online-egitimler-bogazici-enstitusu
Kimsenin Bilmediği Keşfedilmemiş 10 Meslek

Kimsenin Bilmediği Keşfedilmemiş 10 Meslek


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı meslekler yok olmaya yüz tutsa da bu mesleklerin yerine yenileri gelmeye başladı. Yeni mesleklerin bazılarına adapte olmaya başlasak da gelecekte çok daha farklı mesleklerle karşılaşacağız. Siz de şimdiden geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız keşfedilmemiş mesleklerin neler olduğunu bu içeriğimizde öğrenebilirsiniz.

Henüz keşfedilmemiş meslekleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  1. Robot eğitmeni
  2. Robot terapisti
  3. Çeşitlilik tasarımcısı
  4. Sağlık koçu
  5. Drone trafik kontrol görevlisi
  6. Besin bankacısı
  7. Sanal mağaza yöneticisi
  8. Küresel ısınma uyum ajanı

1. Robot Eğitmeni

keşfedilmemiş meslekler robot eğitmeni

Günümüzde insanlar Spotify, YouTube gibi uygulamaların algoritmalarını daha işlevsel hale getirmek için çalışıyor. Yapay zeka teknolojileri sayesinde robotlar belli bir otomasyon sistemiyle çalışabiliyor ve insanların ekstra programlama yapmasına gerek kalmadan birçok işlemi halledebiliyor. 

İlerleyen zamanlarda bu teknolojilerin daha fazla gelişeceği öngörülüyor. Dolayısıyla robotları eğitecek elemanlara hemen her sektörde ihtiyaç duyulabilir. Nitekim günümüzde bile robotlar birçok sektörde aktif olarak çalışıyor.

2. Robot Terapisti

robot terapisti

Robot teknolojisi gün geçtikçe gelişiyor. Artık bazı robotlar duyguları algılayabiliyor ve kendisi de hissedebiliyor. Üstelik robotlarla insanlar artık bir arada çalışmaya başladı bile. Geleceğin iş dünyasında da robotlar, bizim bir ekip arkadaşımız olacak ve hatta yeri geldiğinde bizim yerimize terfi bile alabilecek. 

Robotların gittikçe insansı özellikler kazanması, robot terapistliği mesleğini de beraberinde getirebilir. İnsan kaynakları alanının öncü firmalarından Randstad'da görev alan Alan Stukalsky, yapay zeka terapistliğinin gelecekte profesyonel bir meslek olarak karşımıza çıkacağını öne sürüyor.

 

 

3. Çeşitlilik Tasarımcısı

keşfedilmemiş meslekler çeşitlilik tasarımcısı

Gelecekte değişim şimdikinden çok daha hızlı olacak. Böyle bir ortamda şirketlerde takımların daha çevik olması gerekecek. Bunun için takımı oluşturan bireylerin çeşitli becerilere sahip kişilerden seçilmesi oldukça önemli. İşte gelecekte bu çeşitliliğin mimarisini kuran kişilere yani çeşitlilik tasarımcılarına da ihtiyaç duyulacak. Bu kişiler, ekipleri gözlemleyecek ve kurumun ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verecek ekiplerin kurulmasında rol alacak.

4. Sağlık Koçu

keşfedilmemiş meslekler sağlık koçu

Sağlık turizmine verilen önem, gelecekte çok daha fazla olacak. Çünkü her ne kadar makineleşme hızı artsa da, robot teknolojileri bu kadar hızlı bir şekilde gelişse de bir yandan insanların duyguları da ihmal edilmeyecek.

Özellikle yoga, meditasyon gibi etkinlikler daha çok önem kazanacak. Bireylerin psikolojik iyiliğini sağlamak için bu tarz etkinlikler hakkında yetkinleşmiş koçlara yani sağlık koçlarına ihtiyaç duyulacak. Bu sayede gelecekte bireylerin ruh ve beden bütünlüğünü koruması adına da çalışmalar yapılmış olacak ve değişime daha kolay adapte olmak mümkün hale gelecek.

5. Drone Trafik Kontrol Görevlisi

drone trafik kontrol görevlisi

Drone teknolojisi günümüzde sadece etkileyici görüntüler çekmek için değil, taşımacılıkta da kullanılıyor. Nitekim günümüzde drone pilotu diye bir meslek de ortaya çıkmış durumda. Ancak gelecekte dronelar daha çok kullanılmaya başlayacak ve bu küçük aletleri gökyüzünde daha çok göreceğiz. Bu durumda drone trafik kontrol görevlisine ihtiyaç duyulacak.

Nasıl ki günümüzde kara yolu trafiğini kontrol eden trafik polisleri varsa buna benzer şekilde gelecekte de drone trafiğini kontrol eden kişiler görev alacak.

6. Besin Bankacısı

keşfedilmemiş meslekler besin bankacısı

Gelişen teknoloji ile birlikte doğal denge de bozulmaya başladı. Bu durum, gelecekte gıda krizine yol açabilir. Kaldı ki günümüzde bile küresel tahıl krizi yaşanıyor ve ayrıca son 10 yıldır sağlıklı ve organik gıdaya erişim sorunu etkisini daha fazla hissettiriyor. Bu durum, gelecekte gıdaların stoklanmasına ve besin bankalarının oluşturulmasına neden olabilir. Dolayısıyla besin bankalarında çalışan bireylere gereksinim duyulabilir.

7. Sanal Mağaza Yöneticisi

keşfedilmemiş meslekler sanal mağaza yöneticisi

e-Ticaret sektörünün gittikçe yaygınlaşmasıyla birlikte yeni sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Her ne kadar online mağazacılığa duyulan talep artmış olsa da müşteriler her şeyin sanal olduğu, insanlarla gerçek anlamda etkileşim kuramadığı bir alışveriş sitesinden ürün satın alırken tereddüt edebiliyor.

Dolayısıyla daha etkin bir müşteri deneyimi için tıpkı fiziksel mağazalarda olduğu gibi bir mağaza yöneticisine ihtiyaç duyulacak. Nasıl ki bir fiziksel mağazada mağaza yöneticisi müşteri memnuniyetini arttırmak için çalışmalar yapar ve marka için bir topluluk yaratmaya çalışır, işte aynı durum sanal mağaza yöneticiliğinde de görülecek.

8. Küresel Isınma Uyum Ajanı

küresel ısınma uyum ajanı

Gelecekte küresel ısınmanın etkileri çok daha acı bir şekilde yaşanacak. Buzulların erimesi, yeryüzündeki su seviyesinin yükselmesi ve kuraklık gibi sorunlar gelecekte daha çok etkisini gösterecek. Dolayısıyla böyle bir ortamda küresel ısınma uyum ajanlarına ihtiyaç duyulabilecek. Bu kişiler, küresel ısınmaya karşı etkili önlem alınması noktasında görev alacak.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?