Acele et! İş fırsatı sunan üniversite sertifikalı eğitimlere indirimli kaydol!
2023-06-03T11:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden Ve Nasıl Alınır?

İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden Ve Nasıl Alınır?


İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır? Sorusu şu sıralar en çok araştırılan konuların başında geliyor.  Bunun sebebi her açıdan kazançlı ve kariyerli bir meslek dalı olması. Ancak bu soruya anlam yükleyen asıl odak nokta İş Sağlığı ve Güvenliği konusu. Dolayısı ile fayda sağlayan tatmin edici bilgi sunabilmek için önce İşSağlığı ve Güvenliği Nedir? sorusunu cevaplıyor olacağız.

İş Sağlığı Güvenliği aslında çalışanların sağlık sorunlarını ve olası mesleki tehlikeleri izole etmeyi hedefleyen bir bilim dalı. Yürütülen bilimsel çalışmalar İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde işleme konulur. Ülkemizde başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere sırasıyla Sağlık Bakanlığı, İşçi ve İşveren Sendikaları ve mesleki odalar İş Sağlığı Güvenliği konusunun asıl muhataplarıdır. Böylece bu aşamayı netleştirmiş olduk. Sonraki aşama olan İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır? artık daha net anlaşılacak. Şimdi bütünlüğü sağlayan adımlarla devam edelim.

 

İş Sağlığı Ve Güvenliği  Birimi Ne Yapar?

Konunun bir bilim dalı olduğunu vurguladık. Dolayısı ile bünyesinde yer aldığı şirketin sağlık ve güvenlik konusunda üst düzey bir dizi tebdirler alıp uygulamalar yürütür. Bu görevler ana maddeler halinde şöyledir;

» İşyerinde oluşacak her türlü risk ve sağlık sorunu öncesinde gereken önlemleri almak.

» Önlemler ve yapılması gerekenler konusunda yönetim ve personeli bilgilendirmek

» Gereken araç gerecin temin etmek bilgilendirme ve oryantasyon süreçlerini yönetmek

» Covid-19 salgını için gerekli önlemleri alıp planlamak.

» Covid 19 planlaması çerveçesinde Antikor ve PCR testi konusunda işyerini yönlendirmek

 

İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nedir?

Biliyorsunuz İş güvenliği uzmanlığı sürekli yıldızı parlayan gözde bir meslek. Dolayısı ile talipliside çok fazla. Bu oldukça normal.  Peki İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nedir?. Konu ile ne ilgisi var?. Çok fazla. İş Güvenliği Uzmanlığı ile sertifikanın doğrudan bağlantısı bulunuyor.  İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası kariyerini İş Güvenliği Uzmanı olarak sürdürmek isteyenlerin gerekli koşulları sağladıktan sonra almaları gereken belge. Peki söz konusu bu belge nasıl temin edilir?. Yada asıl sorumuzu soralım; İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?  Hemen açıklayalım;

 

İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?

İş Sağlığı Güvenliği Sertifika Programları ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bizzat açılmaya başladı. Daha sonra kapsam genişletildi. Bakanlık Onaylı eğitim kurumları ‘da İşSağlığı Güvenliği Sertifika Programı düzenlemeye başladı. Dolayısı ile gerek bakanlığın açtığı gerekse özel eğitim kurumlarının düzenlediği sertifika programlarına katılabilirsiniz. Eğitim süreci sonunda İş Sağlığı Güvenliği Sertifikasısahibi olabileceksiniz.

Ancak şimdi daha önemli bir detayı açıklayalım. İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası alabilmek için başka mekana gitmenize gerek yok. Özellikle Covid 19 pandemi sürecinin yaşandığı dönemde kalabalık ortamların riskini biliyorsunuz. Dolayısı ile evinizin yada ofisinizin size özel konforunda eğitim alabilirsiniz.  Nasıl? Tabiki Uzaktan Eğitim metodu ile. Bu yeni nesil üst düzey eğitim metodunu çok seveceksiniz.

Bu aşamada Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?  Sorusunun cevabı niteliğinde bir kurumdan bahsedelim. Kurumumuz İstanbul Boğaziçi Enstitüsü. Gerek örgün ve gerekse Uzaktan Eğitim metodu ile binlerce öğrencisini başarıyla mezun etmiş bir kurum. Boğaziçi Enstitüsü tarafından düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi programı sizi bir sonraki seviyeye taşıyacak. Eğitim sonrası kurumdan alacağınız İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Bakanlık onaylı. Böylece prestijli ve kazançlı yeni görevinize hazırsınız.  

Şunlarıda özellikle belirtelim. İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası almak isteyenlerin önce İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programından mezun olmaları gerekiyor. Bu program iki yıllık. Daha sonra İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası için girişimde bulunabilirsiniz. Bunun için yukarıda özellikle vurguladığımız adımları uygulamanız gerekecek.

