İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Büro Personeli Nasıl Olunur? Büro Personeli Ne İş Yapar?

Büro Personeli Nasıl Olunur? Büro Personeli Ne İş Yapar?


Üniversitelerin Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü’nden mezun olan kişiler, büro personeli olarak görev yapabilir. Bu eğitimi almayan kişiler de sertifika programlarına katılarak bu mesleği icra edebilir. Çalıştığı bürodaki dosyaları sınıflandırmak, arşivlemek gibi sorumlulukları bulunan büro personeli; telefon trafiğini yönetir ve temel anlamda kurumun basit işlerini yerine getirir.

Büro Personeli Nedir?

Büro personeli, bir işletmenin veya kuruluşun günlük operasyonlarının düzenlenmesi ve yönetilmesine yardımcı olan kişiye verilen mesleki ünvandır. Büro personelleri, ofis ortamında çeşitli yönetimsel ve idari görevleri üstlenirken iş akışını etkin bir şekilde sürdürmeyi amaçlar. Telefon ve e-posta trafiğini yönetmek, dosya düzenlemek, randevuları ayarlamak, misafirleri karşılamak ve ofis malzemelerini yönetmek gibi görevlere sahip olan büro personelleri; şirket içerisinde gerçekleşen operasyonların düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Aynı zamanda belgelerin düzenli ve güvenli bir şekilde saklanmasını sağlamak, toplantıların organize edilmesine yardımcı olmak, ofis cihazlarının bakımını yapmak ve işletme içi iletişimi kolaylaştırmak da büro personelinin sorumlulukları arasında yer alır. Büro personellerinin görevlerini eksiksiz bir biçimde yerine getirmesi işletmenin profesyonel bir imajını korumak ve iletişimi koordine etmek açısından oldukça önemlidir.

Büro Personeli Ne İş Yapar?

Büro personeli, bir organizasyonun günlük iş akışını yönetir ve idari operasyonları destekler.

Büro personelleri, ofis içi işleyişin hem düzenli hem de etkin bir biçimde yürütülmesini sağlamak için çeşitli görevler üstlenir. Telefon çağrılarını yönlendirme, e-postalara cevap verme ve ziyaretçileri karşılama gibi durumlar bu görevler arasında yer alır. Ayrıca görevini sürdürmekte olduğu organizasyonun dış dünyayla etkileşiminin verimli bir şekilde sağlanmasına katkıda bulunan büro personelleri, şirket için profesyonel bir imaj yaratmayı destekler.

Büro personeli; dosya düzenleme, belgeleri saklama ve ofis malzemelerini yönetme gibi faaliyetlerde de aktif rol almaktadır. Belgeler ile dosyaların düzenli ve güvenli bir şekilde saklanması gereken durumlarda kolayca erişilebilir olmalarını sağlar. Bu açıdan büro personelinin görevini başarıyla yerine getirmesi kritik bir rol oynar.

 

 

Büro Personeli Olma Şartları Nelerdir?

Büro personeli olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı okumak veya bu alanda sertifika programlarına katılma
  • En az lise mezunu olmak
  • Büro yönetimi alanında bilgi ve deneyim sahibi olmak
  • Çoklu görev becerisine sahip olmak
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak
  • Sorumluluk bilinci taşımak
  • Düzenli ve titiz çalışmak
  • Detaycı olmak

Büro Personeli Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Büro personeli olmak için ön lisans programları arasında yer alan Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü’nün okunması gerekmektedir. Ayrıca bu alanda düzenlenen eğitim programlarına katılım sağlayan kişiler, iş bulma süreçlerinde avantaj elde edecektir.

Eğitim sürecinde veya sonrasında katılım sağlanan staj programları ise kişinin bilgi birikimini arttırmasına ve meslek hayatına hazırlanmasına yardımcı olacaktır.

Büro Personeli Maaşları Ne Kadar?

Büro personelinin maaşı 16.500 TL ile 26.000 TL aralığındadır.

Büro personeli maaş aralığı, kişinin görev yaptığı kuruma ve çalışma süresine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir büro personeli ortalama 16.500 TL maaş alırken ilerleyen zamanlarda deneyim kazanmasıyla birlikte aldığı maaş ortalama 26.000 TL’ye kadar artabilir.

Büro Personeli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde büro personeli olarak çalışanlar 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim şartını sağladıklarında erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşa gelindiğinde emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayanların ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu şartı sağlayan erkekler için emeklilik yaşı 60 ile 65 yaş arasındadır. Kadınlar ise prim şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olur.

Yurt Dışında Büro Personeli Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında büro personeli olmak için öncelikle ilgili alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya veya sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalı ve bu süreçte mesleki yeterlilikler belgelendirilmelidir.

Ayrıca gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olmak da aranan şartlar arasında yer almaktadır. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması avantajlı bir durum olacaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?