online-egitimler-bogazici-enstitusu
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?


İş sağlığı ve güvenliği (İSG); kanun, yönetmelik ve tebliğler ile çalışan kişilerin korunmasına yönelik incelemeler ve uygulamalar bütününe verilen isimdir.

İş sağlığı ve güvenliği; çalışmanın yapılması esnasında iş alanındaki fiziki çevre koşulları nedeniyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kalkması ya da azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır. 

İş sağlığı ve güvenliği, bir kurumun gerçekleştirdiği çalışmalardan etkilenen bütün insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve çalışma alanındaki herhangi bir bireyin) sağlığına ve güvenliğine etki eden faktör ve koşulları inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.

İş Güvenliği Nedir?

İş güvenliği, iş yerlerinde çalışanların güvenli ve risklerin en aza indirildiği bir çalışma ortamında işlerini yapması için gerekli önlemlerin alınmasıdır.

İş yerlerinde iş güvenliğinin sağlanması için bazı kanunlar belirlenmiştir. Bu kanunlara uyulmaması halinde bazı yaptırımlar uygulanır.

İş Sağlığı Nedir?

İş sağlığı, çeşitli alanda faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışanların daha güvenli bir ortamda çalışabilmesini sağlamak için kullanılan uygulamalardır.

İş sağlığı uygulamalarının iş yerlerinde uygulanması için bazı kanunlar koyulmuştur. Bu kanunlar, iş sağlığı uygulamalarının yerine getirilmesini sağlar.

İSG Nedir?

İSG, iş sağlığı ve güvenliği kavramının kısaltması olup iş yerlerinde çalışanların risklere karşı önlem alınan, güvenli bir ortamda istihdam edilmesi için kullanılan bir kavramdır. 

İSG Uzmanı Nedir?

İSG uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları alanında belli bilgi birikimi ve deneyime sahip olan profesyonel meslek elemanıdır.

İSG uzmanı ifadesi, “iş sağlığı ve güvenliği uzmanı” mesleğinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. İSG uzmanı, sorumlu olduğu iş yerinde çalışanların güvenli bir ortamda çalışması için incelemelerde bulunur, eksiklerin giderilmesini sağlar, mevcut sorunların giderilmesi ve olası risklerin elimine edilmesine yönelik çalışmalarda bulunur.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu Nedir?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve işçilerin, çalışma alanındaki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanıp korunması ve mevcut şartların iyileştirilmesi için sorumluluk ve yetkiler ile hak ve ödevleri düzenleyen kanundur.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, herhangi bir konuda, herhangi bir unvan ve biçim ile çalışan herkes için geçerlilik arz eder. Devlet ve özel sektör ayrımı gibi bir durum 6331 sayılı kanun için geçerli olmaz, bu kanun tüm işveren ve işçiler için geçerlidir. Çalışma alanlarındaki tüm işçi ve işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görevleri bu kanunda belirlenmiştir. 

İşçileri, iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve işçileri bu konularda bilgilendirmek, iş sağlığı ve güvenliğinin temelini oluşturur. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun Beşinci Bölüm’ü (m.77-89) İş Sağlığı ve Güvenliği’ne ayrılmıştır. Bu bölümde iş sağlığı ve güvenliği konusunda işçi ve işverenlerin sorumlulukları, çalışma alanında iş sağlığı ve güvenliğine aykırı olan bir hususun tespiti halinde iş yerinin kapatılması ya da işin sonlandırılması, çalışma yaşamında olan kadın ve çocuk işçilerin korunmasına yönelik hükümler yine bu kanunda düzenlenmektedir.

 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hangi Konuları Düzenler?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun düzenliği konular şunlardır:

  • İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenin sorumlulukları
  • İş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin sorumlulukları
  • İş sağlığı ve güvenliği konusunda devletin sorumlulukları
  • İş sağlığı ve güvenliği kurulları
  • İş yeri, sağlık birimleri ve iş yeri hekimliği
  • Çalışma yaşamındaki çocuk işçilerin korunması
  • İşverenler kanunu
  • Çalışma yaşamındaki kadın işçilerin korunması

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimlere Uygulanmaz?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanmadığı kişiler ve durumlar şunlardır:

  • Ev hizmetleri alanında çalışanlar
  • Çalışana sahip olmadan tek başına üretim yapan kişiler
  • Acil durum ve afet alanında çalışanlar
  • Tutuklu ve hükümlülerin infaz hizmetlerinde iyileştirme faaliyetleri kapsamında güvenlik, iş yurdu, eğitim ve meslek edindirme faaliyetleri
  • TSK, MİT Müsteşarlığı ve genel kolluk kuvvetlerinin çalışmaları (dikimevi, bakım merkezi ve fabrikadakiler hariç)

İş Sağlığı ve Güvenliği Sınıfları Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği sınıfları şunlardır:

  1. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği
  2. B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği
  3. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği

1. C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği sınıfları arasındaki en düşük kademedir. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nden mezun olan kişilerin az tehlikeli sınıfında bulunan iş yerlerinde yaptıkları çalışmalardır.

