Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Pediatri Uzmanı/Pediatrist Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Tıp Bölümü’nden mezun olan ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) başarılı olarak pediatri alanında eğitim alan doktorlar pediatri uzmanı/pediatrist olmaktadır. Pediatri uzmanı yani pediatrist; 0-18 yaş arası çocukların sağlık durumu ile ilgilenir, çocukların gelişimi ile aşı takvimlerini kontrol eder, çocuk hastalıklarının tanı ve tedavi süreçlerini yönetir.

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Nedir?

Pediatri uzmanı/pediatrist, çocukların sağlık sorunlarına odaklanan ve çocuk sağlığına yönelik uzmanlık eğitimi almış hekimdir. Pediatri uzmanları, yeni doğan bebeklerden ergenlik dönemine kadar olan çocukların tıbbi bakımını sağlar. Çocukların büyüme ve gelişimini izler, hastalıklarını teşhis eder, tedavi eder ve önleyici sağlık hizmetleri sunar.

Pediatristler, çocukların sağlığını ve refahını korumak için oldukça önemli görevlere sahiptir. Rutin sağlık kontrolleri yapar, aşılamaları takip eder ve çocukların gelişim sürecini izler. Ayrıca çocuklarda ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavisini yapar, ilaç reçete eder ve gerektiğinde cerrahi müdahaleler gerçekleştirir. Pediatri uzmanları aynı zamanda ebeveynlere çocuk sağlığı, beslenme, aile planlaması ve genel sağlık konularında danışmanlık sağlar.

Pediatri Nedir?

Pediatri; bebek, çocuk, ergen sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen tıp alanıdır.

Pediatri, çocukların doğumdan ergenlik dönemine kadar olan dönemdeki rutin sağlık kontrolleri ve sağlık sorunları ile ilgilenir. Aynı zamanda çocukların büyüme, gelişme, beslenme, aşı takvimi, kronik hastalıkları ve cerrahi müdahaleleri ile yakından ilgilenir. Pediatri alanında görev yapmak isteyen hekimlerin tıp eğitiminin ardından çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almaları gerekmektedir.

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Ne İş Yapar?

Pediatri uzmanı, çocukların sağlık sorunlarıyla ilgilenerek onların tıbbi ihtiyaçlarını sağlamakla görevlidir.

Pediatristler; çocukların büyümelerini, gelişimlerini ve sağlık durumlarını takip ederek onların refahı için çalışırlar. Aynı zamanda çocukların aşı takvimini yöneterek çocukların düzenli olarak aşılanmasını ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlarlar. Bunlara ek olarak önleyici sağlık hizmetleri sunarak çocuklara ve ailelere uyku düzeni, yapılması gereken egzersizler ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili danışmanlık yaparlar.

Pediatri uzmanı, çocuk hastalıklarının tanı sürecinde ihtiyaç halinde laboratuvar testlerinden ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanır. Çocuklarda sıklıkla karşılan hastalıkları teşhis ederek doğru tedavi yöntemini belirler ve tüm süreci yakından takip eder. İlaç tedavilerini reçete eder, gereken kontrolleri sağlar ve ihtiyaç durumunda cerrahi müdahaleleri gerçekleştirir.

 

 

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Olma Şartları Nelerdir?

Pediatri uzmanı/pediatrist olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Tıp Bölümü’nden mezun olmak
  • Çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almak
  • Araştırmayı ve öğrenmeyi sevmek
  • Çocuk hastalıklarına karşı ilgili olmak
  • Çocuklarla ve ebeveynleriyle etkili iletişim kurabilmek

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Pediatri uzmanı/pediatrist olmak için üniversitelerin Tıp Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Bu kişiler daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almalıdır.

Pediatrist olmak için toplam 10 yıl eğitim almak gerekmektedir. Bu sürenin 6 senesini tıp eğitimi, dört senesini ise çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında alınan uzmanlık eğitimi kapsamaktadır.

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Maaşları Ne Kadar?

Pediatri uzmanı/pediatrist maaşı 36.500 TL ile 56.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

Pediatri uzmanı/pediatrist maaş aralığı, çalışılan kuruma, kişinin pediatri alanındaki çalışma süresine ve kendi kliniği açmasına bağlı olarak değişmektedir. Bir yıl deneyimli bir pediatri uzmanı/pediatrist 36.500 TL ile 40.000 TL arasında kazanırken iki yıl deneyimli bir pediatri uzmanı/pediatrist 40.500 TL ile 56.000 TL arasında kazanır.

Pediatri Uzmanı/Pediatrist Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde pediatri uzmanı/pediatrist olarak çalışan kişilerin işe başlama tarihi 8 Eylül 1999’dan sonra ise emekli olmak için 7000 gün prim ödemelidirler. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra özel sektörde işe başlayan kişiler ise emekli olabilmek için 7200 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar yine 58 yaşında emekli olabilirken erkeklerin emekli olma yaşı 60-65 yaş aralığındadır.

Kamuda pediatri uzmanı/pediatrist olarak çalışan ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler ise 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş sınırlaması olmadan primlerini tamamladıkları zaman emekli olma hakkı kazanır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kişiler ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olur.

Devlette Pediatri Uzmanı/Pediatrist Nasıl Olunur?

Devlette pediatri uzmanı/pediatrist olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenmiş suçlardan dolayı bir yıl ya da daha üzeri ceza almamış olmak gerekir. Daha sonra ise Tıp Bölümü’nden mezun olunmalı ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girilerek çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Bu süreçte pediatrist adayı, güvenlik soruşturmalarından geçerek devlet kurumlarında çalışmaya hak kazanmalıdır.

Yurt Dışında Pediatri Uzmanı/Pediatrist Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında pediatri uzmanı/pediatrist olmak için yurt dışında da geçerliliği bulunan tıp ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma ve oturma izni almalıdır. Aranan bir diğer gereklilik ise iyi seviyede yabancı dil bilinmesidir. Bu alanda sorun yaşayan pediatri uzmanları, yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak kendilerini geliştirebilir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?