İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Moleküler Biyolog Nasıl Olunur? Moleküler Biyolog Ne İş Yapar?

Moleküler Biyolog Nasıl Olunur? Moleküler Biyolog Ne İş Yapar?


Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olan kişiler, moleküler biyolog olarak özel sektörde veya devlet kurumlarında görev yapabilmektedir. Moleküler biyolog; genetik araştırmalarda görev alır ve bu araştırmalar için genetik dizilimleri, gen transferlerini, hücreler arası sinyal iletimi gibi durumları inceler.

Moleküler Biyolog Nedir?

Moleküler biyolog; biyolojik düzeyde canlı organizmaların temel yapı taşı olan moleküllerin yapısını, işlevini ve etkileşimi araştıran bilim insanlarıdır. Moleküler biyologlar; DNA, RNA, proteinleri, enzimleri ve diğer biyomolekülleri incelemektedir. Aynı zamanda hücresel düzeyde genetik bilgi transferlerini ve hücreler arası sinyal iletimini anlama amacıyla moleküler tekniklerden faydalanırlar.

Moleküler biyologların çalışmaları biyoloji alanını daha detaylı anlamayı ve tıp, çevre, tarım gibi alanlarda bilimsel ilerlemeler açısından oldukça önem taşımaktadır.

Moleküler Biyolog Ne İş Yapar?

Moleküler biyolog, canlı organizmaları temel yapı taşlarından olan molekülleri incelemektedir.

Moleküler biyologlar, laboratuvar ortamında genetik materyaller ile genetik çalışmalar yürütürler ve biyoteknoloji alanında önemli uygulamalar geliştirirler. Ayrıca genlerin yapısını ve aktivitesini inceleyerek biyomoleküllerin işlevlerini araştırırlar. Moleküler biyologlar çalışmalarını sürdürürken modern araştırma tekniklerinden faydalanır.

Genetik hastalıkların nedenlerini anlamak ve çeşitli tedavi yöntemleri geliştirmek için hastalıkların altında yatan genetik faktörleri belirlemeye çalışan moleküler biyologlar, yeni ilaçların ve biyolojik ürünlerin geliştirilmesi alanında öncülük ederler. Aynı zamanda bitkilerde genetik düzenlemeler yaparak tarımsal verimliliği arttırabilir ve genetik açıdan daha dayanıklı türler üretmeye katkı sağlarlar.

 

 

Moleküler Biyolog Olma Şartları Nelerdir?

Moleküler biyolog olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olmak
  • Moleküler biyoloji alanında kullanılan yöntemlere hakim olmak
  • Araştırma prosedürleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
  • Laboratuvar ekipmanlarını kullanabilmek
  • Detaylara dikkat etmek
  • Titiz bir çalışma anlayışı benimsemek
  • Planlı ve programlı çalışmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Araştırmacı bir kişiliğe sahip olmak
  • Analiz yapabilmek ve rapor oluşturabilmek

Moleküler Biyolog Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Moleküler biyolog olmak için Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir. Bazı iş yerlerinde ise moleküler biyolog olarak görev yapmak isteyen kişilerin yüksek lisans mezunu olması istemektedir.

Aynı zamanda eğitim sürecinde veya sonrasında katılım sağlanan staj programları ise moleküler biyolog olarak görev yapmak isteyen kişinin mesleki tecrübe kazanmasına yardımcı olur ve iş yaşamının temposuna daha hızlı uyum sağlamasını destekler.

Moleküler Biyolog Maaşları Ne Kadar?

Moleküler biyoloğun maaşı 18.000 TL ile 28.500 TL aralığındadır.

Moleküler biyolog maaş aralığı; çalışılan kuruma, sektöre ve kişinin mesleki tecrübesine göre değişir. Moleküler biyolog genelde mesleğin ilk yıllarında 18.000 TL maaş alır ama iki yıllık tecrübeli bir moleküler biyolog ortalama 23.000 TL maaş alır, üç yıl ve üzeri tecrübeye sahip bir moleküler biyolog ise 23.500 TL-28.500 TL arasında maaş alır.

Moleküler Biyolog Emeklilik Şartları Nelerdir?

Moleküler biyolog 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlaması durumunda emeklilik için 7000 günlük primini doldurması ve yaş kriterine uyması gerekir. Sigortalılık süresinin önemli olmadığı bu gruptaki kadınlar 58 yaşında ve erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır. Moleküler biyolog 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlaması durumunda ise emeklilik için 7200 günlük primini doldurması ve yaş koşuluna uyması gerekmektedir. Bu kategoride yer alan kadınlar 58 ve erkekler ise 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.

Devlette Moleküler Biyolog Nasıl Olunur?

Devlette moleküler biyolog olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak gerekmektedir. Bu şartları karşılayarak Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) başarılı bir puan alarak devlet kurumlarına atanmaktadır.

Aynı zamanda devlet kurumlarında moleküler biyolog olarak görev yapan kişilerin araştırma prosedürlerine hakim olması ve moleküler biyoloji teknikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Yurt Dışında Moleküler Biyolog Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında moleküler biyolog olmak için Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olunması ve bu mezuniyetin yurt dışında da geçerli olduğunun belgelendirilmesi gerekir. Bu gereklilikleri karşılayan bireyler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Aynı zamanda yurt dışında moleküler biyolog olarak görev yapmak isteyen kişilerin ileri seviyede yabancı dil bilmesi gerekmektedir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?