Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Nesnelerin İnterneti Hayata Nasıl Etki Ediyor?

Nesnelerin İnterneti Hayata Nasıl Etki Ediyor?


Dikkat ediyormusunuz, özellikle son 20 - 30 yılda dünyada üst düzey ve  hızlı bir şekilde çok ciddi global değişimler yaşanıyor.  Kuşkusuz bu etkenlerin başında internet önemli bir olgu olarak aktif yer almakta. Başlangıçta global şirketlerin alt yapılarına ardından kişisel bilgisayarlara, yakın zamanda ise cep telefonlarına giren, tabletler, ipadlar ile daha detaylanan internet; teknolojinin daha büyük hız kazanmasına sebep olurken, aynı zamanda dünya çapında farklı ülkelerin birbirine kolayca entegre olmasınada yardımcı oluyor.

Peki hayatı çok büyük oranda değiştiren internet teknolojilerinin sonraki süreci hakkında neler biliyorsunuz?  Öngörüleriniz ne yönde?. Hatta şöyle soralım, yakın zamanın devasa boyuttaki teknolojik yeniliği olarak görülen "Nesnelerin İnterneti" kavramı konusunda ne biliyorsunuz?. Muhtemelen kısaca adını duydunuz hatta zaman zaman konu ile ilgili haberlerde okudunuz yada izlediniz. Ancak iş hayatının yoğunluğu arasında detaylı araştırmaya zaman bulamadınız. Biz bu açığı biraz olsun kapatmak amacıyla Nesnelerin İnterneti Nedir tanımını inceleyip Nesnelerin İnterneti Hayata Nasıl Etki Ediyor şeklinde detaylandırarak konu hakkında bilgi edinmenizi sağlıyor olacağız

Nesnelerin İnterneti Nedir?

İngilizce ifadesiyle "Internet of Things" şeklinde yazılan Nesnelerin İnterneti,  elektrik temelli tüm cihazların robotik sistemlere sahip olmasına imkân tanıyan yeni nesil bir teknoloji. Tanım olarak, birbiri ile bir şekilde bağlantılı olan cihazları, mekanik nesneler, dijital makineler ve özel tanımlayıcılarla, insana gereksinim duymadan ağ üzerinden veri aktarımı yapabilen sistemlerin bütünü olarak ifade edebiliriz.  Elektrikli alt yapıların otomatikleştirilerek daha akıllı duruma getirilmesini sağlayan Nesnelerin İnterneti Teknolojisi, aynı zamanda birbirinden bağımsız elektrik devrelerini internet vasıtasıyla uzaktan denetleyip kontrol edebilmeyide mümkün kılıyor.

Günümüzde oldukça aktif şekilde kullanılan ve farklı yazılım dilleri ile bütün elektrikli cihazların internete bağlanabilmesini sağlayan teknolojinin gelecekte daha üst düzey seviyeye çıkacağını tahmin etmek zor değil.  Televizyonlarda zaman zaman Akıllı ev yada ofis gibi tanıtımlarla dönen reklamları görmüşsünüzdür. Nesnelerin interneti teknolojisi ile çamaşır makinesi, buzdolabı, alarm ve güvenlik sistemleri, elektrikli süpürgeler, aydınlatma sistemi gibi bir çok unsur artık internet üzerinden kontrol edilebiliyor.

Dahası artık dünyanın öbür ucundan evinizdeki cihazları çalıştırabilmeniz mümkün. Kısaca "IoT" şeklinde de ifade edilen teknoloji,  sadece evler için değil aynı zamanda iş hayatına da devasa yenilikler getirerek hayata muhteşem kolaylıklar sağlıyor. Daha fazla ilerlemiş halini düşünün. Bu kuşkusuz çok büyük bir konfor.

Nesnelerin İnterneti Hangi Alanlarda Kullanılıyor

Nesnelerin İnterneti Teknolojisi ‘nin şu anda hayatın her alanında büyük rahatlıkla kullanılabildiğini görüyoruz.  Sonraki dönemlerde bunun daha genişleyeceği ve üst düzey bir seviyeye geleceği öngörülüyor. Ancak dediğimiz gibi, bunu zaten tahmin etmek zor değil. Üzerinde çalışılan tamamen otomatik Iot Sistemleri arasında mevcut kapalı alanlardaki teknolojik aletlerin birbirleri ile iletişimi de bulunuyor. Bir başka ifadeyle bu teknoloji sayesinde evinizde kurulu olan alarm/güvenlik sistemleri, fırın, buzdolabı, aydınlatma sistemi, musluklar, klima gibi bütün unsurlar artık elektrik ve internet vasıtasıyla eşzamanlı olarak birbirine bağlanıyor dolayısı ile yangın, hırsızlık girişimi, deprem gibi farklı durumlarda otomatik olarak etkileşimde bulunarak aksiyon gerçekleştirilebiliyor.

Örneğin, fırın gibi elektrikli cihazlar, gerektiği durumlarda yada uzaktan pratik bir şekilde bizzat verilen komutla kendilerini aktif veya pasif konuma getirebiliyor. Veya örneğin hırsızlık, yangın gibi bir durum olduğu vakit devreye girerek ambulans, itfaiye, polis birimleri gibi merkezlere anında sinyal göndererek süratle müdahale edilebilmesini sağlayabiliyor.

