İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-04-01T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Oyun Terapisi Nedir?

Oyun Terapisi Nedir?


Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendisini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel bir terapi çeşididir. 

Oyun terapisi, çocukların bilişsel ve sosyal yeteneklerini, duygu ve düşüncelerini oyunlar ile ortaya çıkarmalarını amaçlar. Oyun terapisti ise çocuğun ortaya koyduğu oyun dünyasına onunla beraber girerek çocuğun oyun dilini konuşur. Terapi sürecinin sonunda çocukların yaşadığı duygusal sorunları gidermeleri ve sağlıklı bir gelişim sürecinde olması hedeflenir.

Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?

oyun terapisi nasıl yapılır

Oyun terapisi, bu alanda eğitim almış bir ruh sağlığı uzmanı tarafından çocuğun çeşitli oyun ve oyuncaklar yardımıyla iç dünyasını ortaya çıkarmak için yapılan bir terapi yöntemidir. Çocuğun oyuncaklara karşı yaklaşımı ve oyun sırasındaki tutumlarından yola çıkılarak ruh hali anlaşılmaya ve problemi çözülmeye çalışılır.

Bu esnada bazı tekniklerden yararlanılır. Örneğin yapılandırılmış yöntemler kullanan bir terapist, çocuğun problemine göre bazı oyunlar ve oyuncaklar belirler, çocuğa yönerge verir ve seans sırasındaki tutumlarını gözlemler. Yapılandırılmamış yöntemlerde ise oyunu çocuk belirler ve yönetir, terapist ise eşlikçi ve gözlemci konumundadır. Çocuğun oyun sırasında gösterdiği tepkilere ve yaşadığı duygulara göre analiz yapılır.

Terapistler oyun terapisinde birçok yöntem ve teknik kullanır. Hangi tekniklerin kullanılacağını belirleyen şey ise çocuğun takvim yaşı ile seansa getirdiği problemdir. Çocuğun gelişim dönemlerine uygun olarak farklı oyunlar ve oyuncaklar kullanılabilir. Burada oyunun ve oyuncakların terapötik bir işlev görmesi önemlidir. Yani oyun terapisinde seçilen oyunların ve oyuncakların ayrı bir anlamı vardır, bunların her biri çocuğun anlamak ve gelişimini sağlamak için kullanılır.

 

 

Oyun Terapisi Yöntemleri Nelerdir?

oyun terapisi yöntemleri nelerdir

Oyun terapisi yöntemleri şunlardır:

  • Filial terapi
  • Deneyimsel terapi
  • Kum tepsisi tekniği
  • Çocuk merkezli terapi
  • Kukla yöntemi
  • Theraplay
  • Adlerian (Adlerci) yöntem
  • Masal terapisi
  • Psikanaliz alanında uygulanan teknik
  • Floortime yöntemi
  • Gelişimsel oyun terapisi

Oyun terapisi yöntemleri temelde yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş olmak üzere iki grupta incelenir. Yönlendirilmiş olan yöntemlerde terapist çocuğun hangi oyunu oynaması ve hangi oyuncakları kullanması gerektiğini belirler. Ancak yönlendirilmemiş oyun terapisi yöntemlerinde terapist çocuğu yönetmez, onu sadece gözlemler ve oyunu çocuğun yönetmesini ister. Örneğin psikodinamik temelli oyun terapilerinde bu yaklaşım kullanılır.

Evde Oyun Terapisi Yapılabilir mi?

Evde oyun terapisi yapmak mümkün değildir çünkü bu alanda özel olarak kullanılan oyuncaklar, oyunlar ve seans odası yerine geçen oyun odası bulunmaktadır. Ayrıca oyun terapisi uygulamak için kişinin belli bir yetkinlikte olması ve etik açıdan danışan konumundaki çocuk ile bir tanışıklığının olmaması gerekir.

