Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?

Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?


Logo tasarımı, işletme sahibi olan herkes için önemli bir konudur. Markalaşma sürecinin en önemli ayaklarından biri olan logo tasarlamak, çeşitli bilgisayar veya web tabanlı programlar kullanılarak metin ya da görsel tabanlı olarak yapılabilir.

Ancak logo tasarımında en dikkat edilmesi gereken konu, logonun akılda kalıcı olması ve markanın kimliğini yansıtmasıdır. Tasarımı veya verdiği mesaj açısından karmaşık olan logolar çabuk unutulur ve markalaşma sürecini olumsuz etkiler.

Logo, sunacağınız ürün veya hizmetin web sitesinde, ambalajlarında, poşetinde, kartvizitinde, kurumsal ortaklarınıza göndereceğiniz tanıtım kataloğu vb. olmak üzere markanızı ilgilendiren her yerde bulunmalıdır. Böylece markanız her haliyle bir bütün halinde algılanmış olur ve markanızın akılda kalması kolaylaşır.

Peki logo tasarımı nasıl yapılır? Logo tasarlamak için Canva, Wix, Logo Maker gibi online tasarım araçları ya da Adobe Illustrator gibi bilgisayara indirilen programlar kullanılabilir. Bu programları kullanmayı bilmenin yanında logo tasarımının inceliklerini de bilmek gerekir. Yazımızın devamında verdiğimiz tüyoları kullanarak etkileyici tasarımlar yapabilirsiniz. O halde hazırsanız başlayalım.

Logo Nasıl Tasarlanır?

Logo tasarlarken aşağıdaki adımlar takip edilebilir.

  1. Marka kimliğinizi oluşturun.
  2. İlham kaynağınızı bulun.
  3. Markanıza uygun logo tasarlamak için stilini seçin.
  4. Farklı logo türlerini inceleyin.
  5. Renk çarkınızı ayarlayın.
  6. Yazı fontunu belirleyin.
  7. Logonun şeklini belirleyin.
  8. Tasarım programı kullanın.
  9. Son dokunuşları yapın.

1. Marka Kimliğinizi Oluşturun

logo tasarımı nasıl yapılır marka kimliğini oluşturmak

Logo; içerdiği renklerle, yazı stiliyle ve şekliyle bir bütün olup markanızın neyle ilgili olduğunu, müşteride ne gibi duygular uyandırmak istediğinizi ve misyonunuzu yansıtır. Dolayısıyla logo tasarlamak için önce işletmenizin marka kimliğini doğru bir şekilde oluşturup oluşturmadığınızdan emin olmanız gerekir. Marka kimliğini oluşturmak için hedef kitle analizi yapabilirsiniz.

Yaptığınız analizler sonucunda markanızın kimliğini yani markanızın ruhunu tanımlamalı, bu işlemi yaptıktan sonra logo tasarımına geçmelisiniz. Logonuzu tasarlarken marka kimliğini doğru bir şekilde yansıttığından emin olmalısınız. Bu aşamada uzmanlardan yardım alabilirsiniz.

2. İlham Kaynağınızı Bulun

logo tasarımı aşamaları ilham kaynağını bulmak

Logo tasarımı yapmak için Amerika’yı yeniden keşfetmenize gerek yoktur. Önceden yapılmış tasarımları inceleyerek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Örneğin büyük markaların logolarını, yazı fontlarını ve kullandıkları renk çarklarını inceleyerek kendi markanızla ve misyonunuzla kıyaslayıp iyi bir tasarım ortaya koyma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.

Bu aşamada rakiplerinizin logolarını ve marka kimliklerini de gözden geçirmeye çalışın. Ayrıca alanında yetkin grafik tasarımcılarının çalışmalarını da inceleyin. Örneğin Behance, Pinterest gibi platformlardaki örnek logo tasarımlarına bakabilirsiniz.

İlhamınızı bulmak için hangi sıfatların markanızı en iyi şekilde ifade ettiğini düşünebilir ve bir liste oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki sorular da bu aşamada size yardımcı olacaktır.

  • İdeal müşteri kitlem kimlerden oluşuyor?
  • Hangi renkleri kullanırsam marka imajımı yansıtmış olurum?
  • Hangi karakterleri, sembolleri, işaretleri kullanırsam marka kimliğimi ortaya koyabilirim?
  • Hangi markaların logolarını niçin beğeniyorum?

