online-egitimler-bogazici-enstitusu
Pandemi Sürecinde Satışları Artırmanın 7 Yolu

Pandemi Sürecinde Satışları Artırmanın 7 Yolu


Dünya genelinde 2020 yılı bitmeden Covid 19 pandemisinin biteceği sanılıyor bütün  tahminler bu yönde yapılıyordu. Ancak tahmin edildiği gibi olmadı. Covid 19 pandemisi ve sebep olduğu etkiler hâla yoğun olarak devam ediyor. Herkes için, özellikle de yeni girişimciler için çok zor olarak tabir edilen bir dönem bu. Birçok işletme, satış gelirlerinin önceki dönemlerin altına düşmemesi için aylardır ciddi anlamda mücadele ediyor. Fakat gösterdikleri yoğun çabalara rağmen düşüşü durdurmaları mümkün değil.  Şirketler etkili çözüm üretememenin çaresizliği içinde.

Ancak öncelikle şunu belirtelim endişe ve paniğe kapılmak sorunları iki katına çıkaracaktır. Önce bu kavramları zihninizden uzaklaştırmaya çalışın. Dünya şiddetli bir pandemi dönemi yaşıyorda olsa herşey rağmen her zaman çözüm var. Covid 19 salgını ile bocalamaya başladıysanız temel olarak Şirket Gelirini Artırmanın Yolları  ana fikrini esas aldığımız Pandemi Sürecinde Satışları Artırmanın 7 Yolu konulu makalemiz mevcut durumdan kurtulmak için size etkili bir dizi çözüm önerisi sunuyor olacak.  

Pandemi Sürecinde Satışları Artırmanın 7 Yolu

Pandemi sürecinde satışları artırmanın 7 yolu aşağıda detaylı şekilde açıklanmıştır. 

1 - Satış Stratejinizi Değiştirin

Covid 19 pandemisi hâla devam ederken şirket gelirini artırmanın ilk yolu, satış stratejinizi yeni bir bakış açısı ile değerlendirmek ve teknoloji ile uyumlu olarak değiştirmektir. Çok uzun zamandan bu yana hâla eski düzende bilindik klasik yöntemlerle devam ediyorsanız zamana uygun politikalar belirlemenin ve yeni bir güncelleme yapmanın vakti çoktan gelmiş demektir.

Örneğin, belki de şimdiye kadar yaptığınız satışların çoğunu yüzyüze demo sunumlar yaparak gerçekleştirdiniz. Potansiyel müşterilerinizle telefon görüşmeleri yapıldı.  Randevular ayarlandı ve görüşmeye gittiniz çay kahve içimi sonrası ürün yada hizmetlerinizin sunumunu yapıp görüşmeyi bitirdiniz. Bu sürecin sonunda çok sayıda satış gerçekleşti.  Buraya kadar çok iyi. Ancak artık yeni bir dönemdeyiz. Belkide çok uzun süre yüz yüze müşteri görüşmeleri yapamayabilirsiniz.

Peki ne olacak?. Köşenize çekilip endişe içinde oturacakmısınız?. Tabiki hayır. Zira şirketin ayakta durması gerekiyor. Dolayısı ile artık yüzyüze görüşme yapamayacağınız potansiyel müşterilerinizle teknolojiyi daha fazla kullanarak GoToMeeting, Google Meet yada RingCentral gibi video konferans araçlarıyla kolayca yapabilirsiniz.

Rakiplerinizin web sitelerini ziyaret edin ve detaylı olarak inceleyin. Belkide sektörünüzdeki herhangi bir şirket müşterilerine yeni bir özellik sunmuş, yenilikçi bir uygulama başlatmış, daha geniş kitlelere ulaşabileceği aktivasyonlar gerçekleştirmiş yada ürünlerinin satış fiyatlarını düşürmüş olabilir. Rakiplerinizden yada çevrenizden habersiz kalarak geçersiz çözümlerle boğuşursanız potansiyel müşterilerinize ulaşma noktasında ciddi sorun yaşamaya başlarsınız. Hemen şimdi çevrenizi, rakiplerinizi, dünya çapındaki teknolojik gelişmeleri incelemeye başlamak için tam zamanı. Sadece incelemekle kalmayıp tüm satış stratejilerinizi aslında uzak kaldığınız teknolojiye uyumlu olarak yeniden gözden geçirin ve güncelleyin.

2 – E Maillerinize Daha Az Zaman Harcayın

Covıd 19 Pandemisi uzaktan çalışmayı zorunlu hale getirdiğinden, muhtemelen daha fazla e-posta gönderip alıyorsunuz. Ancak her mailiniz okunacak diye bir kural yok.  E posta göndermeye takılıp kalarak zaman kaybetmeyi bırakın. Maillerinizi okumayan potansiyel müşterilerinize ulaşabilmek için farklı kanalları denemeniz gerekebilir. Bunun için gönderdiğiniz maili kimin açıp okuduğunu ve içeriğindeki bağlantıları tıkladığını görmek amacıyla e-posta izleme yazılımı kullanabilirsiniz. Teknolojiden uzak durmayı artık bırakın. İzleme yazılımı kullanarak bir alıcının e-postalarınızı gördüğünü ancak yanıt vermediğini fark ederseniz farklı bir yöntemle örneğin bir telefon görüşmesi, bir whatsapp mesajı veya sosyal medya kanalı ile ulaşmayı deneyin.