Aksi halde çocuk kendini açmakta güçlük çeker ve yanlış yönlendirilebilir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Dolayısıyla evde oyun terapisi yapılmaz; bu teknik, oyun terapisi uygulayan psikolojik danışmanlık merkezlerinde uzman psikologlar ya da psikolojik danışmanlar tarafından uygulanır.

Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisi 3 ile 10 yaş arasındaki çocukların uyum ve davranış problemlerinin anlaşılıp giderilmesini, öz güven kazanmasını, duygusal problemlerini azaltmasını sağlar. Tüm bunlar, oyun terapistinin çocuğu etkin ve empatik bir biçimde dinlemesiyle mümkün olur.

Oyun terapisinin faydalarından biri de çocuğun öz farkındalığının artmasını sağlamasıdır. Terapist uygun teknikleri kullanarak çocuğun yaşadığı problemi anlamlandırmayı ve çözmeyi başarmasına yardımcı olur. Böylece çocuğun davranışlarında değişim olur, çocuk duygularını daha iyi düzenleyebilir ve davranışlarıyla ilgili sorumluluk alabilir. 

Çocuklar için oyun oldukça önemli bir alandır çünkü çocuklar kendilerini oyunlar ve oyuncaklar üzerinden ifade eder dolayısıyla buradan yararlanarak terapi yapmak onları anlamayı kolaylaştıracaktır. Kısaca bu terapi yöntemi sayesinde çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan daha sağlıklı bir yapıya sahip olacağını söyleyebiliriz.

Oyun Terapisti Nedir?

Oyun terapisti, oyun terapisi yöntemleri ve teknikleri ile ilgili eğitim alarak çocuk yaş grubundaki danışanlarla bu alanda çalışan ruh sağlığı uzmanıdır. Oyun terapisti olmak için üniversitede Psikoloji Bölümü okumak şarttır, ardından mutlaka bu alanda eğitim ve sertifika alınmalıdır.

Çünkü Psikoloji Bölümü’nde bu alanda özel bir eğitim verilmemektedir. Öte yandan PDR Bölümü mezunları da gerekli eğitimi aldığı takdirde bu mesleği icra edebilmektedir.

 

 

Oyun Terapisti Ne Yapar?

oyun terapisti ne yapar

Oyun terapisti 3 ile 10 yaş arasındaki farklı gelişim özellikleri gösteren çocuklarla çalışır, onlarla terapötik oyunlar oynayarak iç dünyalarını anlamaya çalışır. Oyun terapisti, farklı gelişim dönemlerindeki çocukların yaşadığı uyum ve davranış problemlerini çözmek, çocukların farkındalığını ve sorumluluk bilincini arttırmak için çeşitli oyun terapisi yöntemlerini ve psikolojik danışmanlık tekniklerini kullanır.

Oyun terapisti, çocuğun sahip olduğu problemi anlamak ve çözmek için düzenli olarak seans düzenler. Seanslar genelde haftada bir kez yapılır ve çocuk seansa ebeveyniyle gelir. Ancak oyun odası da diyebileceğimiz seans odasına çocuk tek başına alınmalıdır. Seans boyunca terapist çocukla oyun oynar ve onun iç dünyasını anlamak için gözlem yapıp sorular sorar. Çocuğun sorulara verdiği cevaplar, oyun sırasında yaşadığı duygu durumu ve oyuncaklarla kurduğu ilişki gibi faktörlerin her biri, birer terapi malzemesidir. Terapist, bu malzemeleri değerlendirir, analiz eder ve tedavi için kullanır. 

Sanılanın aksine oyun terapistliği sadece normal gelişim gösteren çocuklar için geçerli bir yöntem değildir, otizmli çocuklara da bu yöntem uygulanabilir. Önemli olan terapistin bu alanda kapsamlı eğitim alıp gerekli teknikleri uygulayacak yetkinliğe erişmesidir.

Oyun Terapisti Nasıl Olunur?

