online-egitimler-bogazici-enstitusu
Nefroloji Uzmanı Nasıl Olunur? Nefroloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Nefroloji Uzmanı Nasıl Olunur? Nefroloji Uzmanı Ne İş Yapar?


İç hastalıklarının yan dalı olarak kabul edilen nefroloji; böbrek hastalıklarının tanı, teşhis ve tedavi süreçleriyle ilgilenir. Nefroloji uzmanı olmak Tıp Bölümü’nden mezun olunarak iç hastalıkları alanında uzmanlık almak alınmalı ve nefroloji üzerine yan dal eğitimi tamamlanmalıdır.

Nefroloji Uzmanı Nedir?

Nefroloji uzmanı, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen ve bu alanda uzmanlaşmış tıp doktorudur. Nefroloji uzmanları; böbrek hastalıklarının erken tanısı, tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve hastaların takibi gibi konularda oldukça önemli bir rol oynarlar.

Nefroloji uzmanları; böbrek taşları, böbrek yetmezliği, böbrek iltihapları, böbrek tümörleri, idrar yolu enfeksiyonları gibi pek çok böbrek hastalığının tanısı ve tedavisiyle yakından ilgilenmektedir. Bu uzmanlar, böbrek hastalıklarıyla ilgili güncel bilgilere ile tedavi yöntemlerine hakim olmak için çeşitli etkinliklere katılırlar ve eğitimlerini sürdürmeye devam ederler.

Nefroloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Nefroloji uzmanı; böbrek hastalıklarının tanı, tedavi ve takip işlemlerini yürütür.

Nefroloji uzmanı; hastalarının şikayetlerini değerlendirir, gereken testleri veya görüntülemeleri ister, fiziki muayene yapar ve tanının en kısa sürede konulmasını sağlar. Tanı sürecinden sonra ise en uygun tedavi yönteminin belirlenmesini sağlayarak hastalıkların en kısa sürede tedavi edilmesini sağlar.

Nefroloji uzmanları; ilaç tedavisi, diyaliz, böbrek nakli gibi çeşitli tedaviler uygulayabilmektedir. Diyaliz sürecinde hastaların sağlık durumunu yakından takip ederek cihazları ayarlar ve diyaliz sonrası gelişebilecek komplikasyonlarını izler. Böbrek nakli sürecinde ise uygun donör ve alıcı eşleştirilmesinin yapılmasını sağlayarak nakil sürecini yakından takip eder.

 

 

Nefroloji Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Nefroloji uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Tıp Bölümü’nden mezun olmak
  • İç hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almak
  • Nefroloji üzerine yan dal eğitimi almak
  • Sağlık alanına ilgi duymak
  • Hastalarla güçlü iletişim kurabilmek
  • Dikkatli ve planlı olmak
  • Sorumluluk bilincine sahip olmak

Nefroloji Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Nefroloji uzmanı olmak için üniversitede Tıp Bölümü’nden mezun olunmalı ve iç hastalıkları alanında uzmanlık almak için Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girilmelidir. Geçerli bir puan alarak uzmanlık eğitimlerini tamamlayan hekimler, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (YDUS) girerek nefroloji üzerine yan dal eğitimi almalıdır.

Nefroloji uzmanı olmak için alınması gereken eğitimler 13 yıl sürmektedir. Bu sürenin 6 yılını tıp eğitimi, 4 yılını iç hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi, 3 yılını ise nefroloji üzerine yan dal yapmak kapsamaktadır.

Nefroloji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Nefroloji uzmanının maaşı 22.500 TL ile 77.000 TL aralığındadır.

Nefroloji uzmanı maaş aralığını kişinin alanında elde ettiği deneyim, ne kadar tanınan bir doktor olduğu ve görev yaptığı iş yeri gibi etkenler belirler. Nefroloji uzmanı mesleğe yeni başladığında 1-22.500 TL civarında maaş alır, iki yıl deneyimli bir nefroloji uzmanı 28.500 TL, üç yıl ve üzeri deneyimli bir nefroloji uzmanı ise 29.000 TL-77.000 TL arasında maaş alır.

Nefroloji Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999’dan sonra kamuda işe başlayan nefroloji uzmanları, cinsiyete göre belirlenen prim süresine uyarak emekli olur. Bu grupta yer alan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl prim ödemelidir. 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda işe başlayan nefroloji uzmanı ise 9000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur.

8 Eylül 1999’dan sonra özelde işe başlayan bir nefroloji uzmanı, 7000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan uzmanlar sigortalılık süresinden muaf tutulurken kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olma hakkı kazanır. 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayan bir nefroloji uzmanı ise 7200 gün prim ödemelidir. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olma hakkı kazanırken kadınlar yine 58 yaşında emekli olabilir.

Devlette Nefroloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette nefroloji uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hüküm giymemiş olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayarak Tıp Bölümü’nden mezun olan kişiler, iç hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi ve nefroloji üzerine yan dal eğitimi almalıdır. Daha sonra ise yazılı ve sözlü sınavlara girilerek geçerli bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Nefroloji Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında nefroloji uzmanı olmak için Tıp Bölümü’nden mezun olunmalı, iç hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi alınmalı ve nefroloji üzerine yan dal yapılmalıdır. Bu eğitimler sonunda alınan diplomaların yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğunu belgelendirerek ilgili kurumlara başvurulmalı ve yurt dışında çalışma izni alınmalıdır.

Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilinmelidir. Yabancı dil alanında sorun yaşayan bireylerin B1 Seviye İngilizce Eğitimi veya Temel Seviye Almanca Eğitimi gibi eğitimlere katılarak sertifika sahibi olması doğru bir tercih olacaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?