Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Aerodinamik Mühendisi Nasıl Olunur? Aerodinamik Mühendisi Ne İş Yapar?

Aerodinamik Mühendisi Nasıl Olunur? Aerodinamik Mühendisi Ne İş Yapar?


Aerodinamik mühendisi tasarımlardaki termodinamik etkileri inceler, test sonuçlarını analiz edip raporlar ve teknik araştırmalarla ilgili müşterilere danışmanlık hizmeti verir. Aerodinamik mühendisi olmak için üniversitede dört yıllık Uzay Mühendisliği, Makine Mühendisliği veya Uçak Mühendisliği bölümlerinden birini bitirmek gerekir.

Aerodinamik Mühendisi Nedir?

Aerodinamik mühendisi, çeşitli ekipmanların uçak imalatı ve tasarımına ne kadar adapte olduğunu değerlendirmek için araştırma yapan profesyonel meslek elemanıdır. Tasarım süreçlerini iyileştirmek için havanın veya diğer akışkanların etkileşimi altında olan cisimlerin aerodinamik performansını optimize eder.

Aerodinamik mühendisi, akışkanlar mekaniği prensiplerini kullanarak genellikle havanın etrafında hareket eden cisimlerin ve sistemlerin tasarımı ve analizi ile ilgilenir. Tasarım süreçlerinde bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar destekli mühendislik (CAE) yazılımlarını kullanarak aerodinamik performansı geliştirme konusunda bilgisayar tabanlı analiz ve simülasyonlar yaparlar.

Aerodinamik Mühendisi Ne İş Yapar?

Aerodinamik mühendisi; havacılık, uzay endüstrisi, otomotiv gibi sektörlerde akışkanlar dinamiği analizi, havafoil ve hava taşıtları tasarımı, rüzgar tüneli testleri, hava akış simülasyonları ve aerodinamik problemlerin çözümü gibi alanlarda çalışır.

Aerodinamik mühendisinin temel görevi helikopter, uçak gibi hava taşıtlarının kanat, rotor, pervane gibi havafoil (aerofoil) yapılarının tasarımını yapmak ve geliştirilmesini sağlamaktır. Aerodinamik mühendisleri; havayla veya başka bir akışkanla etkileşimde olan nesnelerin hareketini ve etkileşimini analiz eder. Uçak, roket, helikopter gibi taşıma araçlarının aerodinamik tasarımını yapar.

Aerodinamik performans testleri yapar, rüzgar tünellerinde deneyler yapar, sonuçları analiz ederek tasarımın geliştirilmesini sağlar. Bilgisayar destekli simülasyon yazılımlarından yararlanarak havanın etrafında hareket eden nesnelerin aerodinamik davranışlarını modeller.

Aerodinamik Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Aerodinamik mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Üniversitede Makine Mühendisliği, Uzay Mühendisliği ve Uçak Mühendisliği bölümlerinden birini tamamlamak
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Doğru analiz yapmak
  • Takım çalışmasına yatkın olmak
  • Analitik düşünmek
  • Titiz olmak
  • Disiplinli olmak
  • Planlı olmak
  • Takım çalışmasına yatkın olmak
  • Karmaşık teknik sorunlara işlevsel çözümler sunabilmek

Aerodinamik Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Aerodinamik mühendisi olmak için üniversitede Makine Mühendisliği, Uzay Mühendisliği ve Uçak Mühendisliği bölümlerinden birini okumak gerekir. Üniversite eğitimine ek olarak kişinin yabancı dil bilmesi, meslek hayatında önde olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla fiziki ya da online düzenlenen dil kurslarına katılmak da gerekebilir.

Aerodinamik Mühendisi Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Aerodinamik mühendisi olmak için AYT’de sayısal puan türüne ait Makine Mühendisliği taban puanları 300,02985 olarak belirlenmiştir.

Ancak Uçak Mühendisliği veya Uzay Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar da bu mesleği icra edebilir. AYT’de sayısal puan türünden hesaplanan Uçak Mühendisliği taban puanları 307,71974 ve Uzay Mühendisliği taban puanları ise 310,59482’dir.

Aerodinamik Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?

Aerodinamik mühendisi; havacılık ve uzay endüstrisi firmalarında, otomotiv üretim, rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji sistemleri, spor ekipmanları tasarımı, savunma sanayii, AR-GE merkezleri, ulaşım, lojistik gibi sektörlerde çalışabilir.

Aerodinamik mühendisleri uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), roketler ve uzay araçları gibi hava ve uzay taşıtlarının tasarımında çalışırlar. Hem özel firmalarda hem de Savunma Bakanlığına bağlı kurumların üretim, tasarım, ürün geliştirme, AR-GE gibi birimlerinde görev alabilirler.

Aerodinamik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Aerodinamik mühendisi maaşları 55.000 TL ile 100.000 TL aralığındadır.

Aerodinamik mühendisi maaş aralığı; kişinin mesleğinde sahip olduğu deneyime, çalıştığı firmaya ve sektöre göre farklılık gösterir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir aerodinamik mühendisi ortalama 55.000 TL maaş alırken kıdemi arttıkça maaşı 100.000 TL’ye kadar çıkar.

Ayrıca aerodinamik mühendisinin maaşı, çalışma şekline göre de değişebilir. Örneğin proje bazlı işlerde çalışanların düzenli bir kazancı yoktur fakat bu kişiler tam zamanlı çalışan kişilerin proje başına aldığı ücrete kıyasla daha yüksek kazanç elde edebilirler.

Aerodinamik Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel aerodinamik mühendisi olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödediği takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel aerodinamik mühendisi olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda aerodinamik mühendisi olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda aerodinamik mühendisi olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette Aerodinamik Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette aerodinamik mühendisi olmak için kişinin ilk olarak Uzay Mühendisliği, Makine Mühendisliği veya Uçak Mühendisliği bölümlerinden birini bitirmesi gerekir. Ardından Savunma Bakanlığına bağlı kurumların ya da diğer ilgili kurumların mülakat ve sınav tarihleri takip edilmelidir. Mülakat ve sınavda yeterli başarıya ulaşan kişiler devlette aerodinamik mühendisi olarak çalışma hakkı elde eder.

Bunun dışında devlette çalışan diğer mesleklerde olduğu aerodinamik mühendisliğinde de kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, askerliğini yapmış olması ya da askerlikten muaf olması, yüz kızartıcı suç işlememiş olması gerekir.

Yurt Dışında Aerodinamik Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında aerodinamik mühendisi olmak için kişinin Uzay Mühendisliği, Makine Mühendisliği veya Uçak Mühendisliği bölümlerinde gideceği ülkede kabul edilebilecek bir diplomaya sahip olması gerekir. Ayrıca kişinin yabancı dil bilmesi, gideceği ülkede çalışma iznine sahip olması, yurt dışına çıkmasını ya da çalışmasını engelleyecek herhangi bir durum yaşamaması gerekir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?