Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?


Meslek seçimi yapmak için önce doğru meslek seçimi nasıl yapılır bunu öğrenmeniz gerekmektedir. Belki de ömür boyu yapacağınız o işi doğru seçerseniz hayat boyu mutlu olursunuz. Doğru meslek seçimi yapmak için kendinizi tanımalı, hedeflerinizi bilmeli ve isteklerinizi gözden geçirmelisiniz. Ayrıca kişilik özellikleri, ilgi alanları ve yetenekleriniz de size rehber olacaktır. Siz de hangi mesleği seçmeliyim diye soruyorsanız kendinize uygun işi bulmanız için bu yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru meslek seçimi şu şekilde yapılır:

  1. Kendinizi tanıyın.
  2. Güçlü yanlarınızı keşfedin.
  3. Hedeflerinizi belirleyin.
  4. Yeteneklerinizin farkına varın.
  5. Vazgeçmeyi bilin.

1. Kendinizi Tanıyın

doğru meslek seçimi kendini tanıma

Doğru meslek seçimi nasıl yapılır? Tabii ki pek çok şeyde olduğu gibi kendinizi tanımaya başlayarak. Doğru meslek seçimi yapmadan önce kendinizi tanımanız, nelere ilgi duyduğunuz bilmeniz, nelerden keyif aldığınızın farkına varmanız gerekmektedir. Eğer neleri sevip neleri sevmediğinizi iyi kavrarsanız doğru meslek seçimi yaparken de yanılgıya düşmezsiniz.

Belki de bir ömür yapacağınız mesleğiniz nedeniyle mutsuz ve huzursuz olursunuz, keyif aldığınız bir iş ile yıllarınızı boşa geçirirsiniz. Bu nedenlerden ötürü meslek seçimi yapmadan önce mutlaka kendinizi iyi tanıyın.

Kendinizi tanımak için kişilik, yetenek ve ilgi alanları ile ilgili test çözebilirsiniz. Böylece kendinize dışarıdan bakabilir ve durumunuzu daha iyi analiz edebilirsiniz. Bu alanda hazırlanan psikolojik testlerden yararlanabilirsiniz.  

2. Güçlü Yanlarınızı Keşfedin

doğru meslek seçimi güçlü yanlar

Meslek seçimi güçlü ve öne çıkan yanlarınız ile yapılmalıdır. İletişim yetenekleriniz kuvvetli mi? O zaman iletişim ile ilgili bir iş yapabilirsiniz. İnsanları kolay mı ikna ediyorsunuz? O zaman sizden harika bir satışçı olabilir. Eğlenceli bir insan mısınız, insanlar sizi hep komik mi bulur? Öyleyse kreatif düşünme gerektiren işlere odaklanın. Özetle meslek seçimi yapmadan önce güçlü yanlarınızı keşfedin ve buna göre hareket edin.

 

 

3. Hedeflerinizi Belirleyin

Meslek seçerken yapılan en büyük hatalardan biri de ileriye dönük hedefleri belirlememektir. Çok uzun vadeli olmasa bile en azından 5 yıl sonrası için belirleyeceğiniz hedefler, meslek seçimi yaparken sizlere çok yardımcı olacaktır. Hedefleriniz doğrultusunda seçilen bir meslek hem sizi ilerlemek istediğiniz noktaya taşıyacak hem de daima motive edecektir.

4. Yeteneklerinizin Farkına Varın

yeteneğe göre meslek seçimi

Yeteneğe göre meslek seçimi yapmak, sizi kesin başarıya ulaştıracaktır. Bu nedenle hangi alana ilgi duyduğunuzu ve ilgi duyduğunuz alanda ne kadar becerikli olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Kendinizi daha kolay anlamak için yetenek testleri çözebilirsiniz.

Aynı zamanda üniversite bölümleri seçerken de bu seçeneği akılda tutmak da fayda var. Çünkü sayısal zekaya sahipseniz sözel bir bölümde okumak sizi zorlayacaktır. Aynı şekilde sözel yanınız daha iyiyse matematiksel bir bölümde okumak sizi başarısızlığa sürükleyecektir. Doğru meslek seçimi yapmadan önce neye yeteneğiniz olduğunun farkına varın.

 

 

5. Vazgeçmeyi Bilin

Yanlış bir tercih yaptıysanız ve bu durum sizi her geçen gün mutsuz ediyorsa vazgeçmeyi bilmeniz gerekiyor. Belki şu an kendinize bir meslek seçtiniz ancak yaşınız, ekonomik ya da sosyal durumunuz bu işi bırakmaktan sizi alıkoyuyor olabilir. Ancak iyi bir planlama ve iyi bir hedefleme ile sizi mutsuz eden şeyden vazgeçmek çok kolay olacaktır. Zamanınızı sevmediğiniz bir işi yapmak ile harcamayın, doğru meslek seçimine karar verdiyseniz harekete geçin. İlk etapta tercih ettiğiniz yeni alana uyum sağlamak zor olabilir ama pes etmediğiniz sürece başarılı olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Meslek Nedir?

