online-egitimler-bogazici-enstitusu
Özveri Ne Demek?

Özveri Ne Demek?


Özveri, kişinin belli bir amaca ulaşmak için kendi çıkarlarını bir kenara koyarak fedakârlık yapmasıdır. Özveri, kişinin kendi faydasını değil, diğer insanların faydasını gözeterek eylemde bulunmasıdır.

Özveri kelimesi, bencil olmayan insanları tanımlamada kullanılan bir sözcüktür. Eğer bir kişi bir işi yaparken kendi çıkarlarını düşünmüyorsa o kişi için “özverili” sıfatı kullanılabilir. Ancak özverili olmak, kişinin kendinden taviz vermesi ve benliğini kaybetmesi değildir. Tam tersine, özveri kişinin kendisiyle barışık olması, değerlerine bağlı kalması ve hedeflerine ulaşmak için gerektiğinde fedakarlık yapabilmesiyle ilgilidir.

Özveri Nedir?

özveri ne demek

Özveri, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından “bir hedefi gerçekleştirmek için kişinin kendi çıkarlarından vazgeçmesi” şeklinde tanımlanır. Özveri, kişinin bir işi yaparken sahip olduğu çıkarları ve kendisine fayda sağlayacak alanları düşünmeyerek hareket etmesidir. Özveri, bencilliğin zıttıdır denebilir. Özveri, “öz” ve “veri” kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Öz, kişinin kendi benliğini oluşturan unsurların tamamı olarak tanımlanırken veri kelimesi “vermek” kelimesinden gelmektedir. Kelime, “özvermek” şeklinde söylenemeyeceğinden “özveri” olarak dilimize kazandırılmıştır. 

Özveri kelimesinin yerine zaman zaman “diğerkâm” kelimesi de kullanılmaktadır. Diğerkâmlık, herhangi bir eylemi yerine getirirken başkalarının çıkarlarını göz önünde bulundurmak demektir. Örneğin birine içten bir şekilde yardım ederken kişi kendi çıkarını düşünmez, karşısındaki kişinin iyiliğini gözetir.

Özveri; kişinin kendini karşısındaki kişiye adaması, kendini yok sayması şeklinde yanlış tanımlanır. Ancak özveride kişi amaca ulaşırken tamamen kendini unutacak şekilde hareket etmez, karşısındaki kişiye özverili davranırken sınırını korur. Özveri, kendini kaybetmek demek değildir.

Özveri, insanların birbirlerine karşı saygı, sevgi ve yardımseverlik duygularını göstermelerinde önemli bir rol oynar. Özverili davranışlar, insanların arasındaki bağları güçlendirir ve toplumda dayanışmayı arttırır. Özveri, iş hayatında da oldukça önemlidir. Çünkü çalışanlar, işlerini yaparken sadece kendilerini değil, aynı zamanda işyerinin diğer çalışanlarını ve müşterilerini de düşünmek zorundadırlar. Bu nedenle, özverili çalışanlar, işyerindeki ortamı olumlu etkileyerek daha başarılı ve verimli bir çalışma ortamı yaratırlar.

Özverili Olmak Ne Demek?

özverili olmak

Özverili olmak, belli bir amacı yerine getirirken kendi çıkarını düşünmeden hareket eden kişiler için kullanılan bir sıfattır. Özverili olmak, kısaca fedakâr olarak tanımlanabilir.

Örneğin bir iş yerinde görevlerini yerine getirirken alacağı maaşı düşünmeden, iş yerine katkı sunmayı ve görevini eksiksiz şekilde yerine getirmeyi amaç edinen kişiler özverilidir diyebiliriz. Özverili kişiler, bir işi yerine getirirken başkalarının faydasını ve çıkarını kendininkinden daha önemli görür. Özverili kişiler diğerkâmdır, özgecidir.

Özverili olmak; toplumsal huzurun sağlanması, üretkenliğin sürdürülmesi gibi açılardan bakıldığında sosyal olarak önemli bir olgudur. Çünkü özverili kişiler, hep kendilerini düşünmeyip başkalarının yararını da göz önünde bulundurduğu için toplumun gelişmesine katkı sunar. Aksi takdirde herkesin kendi faydasını düşündüğü ve bunun için çalıştığı bir toplumda kaos oluşur ve ilerleme yaşanmaz.

Özverili olmak, sıklıkla yanlış anlaşılan bir kavramdır. Özverili olmak, kişinin kendini hiç düşünmemesi ve kendini tamamen hiçe sayması demek değildir. Özverili insanlar başkalarının faydasını düşünürken kendini unutmaz ve kendiyle karşısındaki kişi arasındaki sınırı korumaya özen gösterir. Kısacası özverili olmak kendinden taviz vermek değildir; diğerkâm olmaktır, kişinin yalnızca kendisi için yaşamamasıdır.

Özveriyle Çalışmak Ne Demek?

Özveriyle çalışmak, kişinin bir işi tamamlamaya çalışırken diğerlerinin faydasını gözetmesi ve kendinden fedakârlık etmesidir. Özveriyle çalışmak, birçok kurumun çalışanlarda aradığı bir niteliktir.

Özveriyle çalışmak, kişinin bir işte kendi çıkarından çok işin diğer insanlara sağlayacağı faydayı, işi en iyi şekilde yerine getirmeyi düşünmektir. Özveriyle çalışan kişiler, iş yerlerinde hem personeller hem de yöneticiler tarafından takdir görür. Çünkü özveriyle çalışan kişiler kendi çıkarlarını ön plana alarak eylemde bulunmaz, bir işi yaparken o işin diğer kişilere sunacağı yararı göz önünde bulundurur.

Özveriyle çalışmak hem yapılan işin gelişmesini hem kurumun ilerlemesini sağlar. Özveriyle çalışan kişiler, kendilerine de yatırım yapar çünkü bu kişiler iş dünyasında değer görür. Dolayısıyla özverili kişiler, gelecek iş başvurularında daha sağlam referanslar kullanarak daha avantajlı hale gelirler.

Özveri Nasıl Yazılır?

Türk Dil Kurumuna (TDK) göre özveri kelimesi birleşik yazılır. Özveri kelimesi, öz ve veri kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir birleşik kelimedir bu yüzden bitişik yazılmalıdır.

Özverinin Eş Anlamlısı Nedir?

Özverinin eş anlamlısı fedakârdır. Özverinin zıt anlamlısı ise egoist, bencil, çıkarcı gibi kelimelerle ifade edilebilir.

Özveri, kişinin bir eylemde bulunurken kendi çıkarlarını göz önünde bulundurmaması olarak tanımlandığı için bu kelimenin eş anlamlısı “fedakâr” olarak bilinir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?