İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
İş Yerinde Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler

İş Yerinde Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler


Hemen belirtelim iş yerinde mutlu olmanız çok önemli. Bunun için yapılması gerekenleri en doğru şekilde yapmaya çalışın. Zira iş yerinde ne durumdaysanız hayatınızın diğer alanlarında da bunun etkisini yaşayacaksınız. Dolayısı ile işyerinde mutsuzluk gibi bir olumsuzluk yaşıyorsanız bunun çözüm yolları için bir an önce harekete geçmelisiniz.

Birçok işveren, çalışanlarının işyerindeki mutluluğunu artırmak için ücretsiz yemek kartından, ikramiye ve ödüllendirmelere, toplu tatil gezilerinden, keyifli  spor etkinliklerine, bayramlarda erzak yardımından tüm çalışanların katıldığı mangal partilerine kadar çeşitli aktiviteler organize eder. Bu zekice bir stratejidir. Zira çalışanlar mutlu olursa daha verimli çalışmalarının yanı sıra şirkete bağlılıklarıda artacaktır.

Ancak işvereninizin genel olarak bütün çalışanların mutluluğu için yapacaklarının haricinde sizin bizzat kendiniz için yapacaklarınızda çok fazla önemli.  Çünkü hiç kimse bir başkasının ne yaşadığını nasıl hissettiğini ve nelerle mutlu olacağını tam olarak bilemez. Dolayısı ile işyerinde mutlu olmak için bizzat kendiniz rol almalısınız. Bizimde İşyerinde Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler başlığı altında bir dizi önerimiz olacak.

Olumsuzluktan Kaçının

İşinizden ne kadar zevk alırsanız alın çalıştığınız ortam olumsuzluklarla doluysa  ( örneğin; ağzından çıkanı kulağı duymayan bir şefiniz varsa  ) mutsuzluğunuzu artıracaktır. İş yerinde mutlu olmak için, elinizden geldiğince olumsuz konuşmalardan, dedikodulardan ve sağlıksız iş ilişkilerinden kaçınmanız gerekiyor.

Ne kadar olumlu hissederseniz hissedin, olumsuz insanların genel yapı üzerinde derin bir etkisi vardır. İş yerindeki belirli grupların dedikodu yada sürekli şirketten, şirketteki birşeylerden şikayet etme gibi olumsuz davranışlarda bulunma olasılığının daha yüksek olduğunu fark ederseniz, kendinizi bu insanlardan uzaklaştırmaya çalışın.

Bu mümkün değilse, konuşmaları daha olumlu konulara yönlendirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.  Ancak bunda da başarılı olamıyorsanız bu genel olumsuzluğu önlemek ve şirkette tüm personel için daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak adına bizzat işvereninizle konuşup sorunları detaylı bir şekilde aynı zamanda çözüm önerileride sunarak anlatabilirsiniz..

Arkadaş Edinin

İngiliz yazar ve iş danışmanı Marcus Buckingham ve iş dünyası kitapları yazarı Curt Coffman ‘ın birlikte yazdıkları  “Önce Bütün Kuralları Yıkın - Dünyanın En Önemli Yöneticileri Neleri Farklı Yapıyor”  adıyla Türkçe ‘ye çevrilen ortak kitaplarında bir soru soruyorlar;  Soru şu:  "İşyerinde iyi bir arkadaşın var mı?"   İş yerinde güçlü arkadaşlıklara sahip olduklarını bildiren çalışanlar, bu arkadaşlıklar şirket dışına taşınsın ya da taşınmasın, işyerinde daha mutlu, bir o kadar keyifli ve başarılılar.  

Çalıştığınız şirket için çok fazla zaman harcıyorsunuz. Gününüzün büyük bölümü burada geçiyor. Birlikte çalıştığınız, vakit geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızın önenimi anlamak ve bundan keyif duymak, olumlu bir iş deneyiminin ayırt edici özelliklerinden biridir kuşkusuz.

Sadece bir kişi tarafından bile anlaşıldığını ve değer verildiğini hissetmek, bu kişi özellikle düzenli olarak etkileşimde bulunduğunuz bir kişiyse, şirketteki günlük mutluluğunuzu ciddi ölçüde arttıran çok önemli bir faktördür. Bu faktör işe gidip gelmenizi bile daha keyifli hale getirecektir.

İletişiminizi Güçlendirmek için Sorumluluk Alın

Bir çeşit dışlanmışlık psikolojisi ile kendinizi İşyerindeki döngünün dışında hissetmek yada diğer çalışanların şirket işleyiş ve günlük rutin hakkında sahip olduğu temel bilgileri kaçırdığınızı düşünmek kendinizi değersiz hissetmenize sebep olabilir.  Bu ciddi bir tür hastalık gibidir. Sürekli bir mesai arkadaşınızın yada yönetimden birinin sizi bilgilendirmesiniz beklerseniz ancak çok büyük ihtimal ihtiyacınız olan bilgiler asla gelmeyecektir.  

Çalıştığınız şirket genelinde yada kendi departmanınızda neler olduğunu, kimin hangi görevle nereye gittiğini, o gün şirketin kimlerle anlaşma yaptığını, satış ve pazarlama ekibinin hangi ürünün lansmanını oluşturduğunu yada benzeri her ne olursa olsun  öğrenmek için beklemek yerine proaktif olarak merak ettiğiniz bilgiler için sormaktan yada araştırmaktan çekinmeyin. Bir bilgi ağı geliştirin ve bunu kullanın. Çekinmeyin, patronunuzla ciddi bir şekilde haftalık toplantı talep edin ve anlamlı sorular sorun.

