online-egitimler-bogazici-enstitusu
Sistem Destek Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Sistem Destek Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Sistem destek uzmanı olmak için üniversitede yazılım, bilişim ya da bilgisayar alanında eğitim alınması gerekmektedir. Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Bölümü gibi lisans programları sistem destek uzmanı olmak isteyen kişiler için uygun olan bölümler arasında yer almaktadır. Bilgisayar sistemlerinin işleyişi ve bakımıyla ilgilenen sistem destek uzmanları, gereken durumlarda teknik destek hizmeti de sunmaktadır.

Sistem Destek Uzmanı Nedir?

Sistem destek uzmanı, bir organizasyonun bilgi teknolojileri altyapısının sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamakla sorumlu olan kişiye verilen mesleki ünvandır. Bilgi teknolojileri sistemlerinin yönetimi ve bakımı, donanım ve yazılım sorunlarının çözülmesi, kullanıcıların teknik sorunlarına destek sağlanması gibi görevler sistem destek uzmanının sorumluluk alanına girer.

Sistem destek uzmanları; bilgisayar ağları, sunucular, iş istasyonları ve diğer IT bileşenleri üzerinde çalışarak, sistemlerin işletilmesini ve güvenliğini sağlarlar. Ayrıca günlük iş süreçlerinin sorunsuz ilerlemesini sağlamak için yedekleme ve veri kurtarma işlemleri gibi önleyici tedbirleri alırlar. Sistem destek uzmanları, teknik bilgi ve becerileri ile organizasyonun iş süreçlerine destek vererek bilgi teknolojileri altyapısının etkin bir şekilde kullanılmasını ve yönetilmesini sağlarlar.

Sistem Destek Uzmanı Ne İş Yapar?

Sistem destek uzmanı, görevini sürdürdüğü organizasyonun bilgi teknolojileri altyapısını etkin bir şekilde yönetmekle sorumludur.

Sistem destek uzmanı; işletmelerin günlük faaliyetlerinde bilgisayar sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlar, sistemlerde meydana gelme ihtimali olan sorunları en kısa sürede giderir ve ihtiyaç durumunda kullanıcılara teknik destek sağlar. Bilgisayar ağlarının yönetilmesi, sunucuların takip edilmesi, yazılım güncellemelerinin yapılması ve veri tabanlarının sürdürülmesi gibi işlemlerle ilgilenen sistem destek uzmanı; yeni yazılımların kurulumu ve yapılandırılması gibi teknik süreçlerle de ilgilenmektedir. Aynı zamanda sistem destek uzmanı; bilgisayar ağlarını ve sistemlerini saldırılara karşı koruyarak veri güvenliğinin sağlanması için yedekleme işlemlerini yürütür, yedekleme sistemlerini tasarlar ve acil durum planları oluşturur.

 

 

Sistem Destek Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Sistem Destek Uzmanı olmak için gerekenler şunlardır:

Sistem Destek Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sistem destek uzmanı olmak için lisans programları arasında yer alan Yazılım Mühendisliği Bölümü ya da Bilgisayar Mühendisliği Bölümü okunmalıdır. Üniversite yıllarında staj yapmak veya BT departmanlarında çalışmak ise gerçek iş deneyimi kazanmaya yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda katılım sağlanan online bilişim eğitimleri sayesinde çeşitli sertifikalara sahip olunması kişinin mesleki gelişimine katkıda bulunarak iş başvurularında ön plana çıkmasını sağlayacaktır.

Sistem Destek Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Sistem destek uzmanının maaşı 18.000 TL ile 37.000 TL aralığındadır.

Sistem destek uzmanı maaş aralığı, kuruma ve çalışanın sistem destek tecrübesine göre değişmektedir. Örneğin göreve yeni başlayan sistem destek uzmanları ortalama 18.000 TL ile 22.000 TL aralığında maaş alırken iki yıl ve üzeri deneyime sahip uzmanlar 23.000 TL ile 37.000 TL aralığında maaş almaktadır.

Sistem Destek Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan bir sistem destek uzmanı, özel sektörde görev yapıyorsa emekli olmak için 7000 gün prim ödemelidir. Bu gruptaki kişiler, sigortalılık süresinden muaf tutulur ve kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir. 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan bir sistem destek uzmanı, kamuda görev yapıyorsa emekli olabilmek için sadece prim öder. Bu süre kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıldır.

1 Mayıs 2008 itibarıyla çalışmaya başlayan bir sistem destek uzmanı, özel sektörde görev yapıyorsa emekli olabilmek için 7200 gün prim ödemelidir. Bu kategorideki kadınların emeklilik yaşı 58, erkeklerin ise 60-65 yaş aralığı olarak belirlenmiştir. 1 Mayıs 2008 itibarıyla çalışmaya başlayan bir sistem destek uzmanı , kamuda görev yapıyorsa emekli olabilmek için primin yanında yaş kriterini de karşılamalıdır. 9000 günlük primi dolmuş bir kadın çalışan 58 yaşında, erkek çalışan ise 60 yaşında emekli olabilir.

Devlette Sistem Destek Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette sistem destek uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle hüküm giymemiş olmak gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan ve Bilgisayar ya da bilişim alanında eğitim veren bir lisans programından mezun olan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır. Devlet kurumlarında sistem destek uzmanı olmak isteyen kişilerin aynı zamanda sistem destek alanında yeterli ve bilgi sahibi olması avantajlı bir durum olacaktır.

Yurt Dışında Sistem Destek Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sistem destek uzmanı olmak için öncelikle ilgili lisans programlarından mezun olarak yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu koşulları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalı ve bu süreçte mesleki yeterliliklerini belgelendirmelidir.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir sistem destek uzmanının iyi seviyede yabancı dil bilmesi ve sistem destek alanında deneyim sahibi olması gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil sertifikalarına sahip olan ve sistem destek alanında referans sunan kişiler, yurt dışında iş bulma sürecinde avantaj elde edecektir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?