Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Planlama Uzmanı Nasıl Olunur? Planlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Planlama Uzmanı Nasıl Olunur? Planlama Uzmanı Ne İş Yapar?


Planlama uzmanı; görevini sürdürdüğü şirketin satış ve operasyon departmanları için analiz yapar, ilgili raporları hazırlar, şirketin hedeflerine ulaşabilmesi için stratejiler geliştirir. Genellikle İşletme Bölümü ve Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları planlama uzmanı olarak görev yapmaktadır.

Planlama Uzmanı Nedir?

Planlama uzmanı, organizasyonlar ve projeler için stratejik planlama süreçlerini yöneten ve uygulayan profesyoneldir. Planlama uzmanı; bir şirketin veya kuruluşun hedeflerini belirlemek, kaynakları tahsis etmek ve bu hedeflere ulaşmak için etkili stratejiler geliştirmekle görevlidir.

Planlama uzmanları, uzmanlık alanlarına ve çalıştıkları sektörlere bağlı olarak çeşitli görevler üstlenebilirler. İş süreçlerinin optimize edilmesine yönelik stratejiler geliştirmek, bütçe tahminleri veya kaynak yönetimi planları oluşturmak ve proje yönetimini sağlamak bu görevler arasında yer alır.

Planlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Planlama uzmanı, organizasyonlara veya projelere hedeflerine ulaşmalarını sağlama konusunda destek verir ve gereken planlamaları yapar.

Planlama uzmanı; değişen pazar koşullarını güncel olarak takip eder ve plan çizelgesini bu koşullara göre oluşturur. Planlama uzmanı, görev yaptığı şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlamak için mevcut durumu inceler, veri toplar, riskleri hesaplar ve bu faktörleri değerlendirerek yeni stratejiler geliştirir.

Aynı zamanda etkili planlama süreçleri yoluyla şirketlerin rekabet avantajı elde etmesini sağlar ve ilgili ekiplerle iş birliği yaparak sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlar.

 

 

Planlama Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Planlama uzmanı olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Mühendislik, siyasal bilimler, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmak
  • Görev yapılan sektörle ilgili bilgi sahibi olmak
  • Analiz yapmayı bilmek
  • İş takibi konusunda başarılı olmak
  • Düzenli ve titiz çalışmak
  • Risk değerlendirmesi yapabilmek

Planlama Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Planlama uzmanı olmak için mühendislik, işletme, siyasal bilimler iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde eğitim görmek gerekmektedir. Çoğunlukla İşletme Bölümü ve Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları planlama uzmanı olarak çalışmaktadır.

Planlama Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Planlama uzmanının maaşı 14.000 TL ile 26.500 TL aralığındadır.

Planlama uzmanı maaş aralığını kişinin tecrübesi, kıdemi ve çalıştığı kurum gibi faktörler belirlemektedir. Bir yıl deneyimli bir planlama uzmanı ortalama 14.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir planlama uzmanı ise 14.500-26.500 TL aralığında maaş alır.

Planlama Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Planlama uzmanı 8 Eylül 1999'dan sonra özelde çalışmaya başlaması durumunda emekli olmak için 7000 gün prim ödemelidir. Bu gruptaki erkekler erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir. Bu kişiler, sigortalılık süresi kriterinden muaf tutulmaktadır. Planlama uzmanı 1 Mayıs 2008’den sonra özelde işe başladıysa emekli olabilmek için 7200 gün prim ödemelidir. Bu kez erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar 58 yaşında emekli olmaktadır.

8 Eylül 1999’dan sonra kamuda çalışmaya başlayan pazarlama uzmanı kadınlar 20 sene, erkekler 25 sene prim ödemek zorundadır. Planlama uzmanı 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda işe başladıysa emekli olmak için cinsiyet fark etmeksizin bütün çalışanlar 9000 gün prim öder. Ayrıca bu kez emeklilik yaşı kriterine de tabi tutulurlar. Erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekliliğe ayrılabilir.

Devlette Planlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette planlama uzmanı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Ayrıca mühendislik, işletme, iktisadi ve idari bilimler gibi fakültelerden mezun olunarak Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmeli ve başarılı bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Planlama Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında planlama uzmanı olmak için ilgili fakültelerden mezun olmak ve uluslararası geçerli bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan planlama uzmanları, yurt dışında çalışma izni almalı ve ileri seviyede yabancı dil bilmelidir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?