Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Makine Operatörü Nasıl Olunur? Makine Operatörü Ne İş Yapar?

Makine Operatörü Nasıl Olunur? Makine Operatörü Ne İş Yapar?


Meslek liselerinde bulunan Makine Teknolojisi, Mekatronik, Elektrik-Elektronik Teknolojisi gibi bölümlerden mezun olan kişiler makine operatörü olarak çalışma şansına sahiptir. Fakat bu alanlarda 2 yıllık üniversite eğitimi alan kişiler iş başvurularında daha avantajlı bir konumda olurlar. Makine operatörü; üretim süreçlerinde kullanılan makineleri çalıştırılma ve bakım süreci ile ilgilenir, kalite standartlarına uygun olarak üretim yapılmasını sağlar.

Makine Operatörü Nedir?

Makine operatörü, endüstriyel veya üretim sektöründe çalışarak ilgili makinelerin işleyişini denetleyen ve yöneten kişiye verilen mesleki ünvandır. Makine operatörleri; fabrika, imalathane veya üretim tesislerinde çeşitli makinelerin güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamakla sorumludur. Makine operatörleri, kullanılması özel eğitim veya deneyime sahip olmayı gerektiren makineler hakkında detaylı bilgiye sahiptir.

Makine operatörleri; makinelerin başlatılması, işletilmesi, durdurulması, ayarlanması ve temel bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi pek çok süreçle yakından ilgilenmektedir. Aynı zamanda üretim hattının akışını sağlayarak üretim sürecinin kaliteli bir biçimde tamamlanmasını sağlarlar ve gereken kalite kontrol testlerini gerçekleştirerek karşılaşılan problemleri çözerler.  

Makine Operatörü Ne İş Yapar?

Makine operatörü, üretim sektöründe çalışarak çeşitli makinelerin hem güvenli hem de etkin bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Makine operatörleri büyük çoğunlukla fabrikalarda, üretim tesislerinde veya imalathanelerde çalışırlar. Temel görevleri ise ilgili makinenin veya ekipmanın işleyişini kontrol etmek, ayarlamak, işletmek ve bakımını yapmaktır. Bunlara ek olarak makinelerin başlatılması, durdurulması, hız ayarlarının yapılması ve basınç sistemlerinin düzenlenmesini sağlar. Makine operatörünün görevini başarılı bir şekilde yerine getirmesi üretim hattının verimliliğinin korunmasını sağlar ve tüm sürecin kalite standartlarına uygun biçimde tamamlanmasına yardımcı olur.

 

 

Makine Operatörü Olma Şartları Nelerdir?

Makine operatörü olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Meslek lisesinde veya üniversitede mekatronik, elektrik-elektronik ve makine gibi alanlarda eğitim almak
  • Üretim sektöründe kullanılan makinelerin kullanımında yetkinlik sahibi olmak
  • Disiplinli bir iş anlayışıyla çalışmak
  • Teknik beceriye sahip olmak
  • Ekip çalışmasında başarılı olmak
  • Sorumluluk üstlenebilmek

Makine Operatörü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Makine operatörü olmak için meslek liselerinde Mekatronik, Makine Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi gibi çeşitli alanlarda eğitim almak gerekir. Ancak üniversite programları arasında yer alan Mekatronik, Makine veya İş Makineleri Operatörlüğü gibi bölümlerde eğitim alan kişiler daha avantajlı olacaktır. Alınan eğitime ek olarak staj programlarına katılım sağlanması kişinin bilgi birikimini pratiğe dökmesine yardımcı olarak iş hayatına hazırlanmasını sağlar.

Makine Operatörü Maaşları Ne Kadar?

Makine operatörünün maaşı 16.500 TL ile 23.500 TL arasında değişir.

Makine operatörü maaş aralığını kişinin görev yaptığı kurum, alanında edindiği deneyim gibi faktörler etkiler. Makine operatörü mesleğin başlangıcında yaklaşık 16.500 TL maaş alır ancak zamanla kazancı 23.500 TL’ye çıkabilir.

Makine Operatörü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Makine operatörü eğer özel sektörde 8 Eylül 1999 itibarıyla işe başlamışsa sigortalılık süresi dikkate alınmaz. Bu kişiler 7000 günlük primi doldurduktan sonra yaş kriterine göre emekli olur. Emeklilik yaşı bu gruptaki kadınlarda 58 iken erkeklerde 60’tır. Makine operatörü eğer kamuda 8 Eylül 1999 itibarıyla işe başlamışsa kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yıl prim ödedikten sonra emekli olabilir. Bu gruba giren kişiler yaş kriterinden muaf olmaktadır.

Makine operatörü eğer özel sektörde 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlamışsa 7200 günlük primi doldurduktan sonra yaş kriterine göre emekli olur. Emeklilik yaşı bu gruptaki kadınlarda 58 iken erkeklerde 60-65 aralığında değişmektedir. Makine operatörü eğer kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlamışsa 9000 günlük primi doldurduktan sonra yaş kriterine göre emekli olur. Emeklilik yaşı bu gruptaki kadınlarda 58 iken erkeklerde 60’tır.

Devlette Makine Operatörü Nasıl Olunur?

Devlette makine operatörü olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, meslek liselerinin veya üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olarak Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan almalıdır.

Yurt Dışında Makine Operatörü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında makine operatörü olmak için mekatronik, makine, elektrik-elektronik gibi alanlarda eğitim almak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma ve oturma izni almak için ilgili kurumlara başvurarak bu süreçte mesleki yeterliliklerinin bulunduğunu belgelendirmelidir.

Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olunması ve üretim süreçlerinde kullanılan makinelerin kullanımına dair bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Yabancı dil alanında sorun yaşayan kişilerin online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması doğru bir tercih olacaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?