Kişinin geçimini sağlamak ve yaşamını sürdürmek için sürekli yaptığı ve çoğunlukla özel olarak eğitim alıp kazandığı unvana ve yaptığı işe meslek denir. İş ile arasındaki fark ise şudur; meslek, sahip olduğunuz unvandır ancak iş, o meslekte yaptığınız görevler ve bu görevleri uyguladığınız ortam olarak tanımlanır. Yani bir mesleğiniz olabilir ancak işiniz olmayabilir.

Her mesleğin farklı özellikleri bulunur. Bazıları matematiksel zeka gerektirirken bazıları yaratıcılık bazıları ise el becerisi gerektirir. Bazı meslekler için belli bir üniversite bölümünden mezun olmak şart iken bazıları için sadece ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Bazı işleri yapmak için ise kişinin çeşitli mesleki sertifika programlarına katılması ve belge alması gerekmektedir.

Dolayısıyla tercih yaparken gerekli şartları incelemekte yarar vardır. İş sağlığı ve güvenliği açısından bakıldığında ise meslekler kendi içerisinde tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılır.

Meslek Seçimi Nedir?

meslek seçimi nedir

Meslek seçimi, kişinin maddi gelir elde etmek üzere yapacağı işi karar vermesi ve bir tercih yapmasıdır. İlgi alanlarına, kişiliğe ve yeteneğe göre meslek seçimi yapmak gerekir aksi halde kişinin verdiği karar doğru olmayabilir ve kişi sürekli iş değiştirmek zorunda kalabilir.

Çocukluk döneminden itibaren şarkıcı, oyuncu, doktor, öğretmen gibi birçok meslek yapmayı düşünürüz. Özellikle ergenlik dönemine kadar kararlarımız sürekli değişir ancak asıl kararı verdiğimiz yaş, birçoğumuz için 15 ile 18 yaş arasıdır. Yaptığımız tercih zaman içinde değişebilir fakat daha çok üniversite tercihi yaparken aklımıza “hangi mesleği seçmeliyim” sorusu gelir.

Meslek Seçiminin Önemi Nedir?

Meslek seçimi, kişinin düzenli bir maddi gelir elde ederek kendi hayatını kurması ve yaşamını sürdürmesi açısından önemlidir. Ayrıca yaşamımızın üçte birini meslek ile ilgili faaliyetlerin kapsadığını düşündüğümüzde bu tercihi doğru yapmanın hayatta verdiğimiz en önemli kararlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan yalnızca para kazanmak için değil, kendini gerçekleştirmek ve anlam bulmak gibi varoluşsal açılardan da doğru meslek seçiminin önemine değinmek gerekir. Çünkü yaptığımız iş; bizim kim olduğumuzu belirler, topluma ne yaparak fayda sunduğumuzu göstermemizi sağlar ve hepsinden önemlisi vaktimizin büyük kısmını nasıl geçireceğimizi tayin eder. Dolayısıyla doğru tercih yapmak, kendine uygun meslek seçmek son derece önemlidir.

Meslek Sahibi Olmak Neden Önemlidir?

Meslek sahibi olmak, kişinin maddi olarak gelir elde etmesi ve ekonomik özgürlüğünü kazanıp hayatını idame ettirebilmesi için önemlidir. Aksi halde bir mesleği olmayan kişiler, başkalarına muhtaç bir şekilde hayatını sürdürür ve kendini gerçekleştirmekte güçlük çeker.

Nitekim psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’a göre sağlıklı insan, sevebilen ve çalışabilen yani üretebilen insandır. Üretken olmak, kişinin kendini gerçekleştirmesi ve hayatı daha anlamlı yaşaması için önemli bir kavramdır. Dolayısıyla kişi bir meslek sahibi olarak kendine yatırım yapmış olur.

Meslek sahibi olmanın bireysel getirisinin yanında toplumsal fayda sağladığını da söyleyebiliriz. Çünkü yaptığımız iş ile toplumun gelişimine ve devamlılığına katkıda bulunuruz. Her mesleğin toplumda bir işlevi vardır.

Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz

Meslek seçerken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kendi ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda meslek seçimi yapın.
  • Kendinize uygun meslek seçmeye dikkat edin.
  • Mesleklerin özellikleri hakkında araştırma yapın.
  • Aklınızdaki mesleğin çalışma koşullarını öğrenin.
  • Mesleklerin geleceği ile ilgili bilgi edinin.
  • İlgili işi yapmak için hangi şartların yerine getirilmesi gerektiğine bakın.
  • Yapacağınız işin gerektirdiği kişilik özelliklerini öğrenin.
  • Kendi kişilik özelliklerinize uygun tercih yapmaya dikkat edin.
  • Meslek seçme testi uygulayarak kendinizi analiz edin.
  • Mesleklerle ilgili SWOT analizi yapın.
Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?