online-egitimler-bogazici-enstitusu
Muhasebe Elemanı Nasıl Olunur? Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Muhasebe Elemanı Nasıl Olunur? Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?


Meslek lisesinde ya da üniversitede muhasebe ile ilgili bir eğitim alan kişiler muhasebe elemanı olarak çalışma şansına sahiptir. Muhasebe elemanı; fatura işlemlerini düzenler, ilgili kayıtları tutar, personellerin sigorta primlerini hesaplar, mali raporların ve tabloların oluşturulmasını sağlar.

Muhasebe Elemanı Nedir?

Muhasebe elemanı; bir şirketin veya işletmenin finansal işlemlerini kaydetme, izleme ve raporlama alanlarında uzmanlık sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Muhasebe elemanı; maaş ve vergi hesaplarının yapılmasından, mali verilerin düzenli bir şekilde kaydedilmesinden ve bu verilerin finansal raporlar aracılığıyla yönetim ile paylaşılmasından sorumludur.

Muhasebe elemanı; finansal bilgilerin güvenilir olmasını sağlayarak şirketin mali durumunu, performansını ve yönetim kararlarını etkilemesi bakımından oldukça önemli bir sorumluluğa sahiptir. Aynı zamanda şirketin gelir ve giderlerini takip ederek bütçe planlamasına yardımcı olur ve vergi beyannamelerinin hem düzgün bir şekilde hem de zamanında hazırlanmasını sağlar.

Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Muhasebe elemanı; görevini sürdürdüğü şirkette finansal işlemlerin kaydedilmesi, izlenmesi ve raporlanması gibi süreçleri yürütmektedir.

Muhasebe elemanı; faturaların takibini, borçların güncellenmesini, maaş ve vergi hesaplamalarının yapılmasını sağlar. Aynı zamanda finansal tabloları hazırlayarak bütçe planlaması yapan muhasebe elemanları, finansal verilerin doğruluğu ile düzgünlüğünü sağlayarak şirketin mali işlerinde bir sorun çıkmaması için uğraşır. Muhasebe elemanları, muhasebe kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulması için muhasebe yazılımlarından faydalanır.

Üretim ve hizmet süreçlerini göz önünde bulundurarak maliyet hesaplamaları da yapan muhasebe elemanları; malzeme maliyetleri, işçi maliyetleri ve üretim sürecindeki giderleri denetlerler. Ayrıca şirketin gelir giderlerini takip ederek varlık ve borç durumunu kontrol eder. Bu kontroller sonucunda elde ettiği verileri raporlayarak yönetime bildirir.

 

 

Muhasebe Elemanı Olma Şartları Nelerdir?

Muhasebe elemanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Muhasebe alanında lise veya üniversite eğitimi almak
  • Muhasebe alanında kullanılan programlara hakim olmak
  • Sayısal alanda beceriye sahip olmak
  • Dikkatli ve planlı çalışmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak

Muhasebe Elemanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Muhasebe elemanı olmak isteyen kişilerin alabileceği eğitimler arasında üç seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek, meslek lisesinde Muhasebe ve Finansman Bölümü’nü bitirmektir. İkinci seçenek ise ön lisans programları arasında yer alan Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü’nden mezun olmaktır. Üçüncü ve son seçenek ise lisans programları arasında yer alan Muhasebe ve Denetim Bölümü ya da Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü’nden mezun olunmasıdır.

Muhasebe alanında başarılı olmak isteyen kişilerin aldıkları eğitimlere ek olarak Bilgisayarlı Muhasebe Kursu, Vergi Hukuku ve Muhasebe Eğitimi gibi sertifika programlarına katılmaları avantajlı bir durum olacaktır.

Muhasebe Elemanı Maaşları Ne Kadar?

Muhasebe elemanının maaşı 14.300 TL ile 21.000 TL aralığındadır.

Muhasebe elemanı maaş aralığının belirlenmesinde kişinin çalıştığı kurum, sektör ve mesleki tecrübe gibi faktörler etkili olmaktadır. Muhasebe elemanı 14.300 TL civarında maaş alarak mesleğe başlar ancak iki yıllık deneyimli bir muhasebe elemanı 16.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir muhasebe elemanı ise 17.000 TL-21.000 TL aralığında maaş alır.

Muhasebe Elemanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde çalışmaya başlamış bir muhasebe elemanı, sigortalılık süresinden muaf tutulur ve 7000 günlük prim ile yaş şartını karşıladığı zaman emekli olabilir. Bu gruptaki erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır. 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektörde çalışmaya başlamış bir muhasebe elemanı ise 7200 günlük prim ödemeli yaş şartını sağlamalıdır. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar 58 yaşında emekli olmaktadır.

8 Eylül 1999'dan sonra kamuda çalışmaya başlamış bir muhasebe elemanı, prim ödeyerek emekli olur. Ödenmesi gereken prim süresi cinsiyete göre değişmekte olup kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yıl prim ödemek zorundadır. 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda çalışmaya başlamış bir muhasebe elemanı ise prim süresi ve yaş koşullarına bağlıdır. 9000 günlük primi dolmuş bir muhasebe elemanı eğer kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli olmaktadır.

Devlette Muhasebe Elemanı Nasıl Olunur?

Devlette muhasebe elemanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle bir sene veya üstü ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu gerekliliklere uyan kişiler, muhasebe alanında lisede ya da üniversitede eğitim almalı ve mezuniyetlerinin ardından Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmelidir. KPSS’den geçerli puan alan muhasebe elemanları, devlet kurumlarına atanma hakkı kazanır.

Yurt Dışında Muhasebe Elemanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında muhasebe elemanı olmak için muhasebe alanında alınan lise veya üniversite eğitiminin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğunu belgelendirmek gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Bu süreçte muhasebe programları ve yabancı dil alanında sorun yaşayan kişilerin ilgili eğitim programlarına katılarak kendilerini geliştirmeleri avantajlı bir durum olacaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?