online-egitimler-bogazici-enstitusu
Ahşap Ustası Nasıl Olunur? Ahşap Ustası Ne İş Yapar?

Ahşap Ustası Nasıl Olunur? Ahşap Ustası Ne İş Yapar?


Ahşap ustası ahşap ürünlerin teknik çizimini yapma, üretim aşamasını yönetme ve onarım-bakım işlemlerini gerçekleştirme gibi görevleri yerine getirir. Ahşap ustası olmak için ahşap işleri ile ilgili bir alanda sertifika almak veya endüstri meslek liselerinde Ağaç İşleri Bölümü’nü bitirmek gerekir.

Ahşap Ustası Nedir?

Ahşap ustası, ahşap malzeme üretiminin her aşamasında görev alan çalışandır. Örneğin ahşabın doğranması, işlenmesi, tasarımı, çizimi, şekillendirilmesi, cilalanması, süslenmesi, onarımı gibi her aşamasıyla ilgili bilgi sahibidirler ve bu alanlarda görev alırlar.

Ahşap ustaları, çıraklık ve kalfalıktan sonra eğitim alarak bu unvana sahip olurlar. Bu meslekte deneyimli olmak da önemlidir. Sırasıyla çıraklık ve kalfalık deneyimlerine sahip olan kişiler ustalık eğitimi alarak ahşap ustası olabilirler.

Ahşap Ustası Ne İş Yapar?

Ahşap ustası; ahşabın doğranması, işlenmesi, ahşaptan ürün üretilmesi, ürünlerin çizimi ve tasarımı gibi aşamalarda görev alır. Ayrıca ahşabın cilalanması, süslenmesi, bakımı ve onarımı gibi alanlarda da çalışır.

Ahşap ustaları müşterilerin isteklerini dikkatle dinler, siparişe uygun ürün üretiminde görev alır. Kimi zaman çizimi başka bir meslek elemanı yapar ve ahşap ustası belirli kalıpları kullanarak üretimi gerçekleştirir.

Ahşap ustaları, kalfa ve çırakların yapacağı işlerden de sorumludur. Onların işlerini eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirip getirmediğini kontrol eder, ekip yönetimini üstlenir.

Ahşap Ustası Olma Şartları Nelerdir?

Ahşap ustası olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Endüstri meslek liselerinde Ağaç İşleri Bölümü’nü bitirmek ya da ahşap işleri ile ilgili ustalık yetki belgesi almak
  • Ahşabın işlenmesiyle ilgili her türlü teknik bilgiye sahip olmak
  • Ahşap üretimiyle ilgili deneyimli olmak
  • Titiz ve detay odaklı çalışabilmek
  • Ekip yönetimi yapabilmek
  • Zaman yönetimi becerisine sahip olmak

Ahşap Ustası Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ahşap ustası olmak için endüstri meslek liselerinde Ağaç İşleri Bölümü’nü okumak ya da ahşap işleri üzerine ustalık eğitimi almak gerekir. Ustalık eğitimi almadan önce kalfalık eğitimi almak gerekir. Ahşap ustalık belgesine sahip olan kişiler ahşap ustası olarak çalışabilir.

Ahşap ustası belgesi almak için ise kalfalık belgesine sahip olmak gerekir. Kalfa olarak belirli bir süre çalıştıktan sonra ahşap ustalığı eğitimine başlanır. 2 yıl süren 256 saatlik teorik eğitim alan kişiler, yeterlilik sınavını geçerek ustalık belgesi alırlar.

 

 

Ahşap Ustası Nerelerde Çalışabilir?

Ahşap ustaları, ahşaptan ürün üretilen her yerde çalışabilir. Ahşap üretim tesisleri, mobilya sektörü, tiny house sektörü, inşaat sektörü gibi alanlarda görev yaparlar. Mobilya, dolap, kapı, süs eşyası, bungalov ev, tiny house gibi ahşaptan yapılan her türlü ürünün üretim aşamalarında çalışırlar.

Ahşap Ustası Maaşları Ne Kadar?

Ahşap ustası maaşları 26.000 TL ile 36.500 TL aralığındadır.

Ahşap ustası maaş aralığı, çalışılan iş yerine ve kişinin mesleğinde kaç yıllık deneyime sahip olduğuna göre değişir. Ahşap ustası, mesleğe ilk başladığı dönemde ortalama 26.000 TL maaş alırken zaman içerisinde maaşı 36.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Ahşap Ustası Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ahşap ustalarının devlette çalışma şansı olmadığından emeklilik şartları özel sektörün sigortalılık koşullarına göre ele alınır.

Özelde ahşap ustası olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödediği takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde ahşap ustası olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Yurt Dışında Ahşap Ustası Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ahşap ustası olmak için kişinin ilk olarak ahşap ustalığı alanında gerekli eğitime, deneyime sahip olması ve bunları yurt dışında kanıtlayacak belgeler alması gerekir. Örneğin ahşap ustalığı belgesi yurt dışında geçerli bir belge olduğunda, belgenin geçerli olmadığı durumlarda ise ek eğitimler alındığında kişi yurt dışında çalışma imkanı bulur.

Ayrıca yurt dışında çalışmak için kişinin çalışma izni alması, yurt dışına çıkmasına engel teşkil edecek bir suç işlememesi ve gideceği ülkenin dilini bilmesi gerekir. Gidilecek ülkenin başvuru şartlarını incelemek ve bunları yerine getirmek de önemlidir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?