3. Markanıza Uygun Logo Tasarlamak için Stilini Seçin

logo nasıl tasarlanır uygun stil seçme

Etkili bir logo tasarlamak için stilini belirlemeniz gerekir. Yani logonuzun resmi mi durmasını istiyorsunuz, cesur ve iddialı görünmesinden mi yanasınız yoksa sofistike bir tasarım mı markanızı daha iyi yansıtacak? Tüm bunları cevaplandırmak için yine geri dönüp ilham kaynaklarınıza ve marka kimliğinize bakmanız gerekiyor.

Örneğin moda sektöründe iş yapıyorsanız ve genç kitleyi hedefliyorsanız daha hareketli, eğlenceli bir logo tasarımı yapabilirsiniz. Kişisel gelişim ile ilgili bir markanız varsa daha minimalist ve sade tasarımları tercih edebilirsiniz. Lüks bir markanız varsa ve gelir düzeyi yüksek bir kitleye hitap ediyorsanız bu lüksü çağrıştıracak bir tasarım tercih edebilirsiniz. Örneğin siyah-beyaz renkleri tercih edip ince yazılmış bir yazı stilini seçebilirsiniz.

 

 

4. Farklı Logo Türlerini İnceleyin

farklı logo türlerini incelemek

Logonuz sadece bir görselden ibaret olabileceği gibi sadece bir yazıdan da ibaret olabilir. Hatta görsel ve yazıyı bir arada barındıran bir logo da tasarlayabilirsiniz. Ancak tüm bunları belirlerken dikkate alacağınız birçok faktör vardır. Örneğin logo tasarımı yapmak için aşağıda sizlerle paylaştığımız farklı logo türlerini inceleyerek kendi markanızın logosuyla ilgili bir fikir edinebilirsiniz.

Farklı logo türleri şunlardır:

  1. Monogram
  2. Harf işareti (Letterform)
  3. Kelime işareti (Wordmark)
  4. Soyut logo türü
  5. Kombinasyon
  6. Sembol logo türü
  7. Amblem
  8. Maskot
  9. Dinamik logo türü

1. Monogram

monogram

Harf işareti logoları diye de isimlendirilen monogramlar, genelde markanın baş harflerinin kullanıldığı tasarımlardır. Logo tasarımı yapmak isteyen uzun isimli markaların daha akılda kalıcı olmasını sağlar. Monogramlarda yazı tipi ön planda olduğu için okunaklı ve aynı zamanda sıkıcı olmayan bir yazı tipinin seçilmesi önemlidir.

2. Harf İşareti (Letterform)

harf işareti letterform

Logo türleri arasında en çok karşımıza çıkanlardan bir diğeri, harf işareti yani letterformlardır. Harf işareti yani letterform logo, monogramın daha minimalist versiyonudur. Yine tipografi temelli olacak şekilde tasarlanan bu logolarda işletmenizi yansıtacak harfler ön plandadır. Genelde tek bir harf şeklinde tasarlanırlar.

3. Kelime İşareti (Wordmark)

kelime işareti

Kelime işareti, diğer adıyla wordmark, işletmenizin sadece isminin yer aldığı logolardır. Özellikle tanınmış, ismi akılda kalıcı ve benzersiz olan markaların bu tür tasarımlar yapması mantıklı olacaktır.

Bu logolar, yazı tipinin öne çıktığı ve markanın kimliğini doğrudan yansıtan bir niteliğe sahiptir. Örneğin Coca Cola’nın yazı tipiyle başka bir şey yazıldığında da o yazının Coca Cola’ya ait olabileceğini düşünürüz. Çünkü bu yazı tipi, artık Coca Cola ile özdeşleşmiştir.

Markanıza en uygun yazı tipini bulmak için ise en iyi yazı tipi sitelerini inceleyebilirsiniz.

4. Soyut Logo Türü

logo türleri soyut

Soyut logo, eşi benzeri olmayan bir logo tasarımı yapmak isteyenlere göre olup geometrik şekillerden bir sembol oluşturmaya dayanan bir tasarım şeklinde tanımlanabilir. Burada, üretilen sembolün yine markayı yansıtan bir sembol olması önemlidir.