Mesai arkadaşlarınız yada amiriniz veya çalıştığınız şirketin güçlü ve şeffaf iletişimli bir çalışma kültürüne sahip olmadığını keşfedebilirsiniz. Bu durumda, ihtiyacınız olan bilgiyi bulma sorumluluğunu kendiniz üstlenirseniz, işinizi daha iyi yapabilir ve kariyerinizin gidişatı üzerinde daha büyük bir kontrol duygusu hissedersiniz. Tabi buda daha mutlu olmanızı sağlayacaktır.

Yalnızca Tutabileceğiniz Sözleri Verin

İş stresinin ve işyerindeki mutsuzluğun en ciddi sebeplerinden biride verilen sözleri yerine getirmemek. Bu oldukça sık karşılaşılan bir sorun. Genelde şirket çalışanları işlerini bitirip, sözlerini yerine getirmemek ve tamamlanmamış görevlerin sonuçları hakkında ortaya çıkacak problemler için bahaneler üretmek adına çok fazla zaman harcarlar. Oysa bu zamanın yarısı ile görevlerini çoktan yapıp bitiriyor olacaklardı.

Stresi yönetmek, en aza indirmek ve işyerinde mutlu bir hava oluşturmak için kendi iş düzeninizi yönetmek amacıyla bir sistem oluşturun. Neye ne kadar zaman ayırabilirsiniz, hangi durumlarda destek olma sözü verebilir, kendi işlerinizi zamanında nasıl bitirebilirsiniz bütün bunları detaylı bir şekilde planlayın ve zamanınız yoksa ofiste ortaya çıkan ek bir iş için asla gönüllü olmayın.

Düzenli Periyodlarla Geribildirim İsteyin

İşinizle yada genel olarak şirketle ilgili geri bildirim almak, kendinizi daha değerli hissetmenizi sağlayan olumlu bir pekiştirme olacaktır. Yöneticilerden geribildirim almayan çalışanlar genellikle bir dışlanmışlık psikolojisi içinde kendilerini değersiz hissederler. Şirketteki görevlerini gerektiği gibi yapamazlar. Dolayısı ile çalıştıkları işyerinde mutsuzdurlar.

Amirinizden yada bölüm şefinden düzenli olarak geri bildirim almıyorsanız, bunu istemek konusunda proaktif davranabilirsiniz. Merak etmeyin hiçbir sorun çıkmaz. Büyük işlerin, kapsamlı projelerin bitiş zamanlarında patronunuzdan geri bildirim isteyin. Dahası şirketteki herkesin işinde başarılı olmasına yardımcı olmak için taşın altına elinizi koyup bu görevi siz üstlenebilir ve düzenli çalışan değerlendirmelerinin uygulanması hakkında yönetim ekibiyle konuşabilirsiniz.

Bu sizi oldukça rahatlatacaktır. Müşterilerinizle de konuşun. Şirket olarak onlara iyi hizmet sunuyorsanız, geribildirimleri olumlu olacaktır.  Unutmayın, ne kadar çok geri bildirim alırsanız, işinizde başarılı olma olasılığınız o kadar artar.  Dolayısı ile aynı oranda mutluluğunuzda artacaktır.

Kimseyi Gözünüzde Büyütmeyin ve Üzülmeyin

Zaman zaman sıradışı durumlar sebebiyle ( örneğin pandemi dönemi gibi ) şirkette işler iyi gitmeyebilir. Ciro düşük olur, bir personelin yaptığı bir hata sebebiyle küçük miktarda zarar söz konusu olur, yada benzeri daha farklı bir süreç yaşanabilir. Bütün bu ve benzeri durumlar sebebiyle diğer arkadaşlarınız gibi sizde patron yada yöneticilerden azar işitebilir, hoşunuza gitmeyen sözler duyabilirsiniz. Asla takılıp kendinize bir üzüntü payı çıkarmayın.

Bunu yapmak belki ilk anda kolay olmayabilir ancak hemen kendinizi toparlayın ve kendi kendinizi içten içe “sen değerli ve başarılısın” şeklindeki cümlelerle onore edin. Asla üzülmeyin ve kendinizi başarısız, değersiz görmeyin.  Siz değerlisiniz. Unutmayın her şirket sahibi yada yönetici işyerinde samimiyet ve güven ortamı oluşturmak için “biz bir aileyiz” cümlesini sık kullanır. Ancak olumsuz bir durumda aynı personele en ağır azarlamayı yada hakaretleri etmektende geri durmaz.  “Hani aileydik biz”   şaşkınlığı yaşamamak için asla hiç kimseyi gözünüzde büyütmeyin ve olumsuzluklar karşısında üzülmeyin.

Her Şey Kötüye Gidiyorsa Yeni Bir Arayış Keyiflendirir

İşinizi sevmenize gerek yok ama bu sizi düzenli olarak ve kesintisiz her gün mutsuz etmemeli. Zaman içinde durum giderek bu seviyeye geldiyse ve çalıştığınız şirkette mutluluk oluşturmak artık imkansız gibi görünüyorsa, Sizi ciddi anlamda yıpratmaya aday olan bu şirkette çalışmaya devam etmenin bir anlamı kalmamış demektir.

Bu durumda, işvereninizi, işinizi yada tüm kariyerinizi yeniden değerlendirme zamanı gelmiş olabilir. Mevcut pozisyonunuzda bir süre daha kalmanız gerekse bile, profesyonel ilgi alanlarınız ve kişisel değerlerinizle daha uyumlu yeni bir işi aktif olarak aramak, rahatlayıp üzerinizdeki stresten arınmak için yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. Rahatlayın, derin nefes alıp kendi kendinize gülümseyin ve yeni bir kariyer planlaması yapmaya başlayın.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?