İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Şirketlerde Maliyetleri Azaltmanın 11 Etkili Yolu

Şirketlerde Maliyetleri Azaltmanın 11 Etkili Yolu


Bir şirket sahibi olarak eğer tecrübeli değilseniz, gereğinden fazla harcama yapmanın sonraki zamanlarda sizi nasıl zora sokacağını ilk bakışta tahmin edemezsiniz. Dahası bu aklınıza bile gelmez. Sınırsızca harcamalar devam eder. İlerleyen süreçte işlerin durgunluk döneminde bunun etkilerini daha net görmeye başlar ve sorunun gereksiz harcamalar olduğunu nihayet keşfedersiniz. Aylık harcamalarınızı ciddi anlamda gözden geçirmenin ve bunları nasıl azaltabileceğinizi kurgulamanın zamanı gelmiştir artık.  Dolayısı ile kendinizi Maliyetleri Azaltmanın Yolları ‘nı araştırırken bulursunuz. Bizde bu makalede, Şirketlerde Maliyetleri Azaltmanın 11 Etkili Yolu  hakkında bilgi veriyor olacağız.

 

Şirketlerde Maliyetleri Azaltmanın  11 Etkili Yolu

» Şirketinizin Verimliliğini Analiz Edin.

» Satıcılarla Pazarlık Yapın

» Şirket İçinde Çözüme Odaklanın.

» Satmayan Ürünleri Üretimden Kaldırın.

» Doğru Kişileri İşe Alın.

» Gerektiğinde Dışarıdan Destek Alın.

» Gerektiği Kadar Teknoloji Kullanın

» Uzaktan Çalışma Politikası Uygulayın.

» Satın Alımlarınızı Toptan Yapın

» Çalışanlarınıza İyi Davranın.

» İşlemleri Otomatikleştirin.

 

  1. Şirketinizin Verimliliğini Analiz Edin

Şirketinizdeki gereksiz maliyetleri düşürmeden önce, bir adım geri atın ve şu anda neye para harcadığınızı dikkatli bir şekilde analiz etmeye başlayın.  Bilançonuza ve bütçenize bir göz atın. Üretim maliyetlerinizi inceleyin ve mevcut süreçlerinizin derinlemesine bir analizini yapın.  Kendinize "Yaptığım şey verimli mi?" Gibi sorular sormak ve "Her hangi bir yere gereksiz para mı harcıyorum?"  şeklinde detaylı analizler yapmak maliyetleri nerede azaltabileceğiniz konusunda daha net bilgiye sahip olmanızı sağlayacaktır.

  1. Satıcılarla Pazarlık Yapın

İş hayatında maliyetleri düşürmenin harika bir yoludur bu. Şirketinize düzenli olarak ürün satan tüm firmalarla pazarlık yapabilirsiniz. Şirketinizin hemen hemen her alanında yer alan bu firmaları fiyat açısından ciddi olarak karşılaştırmaya başlayarak ilk adımı atın. Örneğin, hangi sigorta şirketi ile çalışıyor olursanız olun, diğer sigorta şirketlerinin satış temsilcileriylede sürekli iletişim halinde olun. Karşılaştırın, aralarındaki ürün ve hizmet fiyatlarını analiz edin.   Böylece sizinle çalışan firmalara, onları tek seçenek olarak görmediğinizi, pazarlık yapmaya uygun olduğunuzu etkili bir  sinyal olarak göndermiş olacaksınız. Dolayısı ile ilerleyen süreçte tüm satıcı firmalardan daha uygun fiyat politikası için indirimlerin uygulandığını görmeye başlayacaksınız.

  1. Şirket İçinde Çözüme Odaklanın

Şirketteki herhangi bir pozisyon için tam zamanlı çalışan bir personel istihdam etmek istemiyor olabilirsiniz. Maliyetleri düşürme noktasında bu oldukça mantıklı gelecektir. Örneğin şirketinizin dijital pazarlama çalışmaları için maaşlı bir Dijital Pazarlama Uzmanı istihdam etmek yerine dış kaynak kullanımını tercih edip Freelance bir Dijital Pazarlama Uzmanı yada bir Ajans ile dışarıdan çalışabilirsiniz.

Ancak, eğer şirket içinde dijital medya konusuda başarılı bir çalışanınıza  Kurumsal Uzaktan Eğitim metodu ile eğitim veren kaliteli uzaktan eğitim kurumu İstanbul Boğaziçi Enstitüsü 'nün sunduğu Dijital Pazarlama Eğitimi programına kaydolup sertifikalı bir uzman olmasını sağlarsanız böylece daha iyi bir tasarruf imkânı oluşturabilirsiniz. Yapacağınız tasarrufu ölçebilmek için mevcut dış kaynak bütçenizi, personel eğitimini, ek bir personel istihdamının oluşturacağı maliyeti birbiri ile karşılaştırıp bir analiz yapabilirsiniz.  

  1. Satmayan Ürünleri Üretimden Kaldırın.

Biliyorsunuz ürün geliştirmek zaman ve para gerektirir. İyi satmayan bir grup ürünü satmaya uğraşmak ve bunun zorlukları ile uğraşmak yerine, en çok para kazandıran ürün ve hizmetlerinize odaklanın. Zira çok satan ürünlerinize odaklanarak daha kaliteli ürünler sunabilirsiniz. Satışı gerçekleşmeyen ürünleri ortadan kaldırdığınız için ciddi anlamda bir tasarruf oranıda sağlamış olacaksınız.