3 - Reklam Politikanızı Değiştirin

Broşür yada el ilanları ile insanlara ulaşmaya çalışmak şu dönemde boşuna bir davranış olacak. El ilanını kapısına bıraktığınız dükkan sahibi belkide aylarca dükkanını açmayacak ve sizin ilanınızı hiçbir zaman görmeyecek. Bunun yerine kaynaklarınızı daha ilgili potansiyel müşterilerinize yönelik daha küçük, daha odaklı kampanyalara harcayın. Bu strateji Covid-19 sırasında şirket gelirinizi artırmanıza ciddi anlamda yardımcı olacaktır

Reklam konusunda mutlaka Dijital Pazarlama kanallarına yönelin. Dijital Pazarlama konusunda yeterli bilginiz yoksa bir Dijital Medya Ajansı yada Dijital Pazarlama Uzmanı için ayıracağınız bütçenizde sınırlıysa bu konuda kendinizi eğiterek açığı kapatabilirsiniz. Bunun için süratle bir Dijital Pazarlama Eğitimi almak yapabileceğiniz en akılcı strateji olacaktır. Eğitim sonunda artık teknoloji ile daha barışık olacak etkili reklam için dijital medyayı nasıl kullanacağınızı profesyonel anlamda biliyor olacaksınız. Dolayısı ile sürecin sonunda hiç vakit kaybetmeden reklam hedeflerinizi belirleyin ve tüm dijital kanallarda var olmak için harekete geçin.

4 – Satış Ücretlerinizi Artırın

Bazen daha fazla gelir elde etmenin en basit yolu, satış fiyatlarınızı yükseltmektir. Her sektörün koşulları böyle uç bir hareketi desteklemese de zaman zaman oldukça fazla işe yarayabilir. Zira covid 19 salgını sürecinde dijital pazarlama ve sosyal medya gibi bazı sektörler ciddi bir büyüme kaydetti.

Evet satış fiyatlarınızı yükseltmek mevcut müşterilerinizi kaybetme riski taşır. Ancak küçük bir fiyat artışı daha yeni işler almanızada yardımcı olabilir. Birçok tüketici, daha yüksek fiyatlı bir ürünün daha kaliteli olduğunu varsayar. Dolayısı ile kaliteden asla ödün vermeden fiyatlarınızı yükseltmeniz sorun teşkil etmeyecektir. Hatta aksine daha fazla talep görmeye başladığınızı gözlemleyebilirsiniz. Ancak özellikle tekrar vurgulayalım. Verdiğiniz hizmetler yada satışını yaptığınız ürünler konusunda kalite her zaman öncelikli politikanız olsun.

5 - Ürün ve Hizmetlerinizi Paketleyin

Covid-19 sürecinde işletme gelirini artırabilmek için ürünlerinizin veya hizmetlerinizin satış şeklini değiştirebilirsiniz. Nasıl?. Şöyle, Örneğin biliyorsunuz ülkemizde internet hizmetini kullanabilmek için Türk telekom, dsmart, kablo tv gibi değişik firmalardan talepte bulunmak gerekir. Görüşmeler esnasında müşteri temsilcisi farklı internet paketlerinden bahseder.

Hepsinin özellikleri ve ücreti farklıdır. Yani interneti paketlenmiş olarak satarlar. Bu şekilde satış yapan birçok sektör var. Mobil operatörleri düşünün. Yada bir sigorta acentesini. Bütün bunlar paketlenmiş şekilde hizmet satışı yapar. Bu modeli birebir işletmenize uyarlayabilir ürün yada hizmetlerinizi özelliklerine göre belirleyeceğiniz farklı fiyatlarla yeniden satışa çıkarabilirsiniz.

6 - Mikro Yönetim Yapıyorsanız Bundan Vazgeçin

Belkide ilk defa duyduğunuz bir kavramla karşı karşıya kaldınız. Zihninizde yıldırım hızıyla ortaya çıkan Mikro Yönetim Nedir sorusunu hemen cevaplayalım, Mikro Yönetim kısaca çalışanları gereğinden fazla izlemek yada sürekli kontrol etmek anlamına gelir. Bir mikro yönetici, personelin yanından mesai saatleri boyunca hemen hemen hiç ayrılmaz ve aşırı kontrol mekanizması uygulayarak onları psikolojik olarak rahatsız edip verimliliğini düşürür. Çalışanın verimliliği düşünce otomatik olarak şirketin satışlarıda verimliliğide düşecektir.