 

İş Güvenliği Sertifikası Başvuru Evrakları Nelerdir?

İş güvenliği sertifikası başvurusunda bulunabilmek için ıslak imzanızla tamamlanmış bir başvuru formu hazırlamanız gerekiyor. 2 yıllık ön lisans eğitimi aldığınıza kanıtlayan diplomanızda başvuruya ekli olmalı.  En tehlikeli sınıf olarak ifade edilen A sınıfı programı için sertifika almak istiyorsanız B ve C sınıfı belgeleriniz hazır olmalı. Ayrıca bu belgelerle en az üç yıl görev yaptığınızı gösteren evraklarında başvurunuzda ekli olması gerekiyor.  Belgelerinizi tamamlandıktan sonra artık kendi bilgisayarınızla derslere katılabilirsiniz. Evinizde yada ofisinizde uzaktan eğitim metodu ile eğitim üst düzey bir konfor.  

 

Kimler İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Alabilir?

Personelin yaşayabileceği olası sağlık sorunlarını önlemek için İş Güvenliği gerekiyor.  Bu sorunlara gerekli müdahaleyi yapabilmek ve işyerinde güveni sağlamak için iş güvenliği uzmanı bulundurmak yasal bir zorunluluk. Dolayısı ile İş Güvenliği Uzmanlığı popüler ve prestijji bir meslek.  Ancak tabiki bu aşamaya gelinceye kadar yapılması gereken eğitim süreci bir dizi işlem bulunuyor.

İş güvenliği sertifikasını alabilecek yetkide bölümler bulunmaktadır. Tabi her bölüm bu uzmanlığı alamıyor. Ancak tabiki bu aşamaya gelmekte zor değil. Söz konusu bölümlerin en başında acil tıp teknisyenleri, sağlık personelleri, mühendisler, mimarlar, öğretmenler, üretim uzmanları, İç mimarlar geliyor. Bu bölümlerin dışında 2 yıllık ön lisans mezunu İş Güvenliği Teknikerleri ‘de alabilmektedir. Bunu madde madde sıralayalım;

  • Yöneticiler
  • Şef ve Amirler
  • Mühendis ve mimarlar
  • Teknikerler
  • Fizik kimya biyoloji bölümü mezunları
  • Kariyer hedefi olarak bu gözde mesleği seçmek isteyenler iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alabilirler.

 

İş Güvenliği Sertifikasının Çeşitleri Nelerdir?

Kapsamına ve tehlike derecesine göre A, B ve C sınıfı olmak üzere üç sınıf  İş Güvenliği Sertifikası bulunuyor. Bu sınıflandırma içinde C Sınıfı az tehlikeli işleri,  B Sınıfı az tehlikeli ve tehlikeli olarak işleri kapsam alanına alıyor.  

Bunu liste şeklinde detaylandıralım;

» C Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası - Az tehlikeli Kategori

» B Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası - Az Tehlikeli ve Tehlikeli Kategori

» A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası - Bütün Tehlike Sınıfları Kategorisi

 

Listede de görüldüğü gibi en üst seviye A Sınıfı. A Sınıfı kategorisine dahil olanlar tehlikeli işyerlerinde çalışma yetkisini sağlayan sertifikaları alabilmekte.  Bu sınıfların her biri ayrı bir uzmanlık alanı gerektiriyor. Dolayısı ile sertifikaların verilmeleri esnasında uygulanan sınavlar da farklılık göstermekte.

 

İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Yasayla zorunlu hale getirilmiş bir iş kolu düşünün. Devasa bir istihdam alanı söz konusu. İyi bir statü sağlamasıda başka bir özelliği.  Bütün bu ve benzeri sebepler dikkatleri İş Sağlığı Güvenliği alanına çekmeye yetiyor. Son derece popüler bir meslekten bahsediyoruz. Özellikle yeni mezun mühendis ve mimarlar tarafından çok fazla tercih edilen İş Sağlığı Güvenliği Sertifikaları konusunda yeni bir merak noktası ortaya çıkmış durumda.

Bu merağın odak noktasında İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar sorusu bulunuyor.  Kısaca şöyle cevap verelim. İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası size üst düzey bir kariyer, yüksek bir statü ve ciddi anlamda iyi maddi getiri sağlayacaktır. Maddeler halinde detaylandıralım;

İş Sağlığı Güvenliği Sertifikasının Sağladığı Faydalar;

1 – Yüksek statü sağlar

2 – Kariyerinizde bir üst seviyeye taşır

3 – Maddi olarak gelir seviyeniz yükselir

4 – İstihdam alanı geniş bir iş kolunda uzmanlığınızı tesciller

5 – İş başvurularında ön plana çıkarsınız

6 – Daha doğru kararlar almanızı sağlar

7 – Dinamizm ve verimliliğiniz artar

 

 

 

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?