online-egitimler-bogazici-enstitusu
İş Fikrine Sermaye Nasıl Bulunur?

İş Fikrine Sermaye Nasıl Bulunur?


Artık zamanı geldi diye düşünerek tam zamanlı işinizden ayrıldınız. Çok iyi bir iş fikriniz var. Hedefiniz kendi işinizi kurmak. Girişimci olmak ticarete atılıp hem daha iyi para kazanmak, hemde ülke ekonomisine katkıda bulunarak iyi bir işadamı konumuna yükselmek istiyorsunuz. Öncelikle sizi tebrik ettiğimizi belirtelim. Ciddi bir cesaret göstererek girişimci olmaya karar verdiniz. Bu harika. Sizi Girişimcilik konusunda çok daha yukarı kademeye taşıyacak ve profesyonel bir girişimci konumuna yükselmenizi sağlayacak üst düzey bir Girişimcilik Eğitimi sunuyoruz.  Şirketinizi kurmadan, yatırımcı aramaya başlamadan önce profesyonel bir girişimci olarak sertifikanızı almalısınız.

İstanbul Boğaziçi Enstitü olarak sunduğumuz bu kurs sonuda Girişimci Sertifikası aldığınızda artık hem düşünceleriniz, hem fikri kararlarınız hem iş hayatına bakış açınız daha kaliteli bir şekilde değişmiş olacak. Liderlik ve Etkili Girişimcilik Eğitimi sonrası profesyonel bir lider ve girişimci olarak iş hayatına atılıyor olacaksınız. Peki bu aşamadan sonra uygulamaya geçireceğiniz İş Fikrine Sermaye Nasıl Bulunur konusunda bilginiz varmı?. Merak etmeyin makalemiz bu konuda da size ciddi destek sunuyor olacak.

 

Sermaye Nasıl Bulacaksınız?

İnsanlara fayda sunacak, hayatı kolaylaştıracak ve aynı zamanda istihtam oluşturup çok  iyi seviyede para kazanmanıza vesile olacak harika bir projenizi uygulamak istiyorsunuz. Bu sizi oldukça heyecanlandırıyor. Fakat aynı zamanda ortada çok büyük bir sorunda var. Projenizi uygulamaya geçirme aşamasında önünüzde çok ciddi bir finansman sorunu var. Yani paranız yok. Peki şimdi ne olacak?.

Merak etmeyin eğer projeniz uygulamaya geçirildiği takdirde gerçek anlamda insan hayatını kolaylaştıracaksa, aynı zamanda işsizlik sorunu çözümü için bir istihdam ortamı meydana getirecekse ve bütün bu artılarla birlikte gerek yatırımcısına gerek girişimci olarak size çok ciddi anlamda sürekli artan bir gelir vesilesi olacaksa işiniz çok kolay. Zira yatırımcı buna iknâ olduğu takdirde projeniz için para hazır demektir.

Peki iş fikrinize yatırım almak için yatırımcıyı nasıl iknâ edeceksiniz?. Bu aşamada sizlere fikir vermesi açısından çok ince ve akılcı püf noktalarını düşünüp araştırıp bir araya getirdik. Belirttiğimiz şekilde hareket ettiğiniz takdirde bir yatırımcı bulup onu iş fikriniz hakkında iknâ ederek projenize finansman oluşturabileceksiniz. Ancak bu aşamada yatırımcıya sunum yapmadan önce projenizi tekrar kontrol etmekte fayda var. Yatırım almak istediğiniz projeniz şu kriterleri mutlaka taşıyor olmalı;

» Projeniz uygulama aşamasında süratli bir büyüme ivmesi kazanmalı

» Kurduğunuz ekip işinin tam anlamıyla uzmanı olmalı

» Ekibiniz projeye tam anlamıyla odaklanmalı

» Projenizde hedeflediğiniz pazar potansiyel açısından çok geniş olmalı

Bu kriterler eksiksiz olarak tamamsa ve ciddi anlamda gerçeği yansıtıyorsa o halde şimdi aşağıdaki maddeleri adım adım anlattığımız şekilde uygulamaya geçirin.

