Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Ağ Yöneticisi Nasıl Olunur? Ağ Yöneticisi Ne İş Yapar?

Ağ Yöneticisi Nasıl Olunur? Ağ Yöneticisi Ne İş Yapar?


Ağ yöneticisi ağ sistemlerini tasarlamak, ağ depolamayı yönetmek ve antivirüs yazılımlarını güncellemek gibi işler yapar. Ağ yöneticisi olmak için mühendislik, bilişim veya benzeri bir bölüm üzerine üniversite eğitimi alınmalıdır. Eğitimin yanında deneyim de bu meslekte önemli bir kriterdir.

Ağ Yöneticisi Nedir?

Ağ yöneticisi, kurumların bilgisayar ağ sistemlerinin kurulumu ve güncellenmesi işlerinden sorumlu meslek profesyonelidir. Çalıştığı kurumun bilgisayar ağlarının planlanması, kurulumu, yönetilmesi ve güncel protokollere uygun olarak çalışması gibi alanlarda hizmet verir.

Ağ yöneticisi, bilgisayar ve ağ teknolojileri hakkında bilgi ve deneyim sahibidir. Bu alanlarda deneyimli olmayan kişiler yöneticilik pozisyonunda çalışma imkanı yakalayamaz.

Ağ yöneticileri, çalıştıkları firmada işlerin sorunsuz ve güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlarlar. Dolayısıyla oldukça önemli bir göreve sahiptirler ve bu mesleği yapacak kişilerin titiz, planlı, düzenli ve disiplinli olması beklenir.

Ağ Yöneticisi Ne İş Yapar?

Ağ yöneticisi; ağ kurulumu, güvenliği, performans takibi, yedekleme ve veri kurtarma, ağ dokümantasyonu gibi işlerde görev alır. Ağda meydana gelen sorunların çözümünden sorumludur, ağ üzerinde çalışan yazılımları düzenli olarak kontrol eder.

Ağ yöneticisi ağ yönetimini gerçekleştirirken çalıştığı kurumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur. Örneğin büyük ve önemli verilere sahip olan banka, finans şirketleri gibi firmalarda güvenlik açığı olmamasına ekstra dikkat etmelidir. Bunun için işini titizlikle ve disiplinli bir şekilde yapmalıdır.

Ayrıca ağ yöneticilerinin ağ altyapısını sürekli güncellemesi gerekir. Aksi takdirde sistem işlemeyecek ve yapılması gereken işler aksayacaktır. Ağ yöneticileri, firmaların en önemli görevlerini yerine getirir. Dolayısıyla kendilerini sürekli güncel tutmaları ve yaptıkları işle ilgili güncel teknolojik gelişmeleri takip etmeleri gerekir.

Ağ Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?

Ağ yöneticisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Üniversitede bilişim, mühendislik gibi bölümleri okumak
  • Bilişim teknolojileri alanında mesleki tecrübeye sahip olmak
  • Teknik sorunları hızlı ve etkin olarak çözebilmek
  • Bilişimle ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek
  • Sayısal alana yatkın olmak
  • Ekip çalışmasında başarılı olmak

Ağ Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ağ yöneticisi olmak için üniversitede bilişim veya mühendislikle ilgili bir bölüm okumak gerekir. Genellikle üniversitede Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri gibi bölümleri okuyan kişiler, gerekli mesleki tecrübeye sahip olduğu sürece ağ yöneticisi olabilir.

Ağ yöneticisi olmak için kişinin bu alana ilişkin güncel gelişmelerden haberdar olması ve dolayısıyla ek eğitimler alması önemlidir. Örneğin bu kişiler, bilişim eğitimlerine katılarak kendilerini geliştirebilir.

 

 

Ağ Yöneticisi Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ağ yöneticisi olmak için AYT’de sayısal puan türüne ait Bilgisayar Mühendisliği taban puanları 307,81977 olarak belirlenmiştir.

Yazılım Mühendisliği ya da Bilgisayar Bilimleri Bölümü okuyan kişiler de ağ yöneticisi olarak çalışabilir. AYT’de sayısal puan türüne göre hesaplanan Yazılım Mühendisliği taban puanları 307,67758 ve Bilgisayar Bilimleri taban puanları ise 246,04907'dir.

Ağ Yöneticisi Nerelerde Çalışabilir?

Ağ yöneticisi bilişim firmalarında, teknoloji şirketlerinde, finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda, e-Ticaret firmalarında çalışabilir. Ağ yöneticisi, büyük ve önemli veriye sahip olan hemen her yerde iş bulabilir.

Ağ Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?

Ağ yöneticisi maaşları 40.000 TL ile 80.000 TL aralığındadır.

Ağ yöneticisi maaş aralığı, kişinin işinde ne kadar deneyimli olduğuna ve çalıştığı kuruma göre değişir. Genellikle mesleğe yeni başlamış bir ağ yöneticisi yaklaşık 40.000 TL maaş alır fakat kıdemi arttıkça maaşı 80.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Ağ Yöneticisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özelde ağ yöneticisi olarak çalışan erkekler emekli olmak için 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder. Özel ağ yöneticisi olarak çalışan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Ayrıca kamuda ağ yöneticisi olarak çalışanlar 9000 prim gününü doldurdukları takdirde erkeklerde 60 yaş ve kadınlarda 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette Ağ Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette ağ yöneticisi olmak için kişinin ilk olarak Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olması gerekir. Ardından devlete bağlı kurumlar tarafından açılan ilanlara başvuruda bulunulmalıdır. Bu ilanlarda genellikle sınav ya da mülakat şartı aranır. Bu aşamaları geçen kişiler devlette ağ yöneticisi olarak çalışabilir.

Ayrıca devlette çalışabilmek için yüz kızartıcı suç işlememe, T.C. vatandaşı olma, askerlikten muaf olma ya da görevini tamamlama gibi şartları da sağlamak gerekir. Aksi halde ağ yöneticiliği de dahil hiçbir meslekte kamu kurumlarında çalışma şansı söz konusu değildir.

Yurt Dışında Ağ Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ağ yöneticisi olmak için kişinin Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerden birini bitirmesi gerekir. Ardından gidilecek ülkede diplomanın geçerli olduğundan emin olmak, çalışma izni almak ve ilgili ülkenin dilini bilmek gerekir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?