Özellikle küreselleşmek isteyen markalar tarafından tercih edilebilir çünkü logonun yalnızca görsel içermesi ve herhangi bir yazıya yer vermemesi, markanın dünyanın her yerinde anlaşılmasını sağlar.

5. Kombinasyon

kombinasyon logo türleri

Kombinasyon, metin ve görselin bir arada bulunduğu logo türüdür. Burada bir kelime işaretinden ya da harf işaretinden yararlanılabileceği gibi soyut tasarım da kullanmak da mümkündür. Bu tür tasarımlarda tercih, yine marka kimliğine uygun olarak yapılmalıdır.

Kombinasyon, yeni kurulan markalar için uygun bir türdür. Çünkü hem markayı yansıtacak bir görseli hem de markanın adını (yazıyı) bir arada tutar. İlerleyen zamanlarda marka bilinirliği artınca yazı kısmı atılabilir ve sadece görsel kalabilir.

 

 

6. Sembol Logo Türü

sembol logo türleri

Sembol logo türü; metin kullanmadan, sadece sembole yer verilen bir logo türüdür. Özellikle kendini kanıtlamış ve geniş kitlelerce tanınmış markalar, etkili bir logo tasarlamak için bu logo türünü kullanılabilir. Fakat piyasaya yeni giren bir markanın az önce bahsettiğimiz kombinasyon logoları kullanması daha doğru olacaktır.

7. Amblem

amblem

Amblem; içerisinde mühür, rozet, arma gibi şekillerin olduğu logo türüdür. Markaların sektörde kalıcı ve dayanıklı olduğu şeklinde bir imaj çizmesini sağlayan amblem türü logolar, eskiden çok daha yaygın olsa da günümüzde de daha modern tasarımlarla kullanılmaya devam ediyor.

8. Maskot

maskot logo

Maskot logo, markayı yansıtacak bir resmin logo halinde basılmasıdır. Oluşturulacak resim, genelde eğlenceli, esprili veya karikatürize edilmiş şekilde sunulur. Özellikle çocuklara ve çocuklu ailelere hitap eden bir logo tasarlamak isteyen markalar için uygundur. Maskot logolar, adeta markanın sözcüsü niteliğindedirler.

9. Dinamik Logo Türü

dinamik logo

Dinamik logo, tasarımın zaman içerisinde değiştirebilmesine imkan veren logolardır. Bu logo türünde metin, şekil vs. sonradan değiştirilebilir. Mesela bir müzik kanalı olan MTV’nin trendlere ve popüler kültüre göre logo tasarımını değiştirmesi, Google’ın tatil günlerine ve önemli olaylara göre logosunu değiştirmesi dinamik logoya verilebilecek güzel örnekler arasındadır.

5. Renk Çarkınızı Ayarlayın

logo renklerinin anlamları

Her rengin insanlarda uyandırdığı çeşitli duygular ve düşünceler vardır. Reklamcılık ve pazarlamada renklerin anlamları oldukça önemlidir. Logo tasarımı yapmak için de renklerin anlamlarına başvurulur.

Kullanılacak renk çarkını belirlerken markanın hitap ettiği kitle, pazarlamasını yaptığı ürün/hizmet, marka kimliği, markanın uyandırmak istediği hissiyat gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur.

Renk şemasını belirleme aşamasında markaların kullandığı logoları üçe ayırabiliriz:

  • Renk kombinasyonlu logolar: Birbiriyle uyumlu olmak ya da bir hikaye anlatmak kaydıyla birden fazla renk bir arada kullanarak tasarım yapılır.
  • Siyah-beyaz logolar: Yalnızca siyah ve beyaz rengin kullanıldığı logolardır.
  • Tek renkli (monokrom) logolar: Markanın tek renkle anlatılabileceğini düşünenler tarafından kullanılabilir.

