{{spt.item_adi}}
Yangın Eğitimi, herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkan yangınlara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini öğretmek amacıyla hazırlanan bir online eğitim programıdır. Yangın Eğitimi bitiminde katılımcılar yangın söndürme ilkelerini, yangın söndürme tüpünün nasıl kullanıldığını ve yangın anında yapılması gerekenleri öğrenmektedir.
Yangın Eğitimi sonunda katılımcılara sertifika da verilmektedir. Yangın Eğitimi sonunda sertifika alan kişiler, bu alanda bilgi sahibi olduklarını kanıtlama imkanı yakalamaktadır.
Yangın Eğitimi ile şunları öğreneceksiniz:
Yangın Eğitimi, yangın anında yapılması gerekenleri öğreterek kişiyi bilinçlendirmeyi amaçlayan bir online eğitimdir. Yangın Eğitimi ile kişiler, yangına müdahalede neler yapılması gerektiğini öğrenmekte ve eğitim sonunda aldıkları sertifika ile bu alandaki bilgilerini kanıtlama fırsatı bulmaktadır.
Yangın Eğitimi’ne şu kişiler katılabilir:
Yangın Eğitimi’ne katılmak için şunlar gerekmektedir:
Yangın Eğitimi, İstanbul Boğaziçi Enstitüsünde online eğitim metodu ile düzenlenmiştir. Yangın Eğitimi dersleri, yangına müdahale alanında uzman bir eğitmen eşliğinde online (çevrim içi) ortamda sürdürülür. Dersler, önceden stüdyoda çekilen videolardan oluşmaktadır. Videolar hazır hale getirilip İstanbul Boğaziçi Enstitüsünün internet sitesine yüklenmektedir. Eğitime kaydolan kişiler, ders videolarını öğrenci paneli üzerinden siteye giriş yaparak izlemektedir.
Yangın Eğitimi ders konu başlıkları şunlardır:
Yangın Eğitimi’nde ders kaynakları, yangına müdahale alanında uzmanlaşmış bir eğitmen ile önceden stüdyoda çekilen videolardır. Bu ders videoları, İstanbul Boğaziçi Enstitüsünün internet sitesine yüklenmektedir. Eğitime kayıt yaptıran kişiler, videolara öğrenci paneli üzerinden erişebilmektedir. Ders videolarını izlemek için eğitime kaydolmak şarttır. Yangın Eğitimi derslerinin online ortamda yapılması, kişinin zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde esnek bir eğitim süreci yaşamasını sağlamaktadır.
Yangın Eğitimi, iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgili ve yangına müdahale yöntemleri alanında uzman bir eğitmen eşliğinde üniversite veya MEB onaylı sertifika veren eğitim kurumlarından alınır. Onaylı eğitim vermeyen kurumların düzenlediği Yangın Eğitimi’nin güvenilirliği şüpheli olmaktadır.
Yangın Eğitimi’ni iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgili olan ve yangına müdahale yöntemleri alanında uzman olan bir eğitmen tarafından verilmelidir.
İstanbul Boğaziçi Enstitüsünde düzenlenen Yangın Eğitimi’nin belli bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. İstanbul Boğaziçi Enstitüsünde düzenlenen Yangın Eğitimi sonunda alınan sertifika da ömür boyu geçerlidir.
Yangın Eğitimi sonunda katılımcılar şu sertifikaları almaktadır:
Yangın Eğitimi sonunda uygulanan sertifika sınavı, katılımcıların Yangın Eğitimi boyunca öğrendiklerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Yangın Eğitimi sonunda sertifika sahibi olmak isteyen kişiler mutlaka sertifika sınavına katılmalıdır. Sertifika sınavı, çoktan seçmeli sorulardan oluşup online (çevrim içi) ortamda yapılmaktadır.
Yangın Eğitimi sonunda sertifika sınavı, online olarak yapılmaktadır. Eğitimi bitiren kişiler, sınava girmek için yine öğrenci panelini kullanmaktadır. İstanbul Boğaziçi Enstitüsü öğrenci paneline giriş yapılarak sınava başlanmalıdır. Yangın Eğitimi sınav soruları, zorluk derecesi eşit bir şekilde ayarlanacak şekilde hazırlanmıştır. Yangın Eğitimi’ni dikkatle takip eden kişiler sertifika sınavında kolayca başarılı olmaktadır. Sınavda başarılı olan kişiler sertifika almaktadır.
Yangın Eğitimi sonunda alınan sertifika ile kişi, yangına müdahale alanındaki bilgisini belgelemektedir. Yangın Eğitimi Sertifikası, kişinin yangına nasıl müdahale etmesi gerektiğini bildiğini göstermektedir.
İstanbul Boğaziçi Enstitüsündeki Yangın Eğitimi bitiminde verilen sertifikalardan bir tanesi uluslararası alanda da geçerlidir. Dolayısıyla kişinin yangına müdahale alanındaki bilgilerini yurt dışında da kanıtlamasını sağlamaktadır.