 

Sektörünüze Uygun Bir Yatırımcı Tespit Edin

Günümüzde kaliteli ve sürekli büyüme gösteren yüksek trendli işlere yatırım yapacak birçok yatırımcı var. Bunlardan birini tespit edip görüşme ayarlayabilirsiniz. Peki bir yatırımcı nasıl bulunur?. Tabiki bu araştırma gerektiren zor bir süreç. Fakat oldukça basit aramalarla bulunabilir. Zira artık yatırımcılar dışarıda ve hazır. Onlarda yatırım yapacak girişimcileri ve yatırım yapmaya değer projeleri bekliyorlar.

Peki yatırımcıları nasıl tespit edeceksiniz. Çok basit. Bütün yatırımcılar sadece bir tık ötenizde. İnternet bağlantılı bilgisayarınız vasıtasıyla saniyeler içinde bulabilir, görüşmek için herhangi birisinde karar verebilirsiniz.

Örneğin dünya çapında yatırımcıların buluşma noktası olan angel.co sitesinin angel.co/turkey/investors url adresinde kayıtlı Türk yatırımcıları inceleyebilir onlardan birini seçebilir yada dilerseniz dünya genelinde arama yapabilirsiniz.

Yatırımcı bulmadaki ana kriteriniz mutlaka iş planınızda belirlediğiniz sektör üzerine olmalı. Bu çok önemli bir detay. Örneğin internet üzerinde kuracağınız online bir girişim için bu internet girişimleri ile ilgilenen yatırımcılara odaklanın. Zira ana yatırım sektörü tarım olan bir yatırımcı büyük ihtimalle bilişim sektörü ile ilgilenmeyecektir. Odaklanacağınız yatırımcı sizinle aynı sektöre ilgi duymalı.

 

Yatırımcı İle İlk İletişiminiz Kaliteli Başlasın

Bu çok önemli. Peki ne anlama geliyor. Şöyle açıklayalım. Büyük ihtimalle internet üzerinden tespit ettiğiniz bir yatırımcı ile ilk olarak e posta yoluyla iletişime geçeceksiniz. Bu aşamada ilk bağlantı mesajınız tam anlamıyla profesyonel olmalı.

Göndereceğiniz mesajın başlangıç ve kendinizi tanıtma aşaması, projenizi sunuş tarzınız, sunumdaki detaylar, mesajın sona erme cümleleri başından sonuna kadar tüm yazı gramer kurallarına uygun son derece anlamlı ve anlatmak istediğinizi net ifade eder şekilde olsun. Hedef yatırımcınız üzerinde bırakacağınız ilk izlenim oldukça önemli.

Ayrıca ilk tanışma olayını araya yatırımcının iyi tanıdığı birini koyarak yaparsanız bu çok daha başarılı bir davranış olacaktır. Bu aracı söz konusu yatırımcınızın daha önce finansman sağladığı başarılı bir girişimci dahi olabilir. Unutmayın bu oldukça etkili bir yoldur.

 

Yatırımcıda Sizin Gibi Bir İnsan, Bunu Unutmayın

İlk izlenim oldukça önemli dedik. Fakat ilk izlenimde başarı yakalamak için olduğunzudan farklı görünmek zorunda değilsiniz. Yatırımcıya karşı oldukça samimi olun. Samimiyet çok önemli. Kendiniz gibi olun. Sakın onu gözünüzde büyütüp kendinizi aşağı seviyelerde gören bir tarzda hitap etmeyin. Yazdığınız mailde kesinlikle bu tür ifadeler yer almasın.