Psikoloji Bölümü veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Bölümü’nden mezun olup Oyun Terapisi Eğitimi alan kişiler oyun terapisti olarak çalışabilir. Oyun terapisti çocuk yaş grubundaki kişilerin yaşadığı psikolojik problemleri çözüme kavuşturmak için oyun terapisi yöntemini kullanır ve bu yöntem ile çocuğun iç dünyasını anlayarak seans planını oluşturur ve problemin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Oyun Terapisi Eğitimi Nedir?

oyun terapisi eğitimi nedir

Oyun terapisi eğitimi; oyun terapisi yöntemleri, teknikleri, oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar, oyuncakların ve oyunların anlamları gibi alanlarda kapsamlı bilgi edinmeyi sağlayan bir eğitim programıdır. Bu eğitimi alan kişiler, ilgili alanda uzmanlık ve yetkinlik elde edip sertifika kazanmakta ve bu sayede ilgili terapi yöntemini uygulama hakkı elde etmektedir.

Eğitime katılan kişiler; çocukların gelişim özelliklerini, oyuncakların ve oyunun önemini, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış oyun terapisi yöntemlerini, çocuk ile terapötik ilişki kurmayı öğrenir. Ayrıca oyun odasının nasıl dizayn edilmesi gerektiği, hangi oyuncakların oyun odasına getirilmesi gerektiği gibi bilgiler de bu eğitimle birlikte öğrenilir.

Oyun terapisi eğitimi fiyatları ise genellikle 1500 TL ile 600 TL arasında değişir. Fiyatlar, eğitimi düzenleyen kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 

Bu eğitim, daha çok üniversite onaylı kurumlar ya da çeşitli psikolojik danışmanlık merkezleri tarafından düzenlenmektedir. Güvenilir olmayan alınan eğitimler, katılımcının mağdur olmasına ve geçersiz sertifika almasına neden olabilir. Dolayısıyla üniversiteler gibi resmi kurumlar tarafından onaylı eğitim veren kurumlara başvurmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Oyun Terapisi Eğitimini Kimler Alabilir?

Oyun terapisi eğitimini şu kişiler alabilir:

Oyun terapisi eğitimini almak için kişinin ilgili üniversite bölümlerinden mezun olması şarttır. Aksi halde alınan eğitim, mesleki alanda kullanılamayacaktır ve sertifika almanın pek bir anlamı olmayacaktır. Özellikle Psikoloji ve PDR Bölümü mezunları, terapist olarak çalışmak istiyorsa bu eğitimi alarak çocuk yaş grubuyla çalışabilir.

Oyun Terapisi Sertifikası Ne İşe Yarar?

Oyun Terapisi Sertifikası şu işe yarar:

  • Oyun terapisi alanındaki uzmanlığı kanıtlar.
  • Kişinin ilgili terapi yöntemini uygulamasını sağlar.
  • Oyun terapisti olmayı sağlar.
  • İş görüşmelerinde avantajlı olmaya yardımcı olur.
  • Psikoloji alanında yapılan iş başvurularında öne çıkarır.

Oyun Terapisi Kitap Önerileri Nelerdir?

Oyun terapisi kitap önerileri şunlardır:

  • Oyun Terapisi - Virginia M.Axline
  • İleri Düzey Oyun Terapisi - Dee C. Ray
  • Çocuk Merkezli Oyun Terapisi - Rise VanFleet
  • Oyun Terapisi - Benimle Oynar mısın? - İsmail Başbunar
  • Çocuk ve Ergenlerle Jungcu Oyun Terapisi El Kitabı - Eric J.Green
  • Gençler İçin Oyun Terapisi: Öz Güven İletişim Kurma Sorunlarla Başa Çıkabilme Becerilerini Geliştirme - Kevin Gruzewski
  • Çocuk Oyun ve Hareket Eğitimi - Özgür Nalbant
  • Çocuk Oyun ve Oyuncak Seçimi - Osman Turhan
  • Çocuk ve Oyun - Maggie Jones
  • Çocuk ve İletişim - Hülya Çelik
Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?