Yangın Eğitimi sonunda alınan Boğaziçi Enstitüsü onaylı sertifika ve uluslararası düzeyde geçerli Cardcert sertifika, kişinin belirttiği adrese fiziki olarak kargo yoluyla gönderilmektedir. Üniversite onaylı sertifika, e-Devlet sisteminden yapılacak sorgulama ile görüntülenmektedir. Sertifikanın e-Devlet üzerinden görülme süresi ise sertifikanın hazırlanmasını takip eden 20 gün içinde gerçekleşmektedir.
Yangın, çeşitli maddelerin oksijen ve ısı ile girdiği tepkime sonucunda ortaya çıkan yanma reaksiyonudur. Yangın bir doğal afettir ve farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Yangının doğa ve insan yaşamı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır.
Yangın, yanma özelliğine sahip olan maddelerin oksijen ve ısı ile tepkimeye girip yanma reaksiyonu vermesi sonucunda oluşur.
A, B, C, D ve F sınıfı olmak üzere toplam 5 adet yangın çeşidi vardır.
Bu yangın çeşitlerinin oluşma nedenleri ve söndürülmesinde kullanılan malzemeler birbirinden farklıdır. Yangın çeşitleri arasında söndürülmesi en zor olan ise F sınıfı yangın olarak bilinmektedir.
Yangın sınıfları şunlardır:
Yangın sınıfları arasında ilk sırada A sınıfı yangınlar bulunmaktadır. A sınıfı yangınlar, kömür ve odun gibi katı maddeler nedeniyle oluşan yangın türüdür. A sınıfı yangınlar, soğutma çalışmalarıyla söndürülebilen yangın çeşididir.
Yangın sınıfları listesinin ikinci sırasında B sınıfı yangınlar yer almaktadır. B sınıfı yangınlar, yağ ve benzin gibi yanma özelliğine sahip olan sıvılar nedeniyle ortaya çıkan yangın türüdür. B sınıfı yangınlar, boğma ve soğutma çalışmaları ile söndürülebilir.
Yangın sınıfları arasında üçüncü sırada C sınıfı yangınlar bulunmaktadır. C sınıfı yangınlar; hava gazı, hidrojen gibi yanma özelliğine sahip olan gazlar nedeniyle ortaya çıkan yangın çeşididir. C sınıfı yangınlar; halon 1301, halon 1211 ve kuru kimyevi toz aracılığıyla söndürülebilir.
Yangın sınıfları listesinde D sınıfı yangınlar da yer almaktadır. D sınıfı yangınlar, yanma özelliği taşıyan metal ve alaşımlar nedeniyle ortaya çıkan yangın türüdür. D sınıfı yangınlar, özel kuru kimyevi tozlar aracılığıyla söndürülmektedir.
Yangın sınıfları arasında son sırada ise F sınıfı yangınlar bulunmaktadır. F sınıfı yangınlar, yemeklik yağlar nedeniyle ortaya çıkan yangın çeşididir. F sınıfı yangınlar, söndürülmesi en zor yangın türüdür. F sınıfı yangınlar, içerisinde potasyum karbonat (K2CO3) asetat bulunduran sıvılar aracılığıyla söndürülmektedir.
Yangın eğitmeni olmak için Yangın Eğitimi alınmalı, ardından Yangın Eğitmen Eğitimi’ne kayıt yaptırılmalıdır. Her iki eğitim sonunda sertifika alan kişiler yangın eğitmeni olur. Yangın eğitmeni olmak için özel olarak bir üniversite bölümünü bitirme şartı bulunmamaktadır. Fakat daha çok üniversitede İş Sağlığı ve Güvenliği, İlk ve Acil Yardım, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü gibi alanlardan mezun olanlar yangın eğitmenliği mesleğine ilgi duymaktadır.
Şu kişiler yangın eğitmeni olabilir:
Yangın Sertifikası almak için üniversite onaylı ya da MEB onaylı eğitim veren bir kurumdan Yangın Eğitimi alınmalı, eğitim sonunda varsa sınava girilmeli ve sınavda başarılı olunmalıdır. Yangın Eğitimi sonundaki sertifika sınavında başarılı olan kişiler, Yangın Sertifikası almaya hak kazanır.
Yangın Eğitimi'nde sertifika almak için basım ücreti ödemeniz gerekiyor. Sertifikanızı oluşturmak için sertifikanın basım maliyetini ödemek zorundayız, bu maliyetler üniversite ve uluslararası kuruluşların; onay, imza ve operasyonel süreçleri için fiziki sertifikaya talep ettiği bedellerden oluşuyor. Bu nedenle sizden sadece “sertifika basım ücreti” talep ediyoruz. Bunun dışında kargonuz tarafınıza ücretsiz bir şekilde ulaşıyor.
| 4.00 Eğitim Puanı |
{{yrm.yazar}}
{{yrm.baslik}}
{{yrm.yorum}}
Boğaziçi Enstitüsü : {{yrm.cevap}}