O patronunuz değil ve önemli olan sizin projeniz. Eğer bir patrona kendini beğendirmeye çalışan işçi konumunda yaklaşırsanız baştan yanlış yaparsınız. Kendinize güvenin ve kendinizi karşınızdaki yatırımcı ile aynı seviyede görün.

Mail görüşmenize istinaden eğer rahat ve kendinden emin kaliteli cümlelerle karşı tarafta iyi bir izlenim uyandırdıysanız büyük ihtimalle yatırımcı sizinle yüzyüze görüşmeyi talep edecektir.

 

Tüm Seçenekleri Yatırımcıya Bırakmayın

Bu şu demek. Eğer iletişim halinde olduğunuz yatırımcı sizinle yüzyüze görüşmeyi talep ettiyse yazışmalarınız esnasında mutlaka bunun için bir randevu tarihi belirlenecektir. Bu aşamada sizin içinde uygun olan tarihi sorarak belirlenecektir bu randevu. Asla "sizin için hangi tarih ve saat uygunsa bana uyar" şeklinde bir cümle kurmayın.

Zira bu tür bir yaklaşım zayıf iradeli bir karakter kişiliğini ifade edeceği için daha başlangıçta hemen eksi puan alırsınız. Hiç kimse kendinden emin olmayan biriyle çalışmak istemeyecektir. Dahası bu tür birinin projeside incelemeye ve yatırım yapmaya değer görülmez. Bir şekilde nazikçe baştan savma ile yatırım yapılamayacağı söylenip kesilip atılır.

Ayrıca kesinlikle ilk mailinizde yatırımcı sizden böyle bir istekte bulunmadan siz iş planınızı göndermeyin. Bu ciddi bir hatadır. Ve daha bağlantı denemenizde olumsuz cevaplarla karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir.

Peki ne yapmalısınız. Tabiki randevu tarih ve saati belirlenirken yatırımcı size örneğin "..... tarihte yüz yüze görüşelim sizin içinde uygunmu?" şeklinde bir soru sorduysa siz ".... yok o gün değilde ..... tarihte tamamen müsait olabilirim ve yanınıza gelirim uygunmudur?" şeklinde bir karşılık verebilirsiniz. Eğer bu cevabı bir telefon görüşmesi esnasında veriyorsanız rahat ve kararlı bir ses tonu kullanmalısınız.

 

Randevuya Tam Vaktinde Gidin

Ne çok erken ne de geç. Tam vaktinde görüşme yerinde hazır bulunmanız oldukça önemli. Çok erken giderseniz bir önceki madde ile çelişirsiniz. Aşırıya kaçmanıza hiç gerek yok. Sadece vaktinde gidin. Tam vaktinde.

 

Kaliteli Bir Sunum Yapın

Bunun için gerekli tüm materyaller hali hazırda yanınızda ve sunuma hazır olsun.

» Eksiksiz ve detaylı iş planı

» Kuracağınız işin hangi ihtiyacı nasıl karşılayacağı

» Projenizle ilgili net ve detaylı pazar analizi

» Projenizin karşılaşabileceği olası riskler

» Projenizin sürdürülebilir büyüme ve kârlılık oranları

gibi tüm bilgi ve grafikler sunuma hazır olmalı. Projenizin başından sonuna her aşaması hakkında tatmin edici bilgi ve raporlar eksiksiz bir şekilde açıklanabilmeli. Dahası yatırımcının sorabilmesi muhtemel tüm soruları çok rahat ve kendinden emin bir şekilde heyecan duymadan cevaplayabilecek yapıda olmalısınız.

 

 

Bütün bu çalışmalar için randevu gününden çok önce gerekirse defalarca prova yapın. Tekrar vurguluyoruz. Sorulacak tüm sorulara rahat ve kendinden emin bir şekilde cevap vermek için kendinizi zorlayın. Heyecan yok. Tedirginlik yok. Rahat, sakin ve soğukkanlı olun. Zira baştada belirttiğimiz gibi yatırımcıda tıpkı sizin gibi bir insan.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?