Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Nasıl Olunur? Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Ne İş Yapar?

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Nasıl Olunur? Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Ne İş Yapar?


Ağ sistemleri destek mühendisi çalıştığı iş yerinin ağ sistemlerinin kurulumunda, analizinde ve bu sistemlerle ilgili problemlerin çözümünde rol oynar. Ağ sistemleri destek mühendisi olmak için üniversitede Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bilişim bölümlerinden birini bitirmek gerekir.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Nedir?

Ağ sistemleri destek mühendisi, çeşitli kurumların yerel bilgisayar ve ağ sistemlerinin işleyişinden sorumlu olan görevlidir. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda bilgisayar ağlarının günlük işleyişinin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesinden ve yaşanan problemlerin çözülmesinden sorumludur.

Ağ sistemleri destek mühendisi; ağ kullanıcıları ve diğer IT profesyonelleri ile etkileşimde bulunarak ağ sorunlarını gidermeye çalışır. Dolayısıyla ağ sistemleri ve güvenlik konularında güçlü bir bilgiye sahip olmaları gerekir.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Ne İş Yapar?

Ağ sistemleri destek mühendisi ağ performansını analiz eder, ağ sorunlarını çözer, ağ güvenliğini denetler. Ağ kullanıcılarına teknik destek sağlar, kullanıcıların sorularını yanıtlar ve güvenli bir şekilde ağa bağlanmalarına yardım eder.

Ağ sistemleri destek mühendisi tüm bunların yanında ağın kurulumunda da görev alır, diğer IT personellerine yardımcı olur, gerektiğinde ağın güncellenmesini sağlar. Ağ sistemleriyle ilgili yaptığı işlemleri raporlayıp üstlerine iletir.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Ağ sistemleri destek mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Üniversitede Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bilişim bölümlerinden birini okumak
  • Ağ sistemleri ve güvenliği alanında bilgili olmak
  • Sayısal alana yatkın olmak
  • Hızlı ve pratik bir şekilde problem çözebilmek
  • Karmaşık teknik sorunların kaynağını hızlıca analiz edebilmek
  • Analitik düşünebilmek

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ağ sistemleri destek mühendisi olmak için üniversitede yazılım ile ilgili bölümlerde eğitim almak gerekir. Örneğin Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümleri bitiren kişiler ağ sistemleri destek mühendisi olarak çalışır.

Genellikle bu mesleği yapacak kişilerden İngilizce bilmesi de beklenir. İngilizce bilen bir ağ sistemleri destek mühendisi, iş bulma konusunda daha az zorluk yaşar. Dolayısıyla İngilizce kurslarına gitmek de gerekebilir.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ağ sistemleri destek mühendisi olmak için AYT’de sayısal puan türünden hesaplanan Bilgisayar Mühendisliği taban puanları en düşük 307,81977 olarak belirlenmiştir.

Ancak bu mesleği Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği gibi diğer bilişim bölümlerini okuyanlar da yapabilir. AYT’de sayısal puan türüne ait Bilgisayar Bilimleri taban puanları en düşük 367,13138, Yazılım Mühendisliği taban puanları ise en düşük 307,67758 olarak belirlenmiştir.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?

Ağ sistemleri destek mühendisi yazılım danışmanlık firmalarında, bilişim teknolojileri şirketlerinde, finans kurumlarında, bankalarda, eğitim, enerji gibi büyük ve önemli datalara sahip firmalarda çalışırlar. Daha çok kurumsal şirketlerde ağ sistemleri destek mühendislerine ihtiyaç duyulur.

Ağ sistemleri destek mühendisi hem özel firmalarda hem de devlet kurumlarında çalışma imkanına sahiptir. Örneğin devlet üniversiteleri, kamu hastaneleri, devlete bağlı bankalar, belediyeler gibi kurumlarda çalışabilirler.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Ağ sistemleri destek mühendisi maaşları 25.000 TL ile 60.000 TL aralığındadır.

Ağ sistemleri destek mühendisi maaş aralığı; kişinin işinde ne kadar kıdemli olduğuna, çalıştığı kuruma ve kurumun özel ya da devlete bağlı olmasına göre farklılık gösterir. Ağ sistemleri destek mühendisi genellikle mesleğin başlangıcında ortalama 25.000 TL maaş alır fakat deneyim kazandıkça maaşı 60.000 TL’ye kadar çıkar.

Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel ağ sistemleri destek mühendisi olarak çalışan erkeklerin 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayarak 65'e kadar devam eder. Özel ağ sistemleri destek mühendisi olarak çalışan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamu ağ sistemleri destek mühendisi olarak çalışanlar 9000 prim gününü doldurduklarında erkeklerde 60 yaş ve kadınlar 58 yaşa gelindiğinde emekli olurlar.

Devlette Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette ağ sistemleri destek mühendisi olmak için öncelikle üniversitede yazılımla ilgili bir bölüm okumak, mezuniyetin ardından ilgili kamu kurumlarının açtığı ilanlara başvurmak gerekir. Bazı ilanlarda KPSS şartı aranırken bazılarında aranmaz. Genel olarak kamu alımlarında adaylar mülakata ve/veya sınava tabi tutulur.

Devlette ağ sistemleri destek mühendisi olarak çalışmak için tıpkı diğer mesleklerde olduğu gibi kişinin yüz kızartıcı suç işlememiş olması, askerliğini yapmış olması/görevden muaf olması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

Yurt Dışında Ağ Sistemleri Destek Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ağ sistemleri destek mühendisi olmak için kişinin gideceği ülkede geçerli bilişim üzerine bir diplomasının olması gerekir. Ayrıca gidilecek ülkede çalışma izni almak, ülkenin dilini bilmek gibi kriterleri de yerine getirmek gerekir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?