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmak için İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunu olmak şart değildir. Üniversitede mimarlık, mühendislik ya da fen bölümlerinden mezun olanlar da C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ne katılıp sertifika aldığı takdirde C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilir.

2. B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği

B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği sınıfları arasındaki ikinci kademedir. B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, C ve A sınıfının ortasında bulunur. B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde uygulanan çalışmalardır.

B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmak için mutlaka C ve B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası’na sahip olmak gerekir. Ayrıca C ve B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği alanında düzenlenen sınavlara katılmak, C sınıfında en az 3 yıl fiilen çalışmak gerekir. Sınavı geçen kişiler, B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak istihdam edilebilir.

3. A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği

A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği sınıfları arasındaki en yüksek kademedir. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği, “çok tehlikeli” olarak değerlendirilen iş yerlerinde uygulanan çalışmalardır.

A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmak için C, B ve A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası’na sahip olmak gerekir. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için C, B ve A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği alanında düzenlenen sınavlara katılmak; B sınıfında en az 4 yıl, C sınıfında ise en az 3 yıl fiilen çalışmak gerekir. 

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliğinin önemi şunlardır:

  1. Çalışan güvenliğini sağlamak
  2. Üretim güvenliğini sağlamak
  3. İşletme güvenliğini sağlamak

1. Çalışan Güvenliğini Sağlamak

Çalışan güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği konusunun esas amacını oluşturmaktadır. Çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyan iş sağlığı ve güvenliği; fizyolojik ve psikolojik bütünlüklerinin sağlanması amaçlar.

2. Üretim Güvenliğini Sağlamak

İş yerlerinde üretim güvenliğinin artmasını hedefleyen iş sağlığı ve güvenliği hususu, üretim verimliliğinin de artmasında büyük rol oynar. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliği ülke ekonomisi için de oldukça önem teşkil eder.

3. İşletme Güvenliğini Sağlamak

Çalışma alanında alınan tedbirler ile iş kazalarından ya da sağlıksız iş ortamından ötürü doğabilecek sorunlardan (arıza, patlama, yanma vb.) işletmeyi koruyan iş sağlığı ve güvenliği; işletme güvenliğini sağlarken çalışan güvenliğini de sağlamış olur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Neyi Amaçlar?

İş sağlığı ve güvenliği şunları amaçlar:

  • İş yerlerindeki riskleri tamamen ortadan kaldırmak ve zararları en aza indirmek
  • Çalışan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak korumak
  • Meslek hastalıklarının önüne geçmek
  • Ortaya gelen ya da gelebilecek zararları tespit etmek, değerlendirmek ve çözüm üretmek
  • Maddi ve manevi hak kayıplarının önüne geçmek

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için üniversitede İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü okunmalı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası alınmalı ve Microsoft Office programlarının nasıl kullanıldığı öğrenilmelidir. Örneğin çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen Microsoft Office Programları Eğitimi alınabilir.

Bu mesleği yapmak için kişinin katılabileceği sertifika programları arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi de bulunmaktadır. Ayrıca fen, mühendislik ya da mimarlık alanlarından mezun olan kişiler de sertifika alarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı; çalışanların güvenli bir iş yerinde çalışması için risk analizi yapar, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uyması için çalışır, var olan problemlerin çözülmesini sağlar, oluşabilecek risklere yönelik önleyici çalışmalar yapar.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadardır?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları 5300 TL ile 12.000 TL arasında değişir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları; kişinin mesleki deneyimine, hangi sınıfta faaliyet gösterdiğine ve çalıştığı firmaya göre değişir. Örneğin A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları 6000 TL ile 12.000 TL arasında değişir, B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları 5800 TL ile 9000 TL aralığında, C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları ise 5300 TL ile 8000 TL arasında değişir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uygun incelemeler yapacak ve risklere karşı önlem alabilecek kişileri yetiştirmek amacıyla üniversitelerde 2 veya 4 yıllık (ön lisans ve lisans) olacak şekilde açılan programlardır.

İş Güvenliği Uzmanlığı Atama Puanları Kaçtır?

İş güvenliği uzmanlığı atama puanları, KPSS sonucuna göre tekniker kadrosu üzerinden yapılmaktadır ve 87 puan olarak belirlenmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimi aldıktan sonra verilen belgedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nin dahil olduğu sınıfa göre farklı adlandırmalara sahiptir.

Örneğin A sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi alanlar A sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, B sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi alanlar B sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, C sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi alanlar ise C sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası alır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi veren kurumlar aracılığıyla alınır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sonunda yapılan sınavı geçen kişiler İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almaya hak kazanır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası şu işe yarar:

  • Kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki bilgi birikimini kanıtlamasını sağlar.
  • Kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanında CV’sini güçlendirmesine yardımcı olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği alanındaki iş başvurularında avantajlı olmaya katkı sunar.
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmayı sağlar.
Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?