Yakın zamanda yapılan global bir araştırma sonucuna göre, mikro yönetim deneyimini yaşayan personelin % 68 'i ciddi anlamda psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Hemen hemen tamamı bu yönetim modelinin verimliliklerini olumsuz etkilediğini belirtti. Etkilememesi mümkün değil. Mikro Yönetimin personel üzerindeki istenmeyen etkilerini dolayısı ile işletmeyi zarara uğrattığını artık net olarak biliyoruz. Mikro Yönetici özellikleriniz varsa bundan hemen vazgeçin.

Personelinizle bir araya gelin. Bu toplantı esnasında herkese görevlerini bildirin. Onlardan net beklentilerinizi anlatın. Not almalarını sağlayın. Onlara ulaşmaya çalışacakları hedefler belirleyin. Ve tam olarak tüm isteklerinizde net olun. Ekibiniz tam olarak ne istediğinizi bilirse, istediklerinizi yapmak için daha iyi odaklanacaklardır. Çalışanlarınızın her birini kendi görevinde yetkilendirin ve artık karışmayın. Onları kendi projelerinde yetkili yapmak, güvenlerini artırır. En önemlisi, mükemmeliyetçilikten vazgeçin. Çalışanlarınızın yaptığı her şeyi nitelendirmek yerine, yapılanın mükemmel olmaktan her zaman daha iyi olduğunu anlayın. Hepsi bu. Bu politikayı benimseyip uygulamaya başladığınız anda bir sonraki ay daha yüksek satışlar yakaladığınızı bizzat gözlemleyeceksiniz.

7 - Web Sitenizi Güncelleyin

Yukarıdaki ilk 6 maddeyi eksiksiz olarak yerine getirdiniz. Çok iyi. Artık satış stratejiniz daha güçlü. Dijital pazarlama konusunda uzmansınız. Reklamlarınız alakalı ve doğru kişileri hedefliyor. Ekibiniz en yüksek verimlilikte çalışıyor.  Buraya kadar herşey tamam. Ancak web siteniz zayıfsa, hızla değişen dünyaya uyum sağlamaktan  çok uzaksa istediğiniz satış rakamlarını yine de elde edemezsiniz. Neden?. Çünkü sizde biliyorsunuz ki dünya artık daha dijital.  Bu değişimden uzak kalmak sadece size zarar verir.

Unutmayın Web siteniz satışların yüksek düzeyde artmasınıda sağlayabilir en düşük noktada kalmasınıda. Eğer güncel teknolojilerle her anlamda uyumlu ise satışlarınızı artırırken, yıllar öncesinin geçerliliğini kaybetmiş teknolojilerinin izlerini taşıyorsa kaçınılmaz olarak satışları düşürecektir. İçinde bulunduğumuz dijital dünyada web siteniz işletmenizin internetteki yüzüdür. Onun kaliteyi yansıttığından ve teknoloji ile uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Web siteniz gerek tasarım gerekse kod yapısı olarak yeni nesil teknolojilerle uyumlu olmalı. Kullanıcıları sorunsuz bir mobil görünümle karşılamalı. Sürekli güncelliğini korumalı. Ürün ve hizmetlerinize dair net, açık ve olabilecek en detaylı bilgileri sunuyor olmalı.  Potansiyel müşterileriniz web sitenizde gezinirken zorlanmamalı. Dahası işletmenizden beklentileri konusunda web sitenizden istedikleri bilgiyi yeterince alabileceğini bilmeli. Bütün bunların haricinde çok hızlı açılan bir siteniz olmalı. Web siteniz yavaş açılıyorsa bu sorunu mutlaka ve süratle düzeltin. Aksi halde çok sayıda potansiyel müşteri web sitenizin açılmasını beklerken vazgeçip bir daha uğramamak üzere gidebilir.  

Sonuç

Evet, sadece sizi değil bütün dünyayı etkisi altına alan, davranışları kısıtlayıp insanları evlere kapatan bir Pandemi Süreci yaşanıyor.  Belki daha uzun süre bu şekilde olacak. İşletmenizin bundan ciddi anlamda etkileneceğini düşünüyorsunuz. Olabilir. Zira sıra dışı bir süreç yaşanıyor. Ancak yukarıda 7 madde halinde belirttiğimiz yönergeleri eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde bu ağır süreci daha rahat geçirmeniz mümkün Bunlar yapamayacağınız şeyler değil. Her bir maddeye ayrı ayrı odaklanıp mutlaka yapın. Önerilerimiz uzun vadede size ciddi anlamda her açıdan kazanç sağlayacak. Pandemi bitip İyi zamanlar geri döndüğünde şimdi yaptığınız değişiklikler meyvesini vermeye devam edecek. O zamana kadar, bu başlangıcı yapmanın ve tavsiyelerimizi uygulamanın şimdi tam zamanı.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?