online-egitimler-bogazici-enstitusu
Adli Tıp Uzmanı Nasıl Olunur? Adli Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?

Adli Tıp Uzmanı Nasıl Olunur? Adli Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?


Adli tıp uzmanı olay yerini inceler, otopsi işlemlerini yürütür, kriminal ve balistik incelemeler yapar. Adli tıp uzmanı olmak için altı yıllık Tıp Bölümü’nü bitirmek ve sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek dört yıl boyunca Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi’ni almak gerekir.

Adli Tıp Uzmanı Nedir?

Adli tıp uzmanı, suç mahallindeki delilleri tıbbi bilgilerini kullanarak analiz eden ve topladığı verileri yargı organlarına sunan görevlidir. Adli tıp uzmanı, sahip olduğu bilgilerle suçluların bulunmasını sağlar. Olay yerinden ve ilgili kişilerden aldığı DNA örnekleriyle vakanın aydınlatılmasını sağlar.

Adli tıp, tıp ve hukukun birleştiği bir çalışma alanıdır. Adli tıp uzmanı ise hukuki soruşturmalar ve adli olaylarla ilgili tıbbi bilgilerin sağlanması, ölüm nedenlerinin belirlenmesi, adli otopsi yapılması ve adli tıbbi raporların hazırlanması gibi konularla ilgilenir.

Adli Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?

Adli tıp uzmanı otopsi inceleme, adli tıp raporu hazırlama, olayın aydınlatılmasını sağlayacak materyalleri çeşitli yöntemler kullanarak analiz etme, olay yerini inceleme ve tanıklık etme gibi görevleri yapar.

Adli tıp uzmanı sadece laboratuvarda çalışmaz, olayın gerçekleştiği bölgeyi inceleyip örnekler alır. Aldığı örnekleri uygun şekilde saklar ve steril bir ortamda analiz eder. Elde ettiği sonuçları kayıt altına alıp raporlar ve savcı, polis, avukat gibi yetkili kişilerle paylaşır. Uzman görüşü alınması gereken durumlarda mahkemeye çıkarak bilgi verir.

Adli Tıp Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Adli tıp uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Tıp Bölümü’nden mezun olmak
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girip en az 50.42396 puan almak
  • Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi’ni tamamlamak
  • Soğukkanlı olmak
  • Disiplinli olmak
  • Psikolojik olarak dayanıklı olmak
  • Titiz olmak
  • Sorumluluk bilincine sahip olmak
  • Doğru analiz yapabilmek
  • Planlı olmak

Adli Tıp Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Adli tıp uzmanı olmak için Tıp Bölümü bitirilmeli, ardından Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girip en az 50.42396 puan alarak Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi’ne başlanmalıdır. Uzmanlık eğitimini tamamlayan kişiler adli tıp uzmanı ünvanını alarak çalışmaya başlayabilir.

TUS’a girmenin şartlarından biri yabancı dil bilmek olduğu için kişinin dil kurslarına gitmesi de gerekebilir. İngilizce, Fransızca ya da Almanca dillerinden birini bilen kişiler TUS’a girmeye hak kazanır. Fiziki olarak düzenlenen kurslar ya da online dil eğitimleri ile dil kriteri kolayca yerine getirilebilir.

Adli Tıp Uzmanı Kaç Yıl Okur?

Adli tıp uzmanı toplamda 10 yıl okur. 6 yıl boyunca tıp eğitimi, 4 yıl boyunca Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi alınır. Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi almak için TUS’a hazırlanmak gerekir, sınava hazırlık süreci de ortalama 1-2 yıl sürer. Dolayısıyla adli tıp uzmanı olmak için gereken süre 10 yılın üzerine de çıkabilir.

Görüldüğü üzere adli tıp uzmanı olmak için gereken süre, birçok mesleğe göre daha uzundur. Dolayısıyla bu mesleğe karar vermeden önce mutlaka gereken süre göz önünde bulundurulmalıdır.

Adli Tıp Uzmanı Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Adli tıp uzmanı olmak için AYT’de sayısal puan türüne ait Tıp taban puanları 459,35666 olarak belirlenmiştir. Tıp Bölümü bitirildikten sonra uzmanlık ünvanını almak için ise Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan en az 50.42396 puan alınmalıdır.

Adli Tıp Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?

Adli tıp uzmanı; adli tıp kurumu ve laboratuvarlarında, üniversitelerin tıp fakültelerinde, özel adli tıp kuruluşlarında, hastanelerde, polis teşkilatlarında, savcılık ve mahkemelerde çalışabilir.

Adli tıp uzmanı hem özelde hem de devlette çalışma şansına sahiptir. Örneğin özel adli tıp kurumlarında ve laboratuvarlarında çalışabilecekleri gibi devlet hastanelerinde, polis, savcılık ve mahkeme gibi kamu kurumlarında da görev alabilirler.

Adli tıp uzmanı hem sahada hem de laboratuvarda çalışır. Sahada yaptığı incelemeler sonucunda elde ettiği delilleri laboratuvarda analiz eder. Ulaştığı verileri raporlayıp yetkili kişilerle paylaşır.

Adli Tıp Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Adli tıp uzmanı maaşları 45.000 TL ile 70.000 TL aralığındadır.

Adli tıp uzmanı maaş aralığı; kişinin mesleki tecrübesine, çalıştığı kuruma, sektöre (özel, devlet) göre değişir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir adli tıp uzmanının aylık kazancı ortalama 40.000 TL’dir ancak zamanla maaşı artar ve 70.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Adli Tıp Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özelde adli tıp uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödediği takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özelde adli tıp uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda adli tıp uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda adli tıp uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette Adli Tıp Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette adli tıp uzmanı olmak için tıp eğitimi, adli tıp üzerine uzmanlık eğitimi gibi eğitimler tamamlandıktan sonra kişinin KPSS şartını yerine getirmesi gerekir. Alım yapan kurumun sözlü ve/veya yazılı mülakatlarına katılım sağlanmalıdır. Yeterli puanı alan kişiler devlette adli tıp uzmanı olarak çalışmaya başlayabilir.

Bu kriterler dışında kamuda adli tıp uzmanı olarak çalışmak için tüm memurlarda aranan şartların da yerine getirilmesi gerekir. Örneğin yüz kızartıcı suç işlememek, kamu haklarından mahrum olmamak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gibi kriterlerin sağlanması gerekir.

Yurt Dışında Adli Tıp Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında adli tıp uzmanı olmak için kişinin aldığı eğitimlere ilişkin (tıp ve tıpta uzmanlık eğitimleri) denklik belgesi alması, gideceği ülkenin dilini bilmesi ve çalışma izni almış olması gerekir.

Ayrıca gidilen ülkenin kültürünü bilmek ve iyi referanslar ile başvuruda bulunmak da kişinin işe alınma şansını arttırabilir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?