Renk şemasının yukarıdakilerden hangisi gibi olacağına karar verirken amacınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin markanızın minimalist olmasını istiyorsanız logonuzu tek renk ya da siyah-beyaz olacak şekilde tasarlayabilirsiniz. Mesela tek renk üzerinden ilerleyip harf ya da kelime işaretli logo türünü tercih ederek güçlü bir etki yaratabilirsiniz ancak bu, her markaya uygun bir seçenek olmayabilir.

logo renk çarkı şeması

Öte yandan farklı renkleri bir arada kullanarak da logo tasarlamak mümkündür. Özellikle soyut ya da kombinasyon türü logolarda bu yöntemi kullanarak yaratacağınız etkiyi arttırabilirsiniz. Burada kullanacağınız renkleri belirlerken bir renk çarkından yararlanabilirsiniz. Renklerin çark üzerinde birbirinin karşısında (tamamlayıcı), yanında (analog) durmasına göre açıyı belirleyebilir ve böylece nihai kararı verebilirsiniz.

6. Yazı Fontunu Belirleyin

farklı logo yazı fontları

Logo tasarlamak istiyorsanız şunu bilmeniz gerekir, yazı stili en az renk kadar markanızı yansıtan önemli bir detaydır. Örneğin kombinasyon, harf işareti ya da kelime işareti türündeki logolarda yazı bulunur ve bu yazının markanızın ruhunu yansıtacak şekilde belli bir stile sahip olması gerekir.

Bu aşamada kendi fontunuzu üretebilir ya da var olan fontları kullanabilirsiniz. Ancak ilk etapta var olan fontlar üzerinden ilerlemek daha işlevsel olabilir. Örneğin bazı temel fontlar arasından (el yazısı - script, çıkıntısız - sans serif, çıkıntılı - serif, yüksek stilizasyona sahip olanlar) eleme yaparak markanıza uygun stili bulma konusunda daha hızlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

7. Logonun Şeklini Belirleyin

logo şekilleri

Logoyu yuvarlak, kare gibi geometrik şekillerin içerisine koyacak şekilde tasarlayabileceğiniz gibi organik ya da soyut şekilleri kullanarak da tasarlayabilirsiniz. Logo şekli, bütün kompozisyonu etkileyebileceği gibi (örneğin logonun tamamını yuvarlak bir şekle koymak) logonun içerisindeki küçük detaylarda da (logonun bazı kısımlarına nokta, spiral vb. şekiller eklemek) karşımıza çıkabilir.

Logo şekilleri kendi içerisinde üç ana dalda ele alınır, bunlar aşağıda açıklanmıştır.

  1. Geometrik şekil: Çizgi, eğri, daire, kare, nokta gibi her türlü geometrik şeklin logonun tamamında ya da bir kısmında kullanılmasıdır. Genellikle simetriktirler.
  2. Serbest/organik form: Doğada gördüğümüz yaprak, çiçek, kuş, damla gibi işaretlerin dışında kavisli şekiller, yuvarlaklaştırılmış kenarlar gibi çoğunlukla simetrik olmayan şekillerdir.
  3. Soyut şekil: Bir kurala bağlı olmadan tasarlanan, birden fazla ögeyi birleştirerek yapılabilen şekillerdir. Örneğin bir hikaye veya duygu anlatarak müşteriyi etkilemek isteyen markalar için idealdir. Her zaman müşterinin zihninde somutlaştırılamaması, soyut şeklin sahip olduğu risklerden biridir.

8. Tasarım Programı Kullanın

logo tasarımı programları

Yukarıdaki bütün aşamalara karar verdikten sonra etkili logo tasarlamak için uygun bir tasarım programı kullanın.Yukarıdaki tüm aşamalarda verdiğiniz kararları program üzerinde uygulamaya dökün. Bu aşamada Canva, Wix, Turbologo, Free Logo Design gibi programları kullanabileceğiniz gibi Adobe Illustrator gibi daha üst düzey çıktı almanıza imkan tanıyan grafik tasarım programlarını da tercih edebilirsiniz.

 

 

9. Son Dokunuşları Yapın

son dokunuşları yapmak

Logonuzu tasarladıktan sonra mutlaka son bir kez daha gözden geçirin çünkü logoyu işletmeniz var olduğu süre boyunca kullanacaksınız ve müşterilerin sizi bu logoyla hatırlamasını sağlayacaksınız. Dolayısıyla en baştan etkili bir logo tasarlamak gerekir. Bunun için en önemli adımlardan biri de tasarımınızı tekrar gözden geçirip son dokunuşları yapmaktır.

Son dokunuşları yaparken başka bir grafik tasarımcıdan, dijital pazarlama uzmanından, e-Ticaret danışmanından ya da bir pazarlama uzmanından görüş alabilirsiniz.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?