.

Tüm bu adımlar hakkında daha derinlemesine bilgi almak için Boğaziçi Enstitüsü tarafından hazırlanan Ücretsiz SEO Eğitimi veya bu konuda tamamen uzman olmanızı sağlayacak Sertifikalı SEO Uzmanlık Eğitimini alabilirsiniz.

 

 

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?