Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Öz Geçmiş Nasıl Hazırlanır?

Öz Geçmiş Nasıl Hazırlanır?


Öz geçmiş hazırlamak, iş başvurularını tamamlamak için uygulanması gereken ilk adımdır. Tüm kurum, kuruluş ve şirketler tarafından işe alım yapılırken kişilerden öz geçmiş belgelerini göndermeleri istenmektedir. Öz geçmiş belgesinde neler bulunmalıdır? Öz geçmişinize sadece iş deneyimlerinizi yazmak yeterli midir? 10 adımda öz geçmiş nasıl hazırlanır? Aklınızda gezinen tüm bu ve buna benzer soruların cevabını öğrenmek için gelin “10 Adımda Öz Geçmiş Nasıl Hazırlanır?” adlı rehberimize göz atalım! 

Öz Geçmiş Nedir?

Öz geçmiş, bireylerin akademik bilgilerini ve iş deneyimlerini kapsayan ve iş başvuruları sırasında kullanılan bir belgedir. Öz geçmiş içerisinde kişilerin eğitim bilgileri, iş tecrübeleri ve referansları yer almaktadır. Öz geçmiş belgesinin işvereni etkilemesi için profesyonel şekilde hazırlanması gerekmektedir. Öz geçmiş hazırlarken en çok dikkat edilmesi gereken nokta, belgede yer alan bilgilerin daima güncel olmasıdır. Aksi takdirde tarihi geçen bilgiler işe alım yapan kişiye sizin hakkınızda yeterli bilgi sağlayamaz.

Öz Geçmiş İş Başvurularında Neden Önemlidir?

Öz geçmiş, iş başvuruları sırasında işveren tarafına hakkınızda bilgi sağlaması açısından oldukça önemlidir. İşe alım yapan her kategoriden şirket, firma, kurum ve kuruluşlar aday kişi için kendilerine uygun kriterler belirlemektedir. İşveren tarafından belirlenen bu kriterler, iş ilanlarıyla beraber yayımlanmaktadır. Öz geçmiş belgesi, kişinin işveren tarafından yayımlanan kriterlere uyup uymadığını göstermektedir. 

İş başvurularının dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilmesiyle birlikte etkili öz geçmiş hazırlamak önemli bir hale gelmiştir. Öz geçmiş belgesi, insan kaynakları departmanı ya da işveren ile paylaşılmadan önce mutlaka etkileyici, açık ve net ifadeleri kapsadığından emin olunmalıdır. Bu sayede işveren, açık pozisyona aday olan kişinin işin niteliklerine olan uygunluğunu saptayabilir. 

10 Adımda Etkileyici Öz Geçmiş Nasıl Hazırlanır?

10 adımda etkileyici öz geçmiş şu şekilde hazırlanır:

  1. Güncel iletişim bilgilerinizi yazın.
  2. Yeteneklerinizi ve hobilerinizi ekleyin.
  3. Akademik geçmişinize dair detaylı bilgi verin.
  4. İş deneyimlerinizi yazın.
  5. Katıldığınız gönüllü çalışmalara yer verin.
  6. Sayfa sayısının fazla olmamasına özen gösterin.
  7. Dil bilgisi ve yazım kurallarına uyun.
  8. Aldığınız sertifikaları ekleyin.
  9. Belge biçimlendirmesini profesyonel şekilde yapın.
  10. Size referans olabilecek kişilerin iletişim bilgilerini ekleyin.

1. Güncel İletişim Bilgilerinizi Yazın

10 adımda etkileyici öz geçmiş yazmak için ilk adım, iletişim bilgilerinizi güncel tutmaktır. Öz geçmiş belgesinin en başında isim, soyisim ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Yazılan iletişim bilgileri öz geçmiş belgesinde olabildiğince güncel tutulmalıdır. Öz geçmişte bulunan iletişim bilgileri, işverenin mülakat değerlendirmesi yaptıktan sonra size ulaşması gerektiğinde kullanacağı bir veridir. Öz geçmiş belgesinde kişinin iletişim bilgileri güncel olmazsa işe alım yapan taraflar, iş başvurusunda bulunan insanlara geri bildirim yapma olanağı bulamazlar. 

2. Yeteneklerinizi ve Hobilerinizi Ekleyin

Etkileyici öz geçmiş hazırlamak için önemli noktalardan diğeri ise öz geçmiş belgenizde yetenek ve hobilerinize yer vermektir. Yetenek ve hobiler, en az iş tecrübesi kadar dikkat çekmektedir. Öz geçmiş belgelerinde yetenek ve hobiler kısmı net ve kısa şekilde yazılmalıdır. 

3. Akademik Geçmişe Dair Detaylı Bilgi Verin

10 adımda etkileyici öz geçmiş hazırlamak için üçüncü adım akademik geçmişe dair detaylı bilgi vermektir. Öz geçmiş belgesinde bulunması gereken en önemli bilgiler, kişinin akademik geçmişine dair bilgilerdir. İşverenler, işe alım yaparken adayların en çok akademik geçmişini incelemektedir. Kişinin akademik geçmişi ve eğitim bilgileri işe kabul edilmesi için en geçerli kriterdir.