Yada örneğin düşünün ki aylardır planladığınız tatil için ailece yola çıktınız ancak uçakta  muslukları açık unuttuğunuzu hatırladınız. Yada yolculuk acelesi ile ütü prizde takılı kaldı öylece unuttunuz.  Veya benzeri durumlardan herhangi biri ile karşı karşıyasınız. Bu örnekler çoğaltılabilir.  Telaş yok. Zira bu aşamada devreye Nesnelerin İnterneti yani IoT Teknolojisi giriyor ve hayatınıza harika bir konfor olarak yansıyor. Akıllı telefonunuza kurmuş olduğunuz uygulamalar vasıtası ile rahatlıkla evinizdeki sistemlere bağlanıp gerekli işlemleri yapabiliyorsunuz.

Nesnelerin İnterneti İş Hayatını Nasıl Etkiliyor

Kuşkusuz Nesnelerin İnterneti Teknolojisi ‘nin derinden etkileyeceği öncelikli iş alanı, teknoloji üretimi olacaktır. Dolayısı Nesnelerin İnterneti Teknolojisi  üzerinde çalışan teknoloji şirketleri, önümüzdeki dönemin en önemli firmaları arasında gösteriliyor. Aynı zamanda finansal sektörlerde de bu teknoloji sayesinde çok önemli gelişimler yaşıyor. Tabi bu gelişim daha üst seviyelere çıkacak. Şu an halihazırda kullanılan bir örnek olarak Akıllı Mağazalar Uygulaması‘nı verebiliriz. Akıllı mağazalarda tüm ürünler RFID Teknolojisi ile etiketlenebiliyor artık. Böylece müşteriler tarafından raflardan alınıp sepete konulan ürünler kontrol noktasına gelindiğinde taranıyor. Bu aşamada müşteri akıllı telefona yüklenmiş olan bir uygulama vasıtası ile sıra beklemeden ödemesini yapıp çıkabiliyor.  

Mağazanın giyim bölümünde yine Nesnelerin İnterneti teknolojisi var. Burada beğenilen kıyafetin doğrudan giyilmeden kişinin üstünde nasıl duracağı gösterilebiliyor. Aynı zamanda müşteriler ürün deneme aşamasında verdikleri tepkiler en fazla beğenilen ve satın alınan ürünler hakkında veri kaydını yapmayı mümkün kılıyor. Mağazadaki Akıllı Raf Sistemi ise, ürünlerin alınıp alınmadığı durumunu analiz ediyor. Buda mağaza sahipleri için son derece konforlu ve gerçek zamanlı bir analiz raporu demek.

Örneğin otomotiv sektörünü ele alalım. İnternet bağlantılı yeni nesil araçlar, Nesnelerin İnterneti vasıtasıyla kullanıcılarına üst düzey konfor sunuyor. Artık araçlar akıllı telefonlarla sorunsuz olarak bağlantı kurabiliyor. Dahası gerçek zamanlı olarak trafik uyarılarını algılayabiliyor. Hatta bu sırada beğenilen müzik listesini bile çalabiliyor. Bu arada oluşacak herhangi bir sorunda ve tek tuş vasıtası ile acil yol yardımına bağlanabilme durumunda.

Sağlık sektörüne bakalım. Vücuttaki genel sağlık unsurları hakkında bilgi vererek daha hızlı ve daha uygun tedavi metodu belirlenebilmesi amacıyla devreye giren sağlık monitörleri sağlık sektöründe adeta devrim niteliğinde bir yenilik. Sağlık Monitörleri, şu anda gerek Avrupa gerekse Amerika ’da çok ilgi gören uygulamalardan biri. Bu cihazlar  aynı zamanda kişinin uyku düzeni ve günlük aktivite düzeni gibi bir çok unsuru ve farklı rutini eş zamanlı olarak takip ederken, acil durumlarda sağlık personeline haber gönderebiliyor.

Kariyer Yolculuğunda Nesnelerin İnterneti Teknolojisi

Yukarıda sunduğumuz örnekler, otomotiv sektöründen, sağlığa, eğitimden finansa kadar tüm sektörler için çoğaltılabilir.  Dolayısı ile son dönemlerde her alanda karşımıza Internet of Things (IoT) yani Nesnelerin İnterneti Teknolojisi yada Big Data yani Büyük Veri kavramları çıkmakta.  Bu teknolojilerin insan hayatına katacağı konfor ve kolaylıklar ciddi anlamda devasa boyutlarda. Dolayısı ile bu aşama için herkesin kendini ciddi olarak eğitmesi ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamak için hazırlıklı olması gerekiyor. Örneğin birey olarak kariyer yolculuğunuzu bu yönde yapmayı düşünebilirsiniz. Bu sizin açınızdan oldukça akılcı bir karar olacaktır.

Örneğin aşağıdaki eğitimler Nesnelerin İnterneti Teknoloji konusunda kendilerini eğitmek ve iş hayatına bu yönde başlamak isteyenler için iyi bir tavsiye niteliğinde;

»  Yapay Zeka Eğitimi

»  Veri Madenciliği Eğitimi

»  Machine Learning Eğitimi

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?