Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Ağ Mimarı Nasıl Olunur? Ağ Mimarı Ne İş Yapar?

Ağ Mimarı Nasıl Olunur? Ağ Mimarı Ne İş Yapar?


Ağ mimarı çalıştığı kurumun bilgisayar ağ sistemlerini tasarlamak, ağ performansını takip etmek, ağ mühendislerini denetlemek gibi görevleri yapar. Ağ mimarı olmak için üniversitelerin bilişim ile ilgili bir lisans bölümünü bitirmek ve ağ teknolojileri alanında deneyimli olmak gerekir.

Ağ Mimarı Nedir?

Ağ mimarı, çeşitli kurumların bilgisayar ağ sistemlerini tasarlayıp planlamakla görevli çalışandır. Ağ mimarları, genellikle bir şirketin iş gereksinimleri ve hedefleri doğrultusunda en uygun ağ altyapısını oluşturur ve yönetirler.

Ağ mimarı, ağ sistemlerinin tasarımında, güvenliğinde, performansında ve genel etkinliğinde anahtar rol oynar. Güçlü analitik düşünme, problem çözme becerileri ve iletişim yetenekleri, bu meslekte başarılı olabilmek için önemlidir.

Ağ Mimarı Ne İş Yapar?

Ağ mimarı çalıştığı kurumun ihtiyaçlarına uygun ağ tasarlar, hangi donanım ve yazılım sistemlerini kullanması gerektiğini belirler, ağ güvenliği için strateji belirler, veri kaybını önlemede görev alır. Ayrıca ağın performansını düzenli olarak takip eder, bir sorun yaşandığında devreye girer, ağda kullanılacak iletişim protokollerini ve endüstri standartlarını belirler.

Ağ mimarı, tüm bunların yanında birlikte çalıştığı ağ mühendislerinin iş takibinden de sorumludur. Böylece ağ sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını yönetir. Çalıştığı kurumun ağ altyapısının sürekli güncel tutulması için güncel gelişmeleri de yakından takip eder.

Ağ Mimarı Olma Şartları Nelerdir?

Ağ mimarı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Bilişim üzerine bir lisans bölümü okumak
  • Ağ teknolojileri alanında tecrübeli olmak
  • Karmaşık teknik sorunları çözebilmek
  • Sayısal alanda yetenekli olmak
  • Pratik ve hızlı bir şekilde çözüm üretebilmek
  • Titiz ve detay odaklı olmak

Ağ Mimarı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ağ mimarı olmak için üniversitede bilişim üzerine eğitim almak şarttır. Örneğin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yazılım Mühendisliği Bölümü gibi dört yıllık bölümlerden mezun olan kişiler, bu mesleği yapabilirler.

Ağ mimarı olmak için sadece üniversite eğitimi almak yeterli değildir. Ağ tasarımı ve yönetimi, bilgi sistemleri yönetimi, internet ve ağ teknolojileri gibi alanlarda ek eğitimler alıp sertifika kazanmak, bu meslekte öne çıkmayı sağlar.

Ağ Mimarı Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ağ mimarı olmak için AYT’de sayısal puan türünden hesaplanan Bilgisayar Mühendisliği taban puanları 307,81977 olarak belirlenmiştir.

Ancak ağ mimarı olmak için Bilgisayar Mühendisliği mezunu olmak şart değildir, bilişimle ilgili başka bölümleri okuyanlar da bu mesleği yapabilir. Örneğin Yazılım Mühendisliği mezunları ağ mimarı olarak çalışabilir. AYT’de sayısal puan türüne ait Yazılım Mühendisliği taban puanları ise 307,67758’dir.

Ağ Mimarı Nerelerde Çalışabilir?

Ağ mimarı bilişim teknolojileri firmalarında, yazılım danışmanlık şirketlerinde, telekomünikasyon, finans, sağlık, enerji, eğitim gibi çeşitli sektörlerin IT birimlerinde çalışabilirler.

Ağ mimarları hem kamu kurumlarında hem de özelde çalışabilirler. Örneğin devlet hastanelerinde, devlet üniversitelerinde, kamu bankalarında görev alabilirler.

Ağ Mimarı Maaşları Ne Kadar?

Ağ mimarı maaşları 35.000 TL ile 80.000 TL aralığındadır.

Ağ mimarı maaş aralığı; kişinin mesleki tecrübesine, görev yaptığı kuruma, çalıştığı sektörün türüne, devlette mi özelde mi çalıştığına göre değişir. Ağ mimarları genellikle mesleğe yeni başladıklarında 35.000 TL civarında maaş alırlar, deneyimleri arttıkça maaşları 80.000 TL’ye kadar çıkar.

Ağ Mimarı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel ağ mimarı olarak çalışan erkeklerin 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artış gösterir ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder. Özel ağ mimarı olarak çalışan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olur. Kamu ağ mimarı olarak çalışanlar 9000 prim gününü doldurdukları takdirde erkeklerde 60 yaşında ve kadınlarda 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Devlette Ağ Mimarı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette ağ mimarı olmak için öncelikle üniversitede yazılım ile ilgili bir alanda eğitim almak gerekir. Ardından ilgili kamu kurumlarının ağ mimarlığı için açtığı ilanlara başvurmak gerekir. Bu ilanlarda genellikle kişilerin mülakatı ve/veya sınavı geçmesi istenir. Yeterli başarıya ulaşan kişiler devlette ağ mimarı olarak çalışabilirler.

Yurt Dışında Ağ Mimarı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ağ mimarı olmak için kişinin ilk olarak üniversitede bilişim üzerine bir bölüm okuması ve gideceği ülkede geçerli olacak bir diplomaya sahip olması gerekir. Ardından çalışmak üzere gidilecek ülkede çalışmak için ilgili mercilerden izin alınmalıdır.

Ayrıca kişinin işini yurt dışında en iyi şekilde yapabilmesi için gittiği ülkenin dilini bilmesi de önemlidir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?