 

 

 

4. İş Deneyimlerinizi Yazın

10 adımda öz geçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan diğeri de iş deneyimlerinizi eksiksiz olarak yazmaktır. Öz geçmiş belgelerinde işverenlerin en çok dikkat ettiği unsurlar iş deneyimleri ve eğitim bilgileridir. Öz geçmiş belgelerini etkileyici hale getirmek için iş tecrübelerinizi başlangıç ve bitiş tarihlerini belirterek yazmanız gerekmektedir. Aksi durumda işverenin gözünden öz geçmiş belgesi oldukça karmaşık bir biçim alacaktır.

5. Katıldığınız Gönüllü Çalışmalara Yer Verin

10 adımda etkileyici öz geçmiş hazırlamak için beşinci madde, katıldığınız gönüllü çalışmalara öz geçmiş belgesinde yer vermektir. Katıldığınız çalışmalar ve etkinlikler gönüllülük esasına dayansa da işveren için önemli bir veri niteliği taşımaktadır. Profesyonel şekilde öz geçmiş hazırlamayı bilmeyen kişiler, genellikle öz geçmiş belgelerine gönüllü olarak katıldıkları çalışmaları eklememektedir. Aksine öz geçmiş belgesinde yaptığı gönüllü çalışmalara yer veren kişi, işverene sosyal yönü hakkında bilgi sağlamaktadır.

6. Sayfa Sayısının Fazla Olmamasına Özen Gösterin

Öz geçmiş hazırlarken yapılan en büyük hatalardan birisi de sayfa sayısına dikkat etmemektir. İşverenleri etkilemek için pozisyonla ilgili  deneyimlerin fazla olması önemlidir. Fakat işverenler öz geçmiş belgelerinde iş deneyimlerini kronolojik olarak düzenlenmiş şekilde tek sayfada görmek isterler. Bu sayede daha az zaman harcayarak pozisyon için aday değerlendirmesi yapma fırsatı yakalamaktadırlar. Tüm bilgileri içerecek şekilde öz geçmiş belgelerinin maksimum 2 sayfa uzunluğunda hazırlanması gerekmektedir.

7. Dil Bilgisi ve Yazım Kurallarına Uyun

10 adımda öz geçmiş hazırlamak için yedinci madde ise dil bilgisi ve yazım kurallarına uymaktır. Öz geçmiş belgesinde yer alacak ifadelerin net şekilde anlaşılması için yazım kuralları ve dil bilgisine özen göstermek önemlidir. Dil bilgisi ve yazım kuralları açısından fazla hata içeren ifadeler, okunan kişi tarafından açık şekilde anlaşılmayabilir. Aynı zamanda bir öz geçmiş belgesinin profesyonel şekilde hazırlandığını göstermek için dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun ifadeler kullanılmalıdır.

8. Aldığınız Sertifikaları Ekleyin

Öz geçmiş hazırlarken kendinizi gösterebileceğiniz tek nokta eğitim bilgileri ya da iş deneyimleriniz değildir. Mesleki ya da kişisel gelişim alanında aldığınız eğitimlerden edindiğiniz sertifikalar da sizin bireysel başarınızı kanıtlamaktadır. İşverenler, işe alacakları kişinin birçok konuda yetkin olmasına önem vermektedir. Örneğin insan kaynakları uzmanı alanında açılan boş pozisyonda beklenilen kriterlerden birisi Office 365 programlarına hakim olmaktır. Kişinin aldığı sertifikaları öz geçmiş belgesine eklemesi, belli alanlarda donanımlı olduğunu göstermektedir.

9. Belge Biçimlendirmesini Profesyonel Şekilde Yapın

10 adımda etkileyici öz geçmiş hazırlamak için dokuzuncu madde, belge biçimlendirmesini profesyonel şekilde yapmaktır. İş başvuru süreçlerinde hiçbir işveren dağınık ve biçimsiz gözüken bir öz geçmiş belgesinden hoşlanmayacaktır. İşveren üzerinde etkili ve ikna edici bir öz geçmiş hazırlamak için belgenin biçimlendirmesi düzgün olmalıdır. 

10. Size Referans Olabilecek Kişilerin İletişim Bilgilerini Ekleyin

10 adımda etkileyici öz geçmiş hazırlamak için son madde ise size referans olabilecek kişilerin iletişim bilgilerini öz geçmiş belgenize eklemektir. Referans kişiler, iş başvurusunda bulunan bireyin işini ne kadar düzenli ve profesyonel yaptığına dair teminat verenlerdir. İş başvurusunda bulunan kişiye referans olanların iletişim bilgileri, kişinin öz geçmiş belgesinde mutlaka yer almalıdır. Bu sayede işveren, başvuru yapan kişi hakkında değerlendirmede bulunurken referans olanlarla iletişime geçmektedir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?