K.V.K.K Nedir? Neleri Kapsar?
2020

K.V.K.K Nedir? Neleri Kapsar?


Bilgi, tarih boyunca tüm insanlığın en doğru kaynağı olmuştur. Kurum ve kuruluşların büyümesi ve gelişmesinde önemli rol oynayan bilgi, yirminci yüzyıldan itibaren bilgi ve teknolojinin de temel kaynağı oldu. 

Kurumların verdikleri hizmetlerin sürdürülmesini sağlayan bilgi, modern yüzyılın da en çok kazandıran sermayesidir. Kamu ya da özel kurumlarla birlikte bireyler de her geçen gün artan değeri ile bilginin açık bir biçimdeki dolaşımı hemen herkesin rahatsızlık duyduğu bir alan olmasından dolayı güvenlik önlemlerini de beraberinde getirdi.

Kişisel Veriler; kişinin adından cinsiyetine, saç renginden telefon numarasına, ırkından dini – politik görüşüne kadar bireyin yaşamına ilişkin tüm bilgiler K.V.K.K kapsamındadır ve 7 Nisan 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren '6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu' kapsamında koruma altındadır. 

Kişisel verilerin herhangi bir biçimde kullanılabilmesi için kişinin onayı ve rızası gerekir. Başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kanun ile birlikte tüzel kişilerin sorumlulukları ve uyacakları kuralları düzenler. 

Kişisel veriler, bireylerin kurum ve kuruluşlara emaneti olarak değerlendirildiğinde, korunması ve ilgili kanun kapsamında hukuki düzenlemelerin de yapılması organizasyonların sorumluluğundadır. 

K.V.K.K ( KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU) NEDİR?

Kurumların, gelişen teknoloji ile birlikte hizmet sunmak için veri ağını her geçen gün geliştirmesi Avrupa Konseyi tarafından çerçevelenerek, yasal bir zemine oturtuldu. 

Ülkelerin veri akışlarını düzenlemek amacıyla Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan “Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunmasına İlişkin 108 Sayılı Sözleşme”, ülkemizde de Avrupa Birliği adaylık süreci kapsamında 1981 yılında imzalandı. 

Son olarak 2016 yılında Resmî Gazetede yayınlanarak iç hukuk kapsamına da dâhil edilen bu sözleşme elbette sosyal medya ağlarının gelişmesi, genişlemesi ve milyonlarca kişiye hızla ulaşmasının ardından önemli hukuki prosedürleri de bünyesine aldı. 

Anayasanın kişinin hak ve ödevlerine ilişkin bölümünde 2010 yılından bu yana yer alan Kişisel Verilerin Korunması Hakkı, böylece veri işleyen firmaların da uymakla yükümlü olduğu kuralları belirledi. 

Bugün her birey, temel hak ve özgürlüklerinin korunması kapsamında veri işleyen firmaların herhangi bir usulsüz paylaşımı noktasında hukuki yollara başvurabilir. 

Özel Nitelikli (Hassas) Kişisel Veriler de dâhil olmak üzere, bireylerin mağduriyetlerine ya da toplumda ötekileştirilmelerine neden olabilecek işlenmiş her türlü verinin paylaşımının da bu şekilde önüne geçilebilmekte. 

K.V.K.K (KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU) NELERİ KAPSAR?

KVKK, hak ehliyeti bulunan tüm tüzel ve gerçek kişileri kapsamakta. Geçmişten bugüne kişisel verilerin paylaşımında teknolojinin rolüne de burada değinmek gerekir. Bugün, modern teknolojilerin getirdiği sosyal ağlarla birlikte bireyler kendilerine ilişkin verilerin büyük kısmını, ‘gizlilik sözleşmesi’ onayı ile dijital ağlara gönüllü olarak teslim etmekte. 

Bu verilerin üçüncü şahıslar tarafından izinsiz kullanımı ya da mağduriyet oluşturacak biçimde erişime açık olarak sunulması, KVKK kapsamında değerlendirilerek, Bilişim Hukukçuları tarafından izlenmekte. 

İnternet kullanımının yasal çerçevesini de belirleyen Bilişim Hukukçuları, yapılan son düzenlemeler ile dijital her türlü mecraya ilişkin iç hukuk kurallarının uygulanması yönünde çalışmalarını sürdürürken, K.V.K.KK Eğitimi alarak bu alanda kariyer planları gerçekleştiren kişiler de kendisine sahada yer bulmakta. 

K.V.K.K (KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU) EĞİTİMİ NEDİR?

İnsan Kaynakları yöneticileri, Avukatlar, Bilgi İşlem Yöneticileri, Muhasebe ya da Mali Müşavirlik Hizmeti Sunanlar, Halkla İlişkiler, Tanıtım ve Pazarlama alanında çalışanların yoğunluk olarak tercih ettiği K.V.K.K Eğitimi, kişisel verilerin korunması kapsamında danışmanlık unvanı kazandırmakta.

Geçmişten bugüne kişisel verinin geldiği noktayı da örnekleriyle gözler önüne seren K.V.K.K Eğitimi, sektörler bazında kişisel verilerin korunması ya da işlenmesine ilişkin püf noktaları içermekte. 

Veri işleyen ya da veri sorumlularının yasal zeminde planlamalar yapabilmesine olanak sağlayan K.V.K.K Eğitimi, tüzel ya da gerçek kişilere ait doküman, data ya da belgelerin en doğru biçimde ve güvenle saklanmasını da kolaylaştırır. 

 

{{dil.yorumlar}}

{{yrm.yazar}}

{{yrm.baslik}}

{{yrm.yorum}}

BOĞAZİÇİ ENSTİTÜ :{{yrm.cevap}}




{{dil.yorum_ekle}}

  • {{dil.oylama_sorusu}}