  1. Doğru Kişileri İşe Alın.

Özel becerilere sahip ve alanında uzman kalifiye personel seçerseniz akılcı bir strateji uygulamış olacaksınız. Böylece daha verimli bir ekiple çalışma imkânı ortaya çıkacak.  Verdiğiniz bir görevi nasıl yapacağını tam olarak bilmeyen kişilerle en baştan çalışmaya başlamamak daha doğru davranıştır. Zira sonradan işten çıkarma süreci hem onu hem sizi ciddi anlamda etkileyecektir. Dolayısı ile en başta personel alımı için uygulayacağınız strateji her departman için işin uzmanını tercih etmek olmalı.  

Doğru kişileri işe almaya odaklanırsanız, personelinizin görevlerini bilip bilmediği konusunda endişelenmenizede gerek kalmaz. Böylece hem zamandan, hem paradan tasarruf etmiş hemde aynı zamanda strese girmekten kurtulmuş olursunuz.

 

  1. Gerektiğinde Dışarıdan Destek Alın

Şirketinizdeki belirli bazı görevler tam zamanlı bir çalışan istihdam etmenizi gerektirmiyorsa, serbest ( freelance ) çalışanlardan destek alabilirsiniz.  Serbest çalışanlar maliyet olarak size daha az  ödeme yükü getirecektir.  Çünkü  sadece  tamamlanmasını istediğiniz belirli bir iş için ödeme yapmanız gerekecek.  Tam zamanlı çalışanları kapsayan sigorta yada eğitim gibi ekstralar için ödeme yapmayacaksınız. Buda size ciddi anlamda bir tasarruf miktarı oluşturacaktır.

 

  1. Gerektiği Kadar Teknoloji Kullanın

Şirketlerin aşırı gider kaynaklarından biride ihtiyacı olmayan ancak kullanmayıda bırakmadığı bir yazılıma abone olmaktır.  Elbette teknoloji ihtiyaçlarınızı düzenli olarak değerlendirmek ve yazılımınızın güncel olduğundan emin olmak çok önemli.  Ancak sizin için gerekli olanları bilip gereksizleri iptal etmek için mutlaka bir analiz yapmanız gerekiyor. Yazılım ihtiyaçlarınızı tek elde birleştirmekten sorumlu ve sıkı şekilde takip edip en verimli politikayı uygulayacak bir Bilgi İşlem görevlisi istihdam edebilir ve teknolojiye gereğinden fazla harcama yapma düzensizliğinden kurtulabilirsiniz.

 

  1. Uzaktan Çalışma Politikası Uygulayın

Oldukça önemli bir konu. Eğer fiziksel bir ofis alanı gerektirmeyen küçük bir şirketiniz varsa uzaktan çalışma politikası uygulayabilirsiniz. Dünya genelinde bu şekilde çalışan çok fazla şirket var. Biliyorsunuz fiziksel bir ofis kiralamak en maliyetli harcamalardan biridir. İyi analiz yapın. Belkide sizin fiziksel bir ofise gerçekten ihtiyacınız yoktur.

Aslında birçok şirket fiziksel bir mekan ihtiyaç duymaz. Bazı pozisyonlar, uzaktan çalışmaya mükemmel derecede uygundur. Bunu ciddi anlamda düşünmelisiniz. Uzaktan çalışma politikası için vereceğiniz karar size ayda en az 1500 TL tasarruf sağlayacaktır. Bu yılda 18.000 TL yapıyor. Oldukça ciddi bir rakam.

 

  1. Satın Alımlarınızı Toptan Yapın

Tasarruf yapmanın ve gereksiz giderleri ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri tüm ihtiyaçlar için toplu satın alım yapmaktır. Ancak, bunu yaptığınızda, gerçekten tasarruf edebildiğinizden emin olun. Tüm ürünlerin toplu olarak satın alınması gerekmeyebilir. Örneğin, ekibiniz çok fazla kahve içmiyorsa, kahveyi yüklü miktarda toplu almanıza gerek olmayacaktır. Fakat tam aksine, sizde dahil ekibinizin tamamı çok fazla kahve yada çay içiyorsa, bu durumda çay ve kahveyi bir toptancı firmadan toplu olarak satın almak size tasarruf sağlayacaktır.

 

  1. Çalışanlara İyi Davranın.

Unutmayın çalışanlarınız mutlu olduklarında, görevlerini büyük bir titizlikle, en iyi şekilde yapar, şirketinizin her alanda sadık savunucusu olurlar. Çalışanlarınızın sizden memnun olması, rahat ve huzurlu bir ofis ortamı şirketinizin uzun vadede sürekli daha ileriye gitmesi için çok önemli bir etken. Bunu asla gözardı etmeyin ve mutlaka uygulayın.

Her gün keyifle işe gelen, görevlerini fazlası ile çok iyi şekilde yapmak için gayret gösteren çalışanlarınızın olması sizinde çok mutlu olmanızı sağlayacaktır. Şirketinizde böyle bir atmosferin oluşması sürdürülebilir şirket başarısı ve kârlılık için paha biçilemez değerdedir.

 

  1. İşlemleri Otomatikleştirin

Şirketinizde özellikle teknoloji ile ilgili birçok süreci otomatikleştirebilirsiniz. Böylece işgücüne daha az para harcar ve daha modern aynı zamanda teknoloji destekli bir sürece yönetiyor olursunuz. Örneğin, pazarlama otomasyon yazılımı kullanıyorsanız, pazarlama ekibinizin her sabah ayrıca sosyal medyada manuel olarak paylaşım yapmasına yada e-posta bültenleri göndermesine gerek kalmayacaktır.

Siz bu süreci teknoloji altyapılı bir otomasyonla otomatikleştirirseniz ekibinize zaman kazandırır, onları diğer kanallara yönlendirir, müşteri ziyaretleri kurgular daha verimli bir çalışma süreci başlatmış olursunuz. Böylece hem ekstra kazanç hem aynı zamanda tasarruf ediyor olacaksınız.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?