online-egitimler-bogazici-enstitusu
RF Tasarım Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

RF Tasarım Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Üniversitelerin ilgili mühendislik programlarından mezun olan kişiler RF tasarım mühendisi olarak çalışma şansına sahiptir. Çeşitli kurumlarda ve işletmelerde görev yapma imkanı olan RF tasarım mühendisleri; Analog, FPGA ve RF tasarımları yaparak tüm süreci yönetirler.

RF Tasarım Mühendisi Nedir?

RF (Radyo Frekansı) tasarım mühendisi; radyo frekansı sinyallerinin iletimi, alımı ve işlenmesiyle ilgilenen kişiye verilen mesleki unvandır. RF tasarım mühendisleri; kablosuz iletişim sistemleri, telsizler, uydu iletişimi, cep telefonları, radar sistemleri, mikrodalga sistemleri gibi teknolojilerin tasarımı ve geliştirilmesi konusunda çalışırlar.

RF tasarım mühendisi, elektromanyetik teori ve uygulamaları konusunda detaylı bilgiye sahiptir. Bu alanda çalışırken frekans, sinyal gücü, bant genişliği, gürültü, harmonikler ve diğer RF parametrelerini dikkate alırlar. Aynı zamanda devre tasarımı, anten tasarımı, yüksek frekanslı devrelerin modellemesi ve simülasyonu, sinyal analizi ve filtreleme gibi konularla ilgilenirler.

RF Tasarım Mühendisi Ne İş Yapar?

RF tasarım mühendisi; kablosuz iletişim sistemleri, cep telefonları, radar sistemleri, mikrodalga sistemleri ile ilgili çalışmalar yürütmektedir.

Çeşitli kablosuz iletişim sistemlerinin tasarımı üzerinde çalışan RF tasarım mühendisi; cep telefonu, mikrodalga sistemleri, uydu iletişimi gibi sistemlerin RF devrelerini tasarlayarak bu devrelerin geliştirilmesini sağlar.

RF tasarım mühendisi; anten özelliklerini göz önünde bulundurarak sinyal alımı, yönlendirilmesi ve iletimi için anten tasarımları yapar. Tasarım sürecinin ardından gereken testleri yaparak kalite kontrolünü sağlar ve bir problemle karşılaşılması durumunda çözüm önerisini hızlı bir biçimde uygulamaya geçirir. RF tasarım mühendisi, güvenilir RF sistemlerinin geliştirilmesi konusunda oldukça önemli bir konumda yer alır.

 

 

RF Tasarım Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

RF tasarım mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği gibi bölümlerde eğitim almak
  • Teknik beceriye sahip olmak
  • Kolay ve hızlı çözümler üretebilmek
  • El becerisine sahip olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Dikkatli ve planlı çalışmak

RF Tasarım Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

RF tasarım mühendisi olmak için Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

Aynı zamanda yabancı dil alanında başarılı olmak RF tasarım mühendisi olmak isteyen kişiler için avantajlı bir durum olacaktır. Yabancı dil alanında sorun yaşayan bireyler, yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak bu alanda gelişebilirler.

RF Tasarım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

RF tasarım mühendisinin maaşı 17.500 TL ile 29.000 TL aralığındadır.

RF tasarım mühendisi maaş aralığı, kişinin çalıştığı sektöre ve yetkinliğine göre farklılık gösterir. Bir yıl deneyimli RF tasarım mühendisi 17.500 TL ile 19.000 TL arasında maaş alırken iki yıl deneyimli bir RF tasarım mühendisi 22.000 TL maaş alır. Üç yıl ve üzeri deneyime sahip RF tasarım mühendisi ise 22.500 TL ile 29.000 TL arasında kazanmaktadır.

RF Tasarım Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde RF tasarım mühendisi olarak 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kişiler, 7000 gün prim ödeme şartını sağlamalıdır. Bu grupta yer alan kişiler için sigortalılık süresine bakılmaz ve kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayan kişiler ise 7200 gün prim ödemelidir. Bu kategoride yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olurken kadınlar 58 yaşında emekli olur.

Kamuda RF tasarım mühendisi pozisyonunda 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler 25, kadınlar ise 20 yıl prim ödemelidir. Bu şartı karşılayan RF tasarım mühendisleri yaş kriterine bağlı kalmadan emekli olabilir. Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayanlar ise 9000 prim gününü doldurduklarında erkeklerde 60 yaşında, kadınlarda ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.

Devlette RF Tasarım Mühendisi Nasıl Olunur?

Devlette RF tasarım mühendisi olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun belirlediği şartlara uymak gerekmektedir. İlgili lisans programlarından mezun olan ve gereken şartları karşılayan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan almalıdır. Ayrıca gereken teorik bilgilere ve teknik becerilere sahip olmaları gerekmektedir.

Yurt Dışında RF Tasarım Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında RF tasarım mühendisi olmak için Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir.

Bu şartları karşılayan RF tasarım mühendisleri, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilmeli ve gereken diğer becerilere sahip olmalıdırlar.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?