İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-04-01T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Pazarlama Yöneticisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Pazarlama Yöneticisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Pazarlama yöneticisi olmak için üniversitelerin İktisat, İşletme veya Pazarlama gibi bölümlerinden mezun olunması gerekir. Ancak bu bölümleri okumayan kişiler de gerekli yetkinlik ve iş deneyimine sahip ise pazarlama yöneticisi olarak çalışabilir. Pazarlama yöneticisi, görevini sürdürdüğü kurumun hizmetlerinin ya da ürünlerinin pazarlama süreçlerini planlayarak tüm bu süreçleri yönetir.

Pazarlama Yöneticisi Nedir?

Pazarlama yöneticisi; bir şirketin pazarlama stratejilerini oluşturan, uygulayan ve denetleyen kişiye verilen mesleki unvandır. Bu pozisyonda olan yönetici, ürün veya hizmetlerin doğru bir şekilde hedef kitlesine ulaşmasını sağlamak için çeşitli pazarlama kampanyaları ve aktiviteleri planlar. Müşteri ihtiyaçlarını analiz eder, pazar araştırmaları yapar ve rekabet analizleri gerçekleştirerek şirketin ürün veya hizmetlerinin talep göreceği pazarlama stratejilerini belirler.

Pazarlama yöneticisi aynı zamanda satış hedeflerini belirleyerek satış ekiplerini yönlendirir ve satış performansını izler. Marka bilinirliğini artırmak, yeni müşteri kazanımını sağlamak ve mevcut müşteri sadakatini güçlendirmek için reklam, dijital pazarlama, sosyal medya ve etkinlikler gibi çeşitli pazarlama kanallarını etkin bir şekilde kullanır.

Pazarlama Yöneticisi Ne İş Yapar?

Pazarlama yöneticisi, görevini sürdürdüğü şirketin pazarlama stratejilerini planlar, geliştirir, uygular ve denetler.

Pazarlama yöneticisi, pazarlama stratejileri planlarken müşteri ihtiyaçları ile pazar koşullarını değerlendirir ve hedef kitleyi doğru belirler. Sosyal medya ve diğer dijital kanalları da verimli bir şekilde kullanarak marka bilinirliğini arttırmayı amaçlayan pazarlama yöneticisi, bu süreçte müşterilerden aldığı geri bildirimleri değerlendirerek uygulanan kampanyaları geliştirir.

Satış ekibiyle de sürekli iletişim halinde olan ve satış stratejileri alanını da destekleyen pazarlama yöneticisi, satış ve pazarlama stratejilerinin etkinliğini ölçer. Bu sayede yeni stratejilerin daha verimli olmasını sağlar ve şirketin pazar payını arttırarak müşteri kazanmasını sağlar.

 

 

Pazarlama Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?

Pazarlama yöneticisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Çalışma Ekonomisi, Pazarlama, İktisat veya İşletme Bölümü’nden mezun olmak
  • Pazarlama ve satış alanlarında çeşitli sertifikalar almak
  • Sektörle ilgili detaylı bilgi sahibi olmak
  • Çözüm odaklı çalışabilmek
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Etkili iletişim kurabilmek

Pazarlama Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Pazarlama yöneticisi olmak için İktisat, İşletme, Çalışma Ekonomisi veya Pazarlama Bölümü gibi çeşitli programlardan mezun olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olmayan ancak pazarlama alanında mesleki yeterlilik kazanan kişiler de pazarlama yöneticisi olarak görev yapabilir.

Aynı zamanda kişi, katılım sağladığı Telefonda Satış Eğitimi veya Dijital Pazarlama Eğitimi gibi sertifika programları sayesinde öz geçmişini güçlendirir ve iş başvurularında ön plana çıkma şansı yakalar.

Pazarlama Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?

Pazarlama yöneticisinin maaşı 16.500 TL ile 37.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

Maaş aralıkları çalışılan kuruluşun yapısına, kişinin yetkinliğine ve tecrübesine göre değişkenlik göstermektedir. Pazarlama yöneticisi mesleğe başladığı ilk iki yılda 16.500 TL ile 19.000 TL maaş almaktadır. Üç yıllık deneyimli olanlar 19.500 TL alırken 5 yıl deneyimli olanlar ise 20.000 TL ile 37.000 TL maaş almaktadırlar.

Pazarlama Yöneticisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde pazarlama yöneticisi olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamaları durumunda sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olmaktadırlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam etmektedir.

Özel sektörde pazarlama yöneticisi olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamaları durumunda sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Yurt Dışında Pazarlama Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında pazarlama yöneticisi olmak için ilgili lisans programlarından mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, ilgili kurumlara başvurmalı ve yurt dışında çalışma izni almalıdır.

Aynı zamanda yabancı dil eğitimleri ile pazarlama eğitimlerine katılım sağlayarak alınan uluslararası geçerli sertifikalar sayesinde kişi, yurt dışında iş bulma sürecini kolaylaştıracaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?