Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Nükleer Tıp Hemşiresi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Nükleer Tıp Hemşiresi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Nükleer tıp, hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde radyoaktif maddeler kullanarak görüntüleme tekniklerinin uygulanmasına dayanan bir alandır. Nükleer tıp hemşiresi olmak için Hemşirelik Bölümü’nden mezun olunması ve nükleer tıp alanında eğitim alınması gerekmektedir. Bu hemşireler, hastaları prosedür hakkında bilgilendirir ve işlem sürecinde hastayı yakından izleyerek gereken durumlarda doktor ile iletişime geçer.

Nükleer Tıp Hemşiresi Nedir?

Nükleer tıp hemşiresi, nükleer tıp alanında eğitim alarak uzmanlık kazanmış sağlık çalışanına verilen mesleki unvandır. Nükleer tıp hemşiresi, radyoaktif maddeleri kullanarak tanı ve tedavi amaçlı görüntüleme yöntemlerini kullanmaktadır.

Nükleer tıp hemşireleri; pozitron emisyon tomografisi (PET) ve tek foton emisyon bilgisayarlı tomografi (SPECT) gibi görüntüleme tekniklerin doğru bir biçimde çekilmesi için hastalara radyoaktif ilaçlar verir, bu ilaçların dağılımını izler ve hastanın durumunu takip eder.

Nükleer Tıp Hemşiresi Ne İş Yapar?

Nükleer tıp hemşiresi, nükleer tıp bölümünde görev yapar ve radyoaktif ilaçlar kullanarak ilgili görüntüleme tekniklerini kullanır. Nükleer tıp hemşiresi; görüntüleme sürecinden önce hastaların tıbbi geçmişini değerlendirir, gereken bilgilere ulaşır ve hastayı prosedür hakkında bilgilendirir.

Nükleer tıp hemşiresi; enjeksiyonların yapılması, radyoaktif ilaçların uygulanması, hastaların güvenliğinin sağlanması gibi süreçleri yöneterek görüntüleme sürecinin başarıyla tamamlanmasını sağlar. Aynı zamanda hastaların maruz kaldığı radyasyon miktarını en az dereceye indirmek için gereken önlemleri alarak hastaların güvenliğini sağlar.

 

 

Nükleer Tıp Hemşiresi Olma Şartları Nelerdir?

Nükleer tıp hemşiresi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Hemşirelik Bölümü’nden mezun olmak
  • Nükleer tıp alanında eğitim görmek
  • Soğukkanlı olmak
  • Kriz yönetimi konusunda başarılı olmak
  • Radyoaktif ilaçlar ve görüntüleme cihazları hakkında bilgi sahibi olmak
  • Çözüm odaklı çalışabilmek

Nükleer Tıp Hemşiresi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Nükleer tıp hemşiresi olmak için lisans programları arasında yer alan Hemşirelik Bölümü okunmalı ve nükleer tıp alanında eğitim alınmalıdır. Kişi, dört yıl süren hemşirelik eğitiminin ardından ortalama iki ay süren nükleer tıp eğitimini alarak nükleer tıp hemşiresi olabilir.

Aynı zamanda eğitim sürecinde staj programlarına katılım sağlanması kişinin mesleki deneyim kazanmasına yardımcı olacak ve iş yaşamına daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.

Nükleer Tıp Hemşiresi Maaşları Ne Kadar?

Nükleer tıp hemşiresinin maaşı 14.500 TL ile 24.000 TL aralığındadır.

Nükleer tıp hemşiresi maaş aralığının belirlenmesini sağlayan etmenler arasında kişinin görev yaptığı sağlık kurumu, alanında edindiği tecrübe yer alır. Nükleer tıp hemşiresi başlangıçta 14.500 TL maaş alır ama iki yıl deneyimli bir nükleer tıp hemşiresi 18.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir nükleer tıp hemşiresi ise 18.500 TL-24.000 TL arasında maaş alır.

Nükleer Tıp Hemşiresi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan bir nükleer tıp hemşiresi, özel sektörde görev yapıyorsa emekli olmak için 7000 gün prim ödemek zorundadır. Bu gruptaki kişiler, sigortalılık süresinden muaf tutulur ve kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir. 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan bir nükleer tıp hemşiresi, kamuda görev yapıyorsa emekli olabilmek için sadece prim öder. Bu süre kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıldır.

1 Mayıs 2008 itibarıyla çalışmaya başlayan bir nükleer tıp hemşiresi, özel sektörde görev yapıyorsa emekli olabilmek için 7200 gün prim ödemek zorundadır. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşındayken, erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir. 1 Mayıs 2008 itibarıyla çalışmaya başlayan bir nükleer tıp hemşiresi, kamuda görev yapıyorsa emekli olabilmek için primin yanında yaş kriterini de karşılamalıdır. 9000 günlük primi dolmuş bir kadın çalışan 58 yaşında, erkek çalışan ise 60 yaşında emekli olabilir.

Devlette Nükleer Tıp Hemşiresi Nasıl Olunur?

Devlette nükleer tıp hemşiresi olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, Hemşirelik Bölümü’nden mezun olarak nükleer tıp alanında eğitim almalıdır. Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek geçerli bir puan almak gerekir.

Yurt Dışında Nükleer Tıp Hemşiresi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında nükleer tıp hemşiresi olmak için Hemşirelik Bölümü’nden mezun olarak nükleer tıp alanında eğitim almak gerekir. Diplomasının yurt dışında da geçerli olduğunu belgelendiren hemşireler, ilgili kurumlara başvurmalı ve yurt dışında çalışma izni almalıdır. Aynı zamanda gidilmesini planlanan ülkenin dilini iyi seviyede bilmeli ve bu süreçte yabancı dil eğitimlerinden yararlanmalıdır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?